Nederlandse meester van de drums en groove
Ken je dat gevoel: dat muziek zo groovy is dat je mondhoeken spontaan naar beneden krullen? Niet omdat het lied je verdrietig maakt, maar omdat het iets fysieks bij je losmaakt? Deze ervaring - die ik maar al te graag meemaak - gebeurde bij mij bij het luisteren van de klanken van drummer Yoràn Vroom’s - zoals hij ze zelf noemt - “hersenspinsels”. Samen met zijn band Yoran Vroom’s Group of Friends verovert hij langzaamaan de harten van grote namen in de jazzwereld, jazzliefhebbers en nu ook Het Uur van de Wolf (NTR).
De beats die recht uit de Afrikaanse diaspora lijken te reizen zijn misschien deels te danken aan de drie percussionisten van de band: Yoran zelf op de drums, zijn broer Yariv Vroom op de conga’s en Fantison Araby op de mandinka percussie. Om die upbeat geluiden heen is een toetsenist, een bassist en een muzikant die een heel bijzonder muziekinstrument bespeelt: de “electric wind instrument”. Het apparaat dat op het oog lijkt op een mix van een draadloze Dyson stofzuiger en een blokfluit produceert zulke bijzondere warme, funky geluiden dat het de muziek direct 2025 intrekt.
Dat Yoràn Vroom geboren is met talent, zie je al in de oude homevideo’s die in de documentaire voorbijkomen. Een peuter met eetstokjes als drumstokken en de rand van een fauteuil als drumstel. Wanneer dat meubelstuk niet uitdagend genoeg meer is voor de peuter, grijpt zijn moeder in: Yoràn krijgt plaatjes van drumstellen om op te rossen. Dat doet hij met een gezichtje vol concentratie. Die vroege liefde voor ritme heeft hem uiteindelijk op podia over de hele wereld gebracht, zoals in de inmiddels iconische video van Vrije Geluiden (VPRO), waarin hij niemand minder dan Cory Henry begeleidt: je weet wel, die gast die op een orgel de meest bijzondere geluiden voor elkaar kan toveren van Snarky Puppy. Die video is inmiddels meer dan 1,8 miljoen keer bekeken, en terecht: je ziet daar precies wat Yoràn in huis heeft.

En nu, jaren later, zijn de rollen omgedraaid: Yoràn heeft niet alleen meer een begeleidende rol, maar staat nu ook vooraan met zijn eigen band en composities. Met Yoran Vroom’s Group of Friends bracht hij zijn eigen Vrije Geluiden sessie.
Als je benieuwd bent naar het verhaal achter de groove, kan je je hart ophalen bij de documentaire Het Uur van de Wolf: Yoràn Vroom – Master of Drums. Een liefdevolle ode aan een muzikant die zijn eigen pad drumt, van peuter met stokjes tot leider met visie.


Remi Kerkhoven
Is onmogelijk aan te treffen zonder een boek op zak, muziek op haar oren (als er maar enige vorm van groove in zit) of filosoferend over de talloze films die ze in kleine filmhuizen heeft gezien. Het liefst op de hoogte van alle nieuwtjes in het culturele landschap, zodat ze kan opscheppen.
Vond je dit leuk?
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!