Video

What doesn't kill you, makes you stronger

Deze geweldige serie Sinan op zoek naar het Paradijs (BNNVARA) begint in Turkije, zijn roots. Daar gaat hij op zoek naar mensen die hun eigen paradijs hebben gevonden. De serie barst van de verrassende, komische en ontroerende verhalen.

LALE bureaubruinzeel Rossi Blake loress

Lale Gül

Geplaatst op donderdag 2 november 2023, 00:00

Zo bezoekt Sinan een 83-jarige weduwnaar. De grootste wens van zijn vrouw was om na hun pensioen samen 5.000 bomen te planten, als nalatenschap voor de volgende generatie. Dat liep anders; zijn vrouw overleed 28 jaar geleden, maar de belofte die hij haar had gedaan wilde hij nakomen. Hij vestigde zich op een eilandje en is begonnen met planten.
Inmiddels heeft de man ruim 4.500 bomen geplant. Hij kan eigenlijk niet meer, hij is te oud, maar de belofte aan zijn vrouw en zijn liefde voor haar houden hem in leven. Die liefde maakte een diepe indruk op mij. Sinan heeft de man beloofd dat hij hem gaat helpen de laatste 500 bomen te planten.

En dan was er de schrijfster die veel had doorstaan. Haar vader was biochemicus en moest bommen maken voor het regime van Saddam Hussein. Dat weigerde hij. Als straf werd zijn dochter opgepakt en gevangengenomen. Ze kwam vrij, maar haar vader was overleden. Ze werd uitgehuwelijkt en moest gesluierd door het leven. Na 20 jaar lukte het haar om los te komen, maar toen kreeg ze kanker en heeft ze die zelf overwonnen.
Ze vertelde: “Ik heb alles al overwonnen, dus wat kan mij nog breken? Het enige dat ik kan doen, is positief in het leven staan en ervan genieten.” Die uitspraak inspireerde me enorm. Ik voelde ineens mijn anker om stormen in mijn eigen leven te trotseren sterker worden door haar verhaal.

LALE bureaubruinzeel Rossi Blake loress

Lale Gül

Lale Gül (1997) is bekend als schrijver van de bestseller Ik ga leven (2021) die dat jaar de NS-publieksprijs won en als vaste columnist bij Het Parool. Ze spreekt zich vaak uit over misstanden in religieuze gemeenschapen en komt op voor vrouwen- en lgbtq-rechten.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Please don't insert text in the box below!

Volg NPO Cultuur