Ga

Week 15: wat zijn mijn beste tips?

Kun je niet kiezen waar je deze week heen gaat? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Elke week kies ik drie culturele activiteiten voor jouw agenda. Van Shakespeare tot theater over toetjes in de kunst: dit mag jij deze week niet missen!

Full Size Render VSCO

Rachel Pouwer

Geplaatst op zaterdag 5 april 2025

1. Hamlet  van Theater Rotterdam

Shakespeare's Hamlet  werd geschreven rond 1600, maar het blijft een stuk waarin je steeds iets nieuws ontdekt. Regisseur Erik Whien weet in zijn nieuwe versie van Hamlet  bij Theater Rotterdam precies hoe hij die gelaagdheid bloot moet leggen. In zijn sobere en kernachtige stijl – zonder grote theatrale gebaren, maar met een scherp oog voor menselijke relaties – voelt dit eeuwenoude verhaal plotseling pijnlijk dichtbij. Zijn Hamlet is geen gekwelde prins die spreekt in grootse monologen, maar een jonge man die wanhopig zoekt naar houvast in een wereld die onder zijn voeten wegzakt.

Hamlet NPO Cultuur
Foto: Sanne Peper

Het stuk staat bekend als een wraakdrama, een tragedie. Maar wat mij vooral raakte, was hoe Whien rouw tastbaar maakt op het toneel. Hamlet, gespeeld door Roman Derwig, lijkt vast te zitten in een eindeloze dialoog met zijn overleden vader, een rol die wordt gespeeld door zijn echte vader, Jacob Derwig. Die castingkeuze voegt een schrijnende laag toe: elke scène tussen hen voelt alsof Hamlet zijn vader nog één keer probeert vast te houden, terwijl de rest van de wereld al is doorgedraaid. Hannah Hoekstra’s Gertrude laat zien hoe verschillend mensen met verlies omgaan: zij kiest voor overleven, voor opnieuw beginnen, terwijl haar zoon vastklampt aan het verleden. Whien maakt van Hamlet  geen wraaktragedie, maar een pijnlijk eerlijke voorstelling over hoe moeilijk het is om iemand écht los te laten.

De Shakespeare-klassieker Hamlet  van Theater Rotterdam zie je deze week in TAQA Theater De Vest in Alkmaar, Parktheater in Eindhoven, Stadsschouwburg Utrecht en Chassé Theater in Breda.

Luister naar Roman Derwig in 'Jongstof' (NTR)

Wayne Thiebaud NPO Cultuur
Foto: Wayne Thiebaud

2. Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje  in Kunstmuseum Den Haag

Als kind kon ik bij mijn oma eindeloos gefascineerd naar de ribbelige randjes en glanzende, druipende saus van een omgekeerde griesmeelpudding staren. In het Kunstmuseum Den Haag voelde ik die verwondering weer. De tentoonstelling Grand Dessert leert je meer over de geschiedenis van het toetje, over culturele, sociale en smaakveranderingen door de eeuwen heen en over de rol van toetjes in de beeldende kunst. Zo wandel je langs vitrines met antieke puddingvormen en statig gedekte tafels, maar ook langs bijzondere kunstwerken.

Ik vond het heel bijzonder om eindelijk het werk van Wayne Thiebaud (1920–2021) te zien. De Amerikaanse kunstenaar maakte iconische schilderijen van taarten, ijsjes en snoep. Zijn dikke verfstreken en pastelkleuren balanceren ergens tussen nostalgie, popart en abstracte kunst. Je herkent het echt uit duizenden!

Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje  bezoek je nog tot en met 26 oktober 2025 in Kunstmuseum Den Haag. 

Eerder schreven we al over deze tentoonstelling!

3.  Pelle Schilling En jij  in Kunstenlab in Deventer

Hoe kunnen de armen van een machine zo vloeiend bewegen dat het voelt alsof het dansers zijn? Hoe maak je een lasapparaat zo interessant dat je er – als bij een kamvuur – uren naar kunt kijken? Hoe kan een ronddraaiende schrijf je kippenvel geven? Ik weet niet hoe Pelle Schilling (1996) het doet, maar wat ik wel weet: je voelt meteen een ongrijpbare connectie met zijn werk. Ik kan niet anders dan erin verdwalen. Het is alsof je in een andere wereld stapt, waar tijd een andere betekenis krijgt door het vertraagde, ritmische karakter van zijn werk. In het werk van Schilling is ingewikkelde technologie geen doel op zich, maar een middel om iets te communiceren dat fysiek is: je voelt de energie, de spanning, de beweging en hoe het al je zintuigen activeert. Het is prachtig. 

En jij  kunt het werk van Pelle Schilling bezoeken tot en met 25 mei 2025 in Kunstenlab in Deventer.

We gingen langs bij Pelle in Deventer! Hou ons op Instagram in de gaten

Schermafbeelding 2025 04 02 om 13 09 45
Full Size Render VSCO

Rachel Pouwer

Theaterliefhebber. Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!