Ga

Een kunstwerk als soulmate?

Welk kunstwerk voelt als jouw soulmate? Voel je verbonden met krachtige en kwetsbare beelden van fotografen als Mous Lamrabat, Ed van der Elsken en Nan Goldin in de tentoonstelling Soulmates in Stedelijk Museum Breda.

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 24 september 2024, 00:00

Soulmates is meer dan een tentoonstelling; het is een reis door de gelaagdheid van menselijke connecties. Elk kunstwerk nodigt je uit om na te denken over wat het betekent om echt met iemand verbonden te zijn. In het Stedelijk Museum Breda krijg je inzicht in hoe kunstenaars, elk met een unieke benadering, thema's als racisme, vrouwenrechten en cultuur verkennen. De overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende fotografen dagen je uit om goed naar de foto's te kijken.

 

De kunst van het verzamelen

Alle foto’s in de tentoonstelling komen uit de privécollectie van Henri Swagemakers. Hij verzamelt al meer dan vijftig jaar beeldende kunst en vanaf de jaren 90 voegt hij fotografie toe aan zijn verzameling. Tussen de uiteenlopende beelden is één duidelijk overeenkomst: de mens staat centraal. Voor Soulmates mocht Stedelijk Museum Breda een keuze maken uit de foto’s van  Swagemakers, aangevuld met enkele andere kunstwerken.

Racisme, religie en vrouwenrechten. Dat zijn de drie topics die vaak terugkomen in mijn werk, drie dingen waar ik wel gevoelig om ben ... die doordringen tot mij. Je kan niet om het nieuws heen, en ik kan het daar ook echt moeilijk mee hebben.

Mous Lamrabat

Schermafbeelding 2024 09 19 om 13 11 24

Foto: Mous Lamrabat - Smile, its Sunnah (2021)

 

Mijn kunst-soulmate? Mous Lamrabat

Fotograaf Mous Lamrabat, geboren in Marokko en opgegroeid in België, brengt culturen op zijn eigen, krachtige manier samen. Zijn werk is een kleurrijke fusie van westerse en Arabische invloeden, waarbij hij vaak speelt met mode, popcultuur en symbolen van spiritualiteit. Wat Lamrabat bijzonder maakt, is zijn vermogen om zijn dubbele identiteit speels, maar ook diepzinnige vast te leggen. In zijn fotografie combineert hij traditionele Marokkaanse elementen, zoals henna-tatoeages en kaftans, met westerse merken en hedendaagse esthetiek. Het resultaat? Een visuele dialoog tussen werelden die vaak als tegenpolen worden gezien, maar die hij moeiteloos in harmonie weet te brengen.

Lamrabats werk gaat echter verder dan alleen esthetiek. Zijn beelden bevatten krachtige boodschappen over identiteit, migratie en de hedendaagse consumptiemaatschappij. Hij gebruikt vaak humor en ironie om complexe thema's aan te kaarten, zoals de spanning tussen oost en west, moderniteit en traditie. Een ander kenmerkend aspect van zijn werk is het gebruik van kleurrijke composities en surrealistische elementen, wat zijn foto's een dromerige, bijna magische sfeer geeft. Dit maakt Mous Lamrabat tot een fotograaf die niet alleen visueel indrukwekkende beelden creëert, maar ook tot nadenken stemt over de wereld waarin we leven en de verschillende culturen die elkaar daarin ontmoeten.

 

Je ziet het werk van - onder andere - Mous Lamrabat in de tentoonstelling Soulmates in Stedelijk Museum Breda t/m 9 maart 2025! 

Ontwerp zonder titel 3

Foto: Stedelijk Museum Breda

Schermafbeelding 2024 10 28 om 17 06 11

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt. 

Rachel is een van de presentatoren van de podcast Tussen Kunst en Katers (NTR).

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur