Lees

Ode aan de vrouw in de kunst

Loes Faber tekent én schrijft een mini-canon van de grootste en meest inspirerende vrouwelijke kunstenaars uit de geschiedenis. Laat je visueel onderdompelen in hun verhalen in 'Ik ben mijn muze’

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op vrijdag 3 mei 2024, 08:00

Beluister de aflevering hier!

Hoeveel vrouwelijke kunstenaars kun jij opnoemen?. In Tussen Kunst en Katers (NTR) duiken Rachel en Guilliano met Maaike Rikhof, (conservator moderne kunst van het Frans Hals Museum) in de wondere wereld van de vrouw in de kunst. Waarom zien we hen vrij weinig in de kunstgeschiedenis? Als je meer wil weten over vrouwelijke kunstenaars, raad ik je de graphic novel 'Ik ben mijn muze' van Loes Faber.

Als ik aan graphic novels denk, zie ik kleurrijke pagina’s met tekstballonnen voor mij. Maar 'Ik ben mijn muze' gooit die conventies uit het raam. Het is een boek met interessante passages en prachtige zwart-wit tekeningen over de levensverhalen van acht vrouwelijke kunstenaars van allerlei verschillende tijdsperiodes en uit allerlei verschillende culturen. Van Artemisia Gentileschi uit de Renaissance-kunst, Claude Cahun uit de belle époque en de na-oorlogse Carolee Schneemann. Faber laat de kunstenaars aan de hand van hun werk hun eigen verhaal controleren. Zo krijgen de vrouwen een mooi en krachtig nieuw perspectief. Het thema seksisme is een ervaring die alle kunstenaars met elkaar delen. Dat verklaart deels het zijn van ‘hun eigen muze’: het enige lichaam en de eigen persoon waren de grootste vrijplaatsen die ze konden vinden.

Muze 1

In de kunsten blijken vrouwen nog steeds niet op gelijke voet te staan met mannen. Dat vergt nieuwe, revolutionaire prostest- en actiemiddelen, waar je deze graphic novel van Faber zeker onder kan rekenen.

'Ik ben mijn muze' (Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar) is te vinden in de boekhandels. En wil je meer over vrouwelijke kunstenaars? Beluister de aflevering van Tussen Kunst en Katers op jouw favoriete platform.

Maaike 4
IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur