Van Marokkaanse statements tot hotellinnen: wat inspireert modeontwerpers?
Mode is vaak een weerspiegeling van cultuur en identiteit. Dit is duidelijk te zien in de nieuwe tentoonstelling MOḌA: Morrocan Fashion Statements, die de unieke verhalen en inspiratiebronnen die schuilgaan achter de ontwerpen van Marokkaanse ontwerpers in de schijnwerpers zet. MOḌA is tot en met 2 maart 2025 te zien in het Centraal Museum Utrecht.
De reis begint bij een aantal statementstukken van modehuizen als Maison Sara Chraïbi, BENCHELLAL, New Tangier en Maison ARTC. Allemaal brengen ze in hun ontwerpen op hun eigen manier een ode aan iets of iemand: vrouwen, familieverhalen of zelfs specifieke plekken die ze liefhebben. “In de verhalen van MOḌA zie je dat kunst onderdeel is van het alledaagse leven", zegt Zineb Seghrouchni, oprichter van het kunstplatform DAR Cultural Agency. En die kunst uit zich in mode: "Je draagt het letterlijk op je huid.” DAR bundelde voor deze tentoonstelling haar krachten met het Centraal Museum Utrecht.
Foto: Sharon Jane D / Centraal Museum Utrecht / DAR Cultural Agency
Een opvallend kledingstuk dat direct de aandacht opeist, is de silham van Maison ARTC. Het vintage exemplaar, dat veel weg heeft van een cape, is met hennapoeder geverfd en vervolgens met de hand geborduurd. Een prachtige manier om het Marokkaanse erfgoed, ambacht en de cultuur te eren en in stand te houden.
Naast oudere ontwerpen vind je in de expositie natuurlijk ook hedendaagse mode.
"Met MOḌA willen we de energie overbrengen van hedendaagse makers met een relatie tot Marokko”, zegt conservator Ninke Bloemberg. “Voorbij de stereotypering, van high fashion tot streetwear en van hyperlokaal tot internationaal ." Eén van de modernere ontwerpen die niet onopgemerkt aan je voorbij kan gaan, is de bijzondere Freedom Dress van Karim Adduchi. De ontwerper heeft verschillende religies letterlijk in elkaar geweven. Een katholieke koormantel, een joodse bekishe (lange formele jas) en een islamitische gebedsmat komen allemaal samen in de jurk van Karim. Op deze manier worden deze drie geloven, die soms ver uit elkaar lijken te staan, op een unieke manier in harmonie met elkaar verbonden.
Foto: Daizexvisuals
MOḌA: Morrocan Fashion Statements is dus tot begin maart te zien in het Centraal Museum Utrecht. En terwijl je in de tentoonstelling kunt zien hoe cultuur en geschiedenis terugkomen in Marokkaanse ontwerpen, duiken Sien Uyttewaal en Rachel Pouwer in Tussen Kunst en Katers (NTR) nog dieper in de wereld van mode.
Sien en Rachel hebben deze week een bijzondere gast. Namelijk: Diek Pothoven. Diek is medeoprichter van Martan, een modemerk dat nieuwe kleding maakt van oud hotellinnen. Hij vindt zijn inspiratie vaak in de natuur én beeldende kunst, bijvoorbeeld op de Biënnale in Venetië, waar hij elk jaar heengaat met zijn moeder. "Ik ben net terug en heb mezelf als een spons volgezogen", vertelt hij lachend. Nu de ontwerper terug is in Nederland, kan hij weer volledig opgeladen aan de slag met een lange lijst nieuwe ideeën. "Je mag je absoluut op hedendaagse dingen laten inspireren, maar zorg dan wel dat het een heel andere discipline is. Zo dwing je jezelf om een vertaalslag te maken, waardoor er echt iets heel bijzonders gebeurt tijdens het creëren."
Wat voor Diek ook belangrijk is in zijn werk als modeontwerper, is duurzaamheid letterlijk aantrekkelijk maken. Want: mode is een kunstvorm en een industrie waarmee je ontzettend veel impact kunt maken op de wereld. Daarom wordt alle kleding van Martan gemaakt van afgekeurd linnen uit hotels. "Ik weet ook wel dat je die jurk van mij niet nodig hebt, dus dan gaan we daar geen nieuw materiaal voor gebruiken. Ik zou doodongelukkig worden als ik dit werk niet zou kunnen doen, daarom heb ik een manier gevonden waardoor ik het wel kan doen en ook nog kan slapen 's nachts."
Met z’n drieën praten ze verder onder andere verder over zijn visie, werkproces én wat er allemaal voorafgaat aan een Amsterdam Fashion Week-show. Nieuwsgierig geworden?
Seshiekela Moerlie
Gaat het liefst iedere ochtend naar de film. En luistert met plezier elke dag naar dezelfde playlist: een mix van queer pop en Indonesische liedjes.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!