Ga

Wordt het pompen of verkassen?

Wat als een watersnoodramp ook het allerlaatste stukje Nederland dreigt de overspoelen? In een stormachtige nacht staat een burgemeester voor de keuze: wordt het pompen of verkassen?

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Geplaatst op dinsdag 4 juni 2024, 00:30

Het jaar is 2124 in Den Haag. Nadat de rest van Nederland ten onder is gegaan door de stijgende zeespiegel, verweert één laatste stad in Zuid-Holland zich als laatste tegen de woeste zee. Nu ook hier de inmiddels 14 meter hoge dijken op springen staan, is de keuze aan burgemeester Gijsbrecht: wordt het pompen of verkassen?

Ik Hoop Op Zegen gaat over de mens die zich niet langer aanpast aan de wereld, maar die wereld trots naar zijn hand zet. Verbindt die trots of verblindt het ons? Hoe lang kan de rest van de natuur onze beheers-drang nog aan? Hoe ver gaan we voor het behoud van onze nationale identiteit? In deze radicale herschrijving van Vondels Gijsbrecht van Amstel duikt Collectief BLAUWDRUK in Nederlands omstreden geschiedenis. Op een zwoele zomeravond op Landgoed Oosterbeek gaan we kopje onder in nationale trots en klimaatproblematiek. In de weelderige achtertuin van dit geprivilegieerde stukje Nederland staat ook de politiek inmiddels het water aan de lippen.

IHOZ HORIZONTAAL dec2023 FINAL zonder tekst 2120x1193

Foto: Tibor Dietes.

Romijn Scholen, Tijn Panis, Bram Walter en Emma van Zandvoort zijn samen collectief BLAUWDRUK. Ze maken larger-than-life locatietheater, doordrongen van vettig barokke theatraliteit. Op basis van een aangrijpend herkenbare, menselijke eigenschap of neiging gaan ze aan de haal met een literaire bron. Ze pakken stoffige boeken uit de boekenkast, trekken die volledig uit elkaar en bouwen van de resten een grootse, nieuwe fictie. Van een eindeloos persoonlijk, kleinmenselijk niveau tot een onvoorstelbaar breed, maatschappelijk niveau, testen ze de invloed van de menselijke aard op de manier waarop we samenleven. Ondanks de chaotische, post-moderne wereld waarin wij leven, gaat het collectief als millennials - tegen beter weten in - toch op zoek naar een BLAUWDRUK van de mens.

Schermafbeelding 2024 05 23 om 19 27 35

Foto: Collectief Blauwdruk. 

Ik Hoop Op Zegen van Collectief BLAUWDRUK bezoek je 13 tot en met 20 september in Den Haag. Kaarten bestel je via de website van Het Nationale Theater. 

Rachel Pouwer

Rachel Pouwer

Muziekfreak. Cultuurnerd. Kunstmaniak. Van het rode pluche tot een modderig festival: Rachel snuift kunst en cultuur alsof haar leven er vanaf hangt.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de NPO Cultuur nieuwsbrief en ontvang iedere vrijdag mooie, inspirerende en interessante tips. Van kunst tot film en van muziek tot theater, zo hoef je niets meer te missen!

Volg NPO Cultuur