Wat als je je halve inkomen moet inleveren voor een kippenhok?
De plek van je wieg, je eten, school, sport, hobby’s en vrienden; alles beïnvloedt je kansen op de arbeids- en woningmarkt. De vermogensongelijkheid verdeelt mensen van wieg tot graf.
Het verontrustende: die kloof wordt steeds groter. In Sander en de kloof (VPRO) doet Schimmelpenninck zijn best om dat laagdrempelig én entertainend uit te leggen. Zo spreekt hij met de jonge verpleegkundige over de woningmarkt. Ze werkt in een cruciaal beroep voor 1.900 euro bruto maar betaalt achthonderd euro huur voor een Rotterdams studiootje (30 m2) met kapotte deurbel, losse traptreden, muizen en schimmel. Niks vermogensopbouw. Dit is voor mij zeer herkenbaar, omdat ik opgegroeid ben in Bos en Lommer, waar veel mensen kampen met dit probleem.
Het is verfrissend dat nu eens een adellijke ex-corpsbal zich sterk maakt tegen de ongelijke verdeling. Meer geld is meer kansen, vrijheid, zelfvertrouwen, is meer geld, legt Schimmelpenninck uit.
Lale Gül
Lale Gül (1997) is bekend als schrijver van de bestseller Ik ga leven (2021) die dat jaar de NS-publieksprijs won en als vaste columnist bij Het Parool. Ze spreekt zich vaak uit over misstanden in religieuze gemeenschapen en komt op voor vrouwen- en lgbtq-rechten.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!