Ga

Serieus furieus

Zand, zand en nog meer zand. Dat is hét strijdtoneel in de Mad Max-films. Hierbij een kleine opfrisser voordat je Furiosa: A Mad Max Saga in de bioscoop ziet.

IMG 8056

Coen Plaat

Geplaatst op dinsdag 28 mei 2024, 08:00

Regisseur George Miller keert terug naar de woestijnen uit Mad Max met een nieuwe film rondom het personage Furiosa, gespeeld door Anya Taylor Joy (The Queen’s Gambit, The Menu). In 2015 wordt Imperator Furiosa ingelijfd in de film Mad Max: Fury Road, toen gespeeld door Charlize Theron. Het personage wordt gelijk omarmd door het publiek en steelt de show in de film. De nieuwe film Furiosa: A Mad Max Saga is weer een actiespektakel met excentrieke personages, ronkende motoren en heel veel zand. Wat moet je echt weten voordat je deze film ziet?

De originele Mad Max-trilogie komt uit de jaren 80, met Mel Gibson in de titelrol. De films groeien al snel uit van een kleinschalig, dystopisch avontuur van Max Rocktakansky naar een compleet apocalyptische verhaalwereld waar iedereen voor zijn leven vecht op zoek naar hun eerste levensbehoeftes: ‘guzzoline’, voertuigen en ammunitie, voedsel en water zijn wat minder van belang. Mad Max: FuryRoad betekent een nieuw startpunt voor de franchise. Dit keer met Tom Hardy als The Road Warrior en een nieuw scala aan verhalen over de wastelands, de grote woestijnvlaktes in Australië waar het zich allemaal afspeelt. De franchise dient ook als inspiratiebron voor bijvoorbeeld de Fallout-games, de films Saw en Escape From New York en andere post-apocalyptische verhalen.

Furiosa 1

Foto: Warner Bros. Pictures

Anya Taylor Joy neemt in Furiosa: A Mad Max Saga de titelrol op haar, een directe prequel van Mad Max: Fury Road. De film vertelt het verhaal van Furiosa. Zij wordt ontvoerd van haar stam, een groene oase van vrede in een anderzijds wrede woestijnvlakte, door de bende van Warlord Dementus, gespeeld door Chris Hemsworth. Hij begint met zijn motorenbende snel meer macht voor zich te winnen en wanneer hij de confrontatie opzoekt met een andere tiran, ontrafelt er een oorlog tussen de twee. Furiosa wurmt zich door de twee vechtersbazen heen, ze probeert ondertussen wraak te nemen op Dementus en haar weg terug naar huis te vinden.

Mad Max: Fury Road betekent ook de doorbraak voor de Nederlandse componist Tom Holkenborg in Hollywood. Met meer dan veertig films al onder zijn naam is hij een gewilde artiest voor de filmmuziek in Amerika. Zijn signatuur neemt hij vaak mee naar andere films, zoals stevige drums, grote blaasinstrumenten en retro synthesizers. Voor Furiosa is hij ook medeverantwoordelijk voor de het mixen van het geluid voor de eindversie van de film. Hij zorgt ervoor dat de muziek, achtergrondgeluiden en dialoog allemaal op de goede manier worden gemixt zodat de motoren en explosies niet te luid zijn en de gesprekken niet te zacht.

Furiosa: A Mad Max Saga is vanaf nu te zien in de bioscoop. Meer weten over de film? Bekijk dan de aflevering van Sophie & Jeroen van woensdag 22 mei waar componist Tom Holkenborg te gast is en vertelt over zijn aandeel in deze epische verhaalwereld.

IMG 8056

Coen Plaat

Walt, Hans, Bruce & Clark, Thomas & Guy-Manuel en een vleugje Sergio. Een lijstje voornamen waarover mensen die mij kennen zullen zeggen: dat is typisch Coen.

Vond je dit leuk?

Check dan ook eens de volgende tips

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur