Ga

Niet te omzeilen op Terschelling: De Streken

NPO Cultuur is op Oerol. Op Terschelling vind je een van de boegbeelden van het festival: DeStreken van Marc van Vliet.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op maandag 10 juni 2024, 08:00

In 2015 maakt kunstenaar Marc van Vliet het kunstwerk De Streken: een rond, houten, getijdenobject in de Waddenzee. Deze bereik je via een lange loopbrug in het water. Tijdens eb is de installatie een stilstaande plek op de wadden, waar je blik echt naar buiten is gericht naar de zee, maar tijdens vloed zie je overal om je heen het hoogstaande water. Zo raakt het gehele landschap bij het kunstwerk betrokken en voel je de aardse krachten die onze natuur beïnvloeden: de wind, het water, de zon.

De Streken is niet zomaar een simpele, houten installatie in de Waddenzee. Het kunstwerk heeft allerlei verschillende functies. Het een kunstwerk is maar ook een getijdenobject en een windroos. Tijdens Oerol en gedurende de hele zomer fungeert het als ontmoetingsplaats voor festivalbezoekers, eilandbewoners en makers van andere kunstdisciplines. Even zitten, kletsen en over de zee uitkijken.

Streken 2

Foto: Marc van Vliet

De Streken vindt haar oorsprong bij Joop Mulder, oprichter van Oerol. Voor het jaarlijkse festival, opent hij Terschelling voor kunstliefhebbers en kunstenaars, theatermakers en muzikanten dankzij het festival. Niet alleen om kunstwerken daar neer te zetten, maar ook om als gemeenschap samen te komen en opdoen van nieuwe ideeën, bijvoorbeeld over innovatieve kunst. Ze worden door Mulder uitgenodigd om zo het eiland op een kunstzinnige manier tot hen te nemen. Zo ook de kunstenaar Marc van Vliet. Sinds het begin van het millennium werkt hij met Mulder samen om Oerol een extra cultureel karakter te geven.

Voor Mulder, overleden in 2021, opende De Streken een nieuw soort dialoog: de invloed van kunst op het landschap en natuurlijk ook andersom. De Streken is afhankelijk van de beweging van de getijden, wat als de zeespiegel stijgt en het werk bijvoorbeeld niet meer opnieuw te installeren is? Op Oerol zijn dit jaar ook andere ervaringen te beleven die de nadruk leggen op de kwetsbaarheid van het landschap. Zoals de performance Arch over mens, materiaal en de uitputting van de aarde, of de expeditie Doorgronding over de verdronken en vergane glorie van gebouwen op Terschelling.

Meer beleven van Oerol? Check dan vooral NPO Cultuur op Instagram voor interviews, sfeerimpressies en vooral veel kunst en cultuur vanaf het eiland!

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur