Ga

Drag: het vieren van vrijheid

Van expressionistische schilderijen tot klassieke Griekse tragedies: drag is van alle tijden. In het Frans Hals Museum in Haarlem zie je nu de allereerste tentoonstelling vanuit kunsthistorisch perspectief.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op woensdag 19 juni 2024, 09:00

Vanuit de arbeiderscultuur in Haarlem is de traditionele feestdag Hartjesdag ontstaan. Elke derde maandag in augustus gaan mensen de straat op in kleding van het andere geslacht. Alle gendernormen worden hiermee gebroken en het is dé uitlaatklep voor de arme inwoners van de stad die door sociale spanningen flink het te verduren hebben. Daarom maakt Haarlem de perfecte plek voor de eerste tentoonstelling over drag vanuit een kunsthistorisch perspectief. Je ziet het dit jaar in The Art of Drag.

De jonge conservatoren van het museum Manique Hendricks en Maaike Rikhof (te horen in de podcast Tussen Kunst en Katers) laten je naast kunst over Hartjesdag nog veel meer kunst zien waarin het principe van genderrollen flink aan de kaak worden gesteld. Het is voor hen de aanleiding om drag in een welverdiend daglicht zet. Drag zie je soms wel in de collecties van het museum maar het is nu voor het eerst dat je ze op deze manier – samen - kunt zien.

01 Ferdinand Erfmann Danscafé1928 Frans Hals Museum Haarlem

Foto: Ferdinand Erfmann, Danscafé, 1928 - Frans Hals Museum

Pronkstukken van The Art of Drag zijn bijvoorbeeld de kleurrijke werken van schilder Ferdinand Erfmann (geboorte- en sterfdatum). Hij schildert vaak androgyne personen waarin je niet duidelijk kan zien wie welk geslacht aanneemt. Erfmann is groot liefhebber van drag, speelt zelf mijn zijn genderexpressie en schildert zichzelf vaak in vrouwenkleding. Het geeft hem de vrijheid om kunst te maken zoals hij dat wil. Naast schilderijen van de vorige eeuwen vind je in het Frans Hals Museum nu ook hedendaagse werken, zoals zelfportretten van Sarah Lucas die haarzelf in typische ‘mannelijke’ composities fotografeert, of van Sin Wai Kin die henzelf neerzet als leden van een boyband als onderzoek naar een eigen identiteit.

The Art of Drag is nog tot en met 13 oktober te zien in het Frans Hals Museum in Haarlem. Alvast een voorproefje? Bekijk dan de aflevering van Nu te Zien (AVROTROS) over deze tentoonstelling op NPO Start!

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!