Video

Terug naar de Middeleeuwen in West-Europa

'Homoseksualiteit is een van ‘de duivelse zonden die Allah haat’. Erger dan moord, waarschuwt de imam, die praat tegen documentairemaker Sinan Can in de vierleuk Breuklijnen (BNNVARA), terwijl hij zich bevindt in een wijk in Londen.

LALE bureaubruinzeel Rossi Blake loress

Lale Gül

Geplaatst op donderdag 2 november 2023, 00:00

Ook oordeelt de imam dat een vrouwelijke erfgenaam slechts de helft ontvangt van wat haar broer bij de dood van vader erft. Dat een vrouw toestemming nodig heeft van de man om te kunnen scheiden, maar de man niet.

Het is een noodzakelijk inkijkje in de praktijk van de radicale islam dat de verslaggever in Londen biedt. Alcohol is verboden, mannen en vrouwen gaan naar gescheiden restaurants en sportscholen. Het is voor mij pijnlijk en frustrerend om wederom bevestigd te krijgen dat er nog een lange weg te gaan is in de islamitische gemeenschap als het gaat om de rechten van minderheden.

LALE bureaubruinzeel Rossi Blake loress

Lale Gül

Lale Gül (1997) is bekend als schrijver van de bestseller Ik ga leven (2021) die dat jaar de NS-publieksprijs won en als vaste columnist bij Het Parool. Ze spreekt zich vaak uit over misstanden in religieuze gemeenschapen en komt op voor vrouwen- en lgbtq-rechten.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur