Lees

Iris van Herpen: mode meets design meets wetenschap meets kunst

Ik kan niet wachten tot september 2025 want dan is in de Kunsthal Rotterdam een tentoonstelling van de Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen te zien

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 9 april 2024, 00:00

Van Herpen staat bekend als een van de meest avant-gardistische ontwerpers van deze tijd. Als pionier in het gebruik van innovatieve technieken binnen haar vakgebied, breekt Iris van Herpen met modeconventies, terwijl ze tegelijkertijd het traditionele vakmanschap van de haute couture omarmt. 

In de tentoonstelling Iris van Herpen: Sculpting the Senses zie je  honderd iconische creaties, waarin Van Herpen steeds op zoek gaat naar nieuwe vormen voor vrouwelijkheid en het uitdagen van onze opvattingen over Haute Couture.

De tentoonstelling is nu nog te zien in Musée des Arts décoratifs in Parijs. Een tentoonstelling waar mode, hedendaagse kunst, design en wetenschap samenkomen rondom het werk van de ontwerper. Daarmee stelt ze vragen over de positie van het lichaam in de ruimte, over de relatie tussen kleding en de omgeving, en over de toekomst van mode in een snel veranderende wereld. 

995097 l exposition retrospective de la creatrice de mode iris van herpen au musee des arts decoratifs image00124

In de tentoonstelling gaan haute couture stukken gemaakt door Iris van Herpen een dialoog aan met hedendaagse kunstwerken van onder andere Collectif Mé, Wim Delvoye, Kate MccGwire, Damien Jalet, Kohei Nawa, Casey Curran, Rogan Brown, Jacques Rougerie en met designobjecten van Neri Oxman, Ren Ri, Ferruccio Laviani en Tomáš Libertíny. Maar ook de interactie met natuurwetenschappelijke voorwerpen als skeletten en fossielen geven de werken van Van Herpen een unieke lading. Met haar toewijding aan ‘slow fashion’ en haar multidisciplinaire denkwijze weet Iris van Herpen grenzen te overstijgen en ons te inspireren om onze relatie met mode te heroverwegen en door te trekken naar het rijk van de verbeelding.

Expo iris1 ymu3otku 2023 11 29 j5tyq8ve 2023 11 29 jpeg

Pak je agenda! De tentoonstelling Iris van Herpen Sculpting the Senses is tot en met 28 april te zien in in Musée des Arts Décoratifs in Parijs én vanaf 2025 in de Kunsthal in Rotterdam.

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur