LogoInnovatie

Digitalisering verandert de samenleving

In een brief aan de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa) wijzen de NPO, de KB, PublicSpaces, SURF en Kennisnet, Netwerk Mediawijsheid en Beeld & Geluid op de urgentie van publieke regie op digitalisering.
In een brief aan de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa) wijzen de NPO, de KBPublicSpacesSURF en KennisnetNetwerk Mediawijsheid en Beeld & Geluid op de urgentie van publieke regie op digitalisering. 

Een deel uit deze brief: “Digitalisering verandert onze samenleving en onze organisaties. Technologieën zoals kunstmatige intelligentie, het gebruik van algoritmes en Big Data en de toenemende invloed van de grote technologiebedrijven op ons dagelijks leven bieden enerzijds kansen. Zo hebben Nederlanders nu meer mogelijkheden dan ooit om kennis te nemen van informatie en media-aanbod. Maar er zijn ook grote risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van de vindbaarheid en herkenbaarheid van betrouwbare informatie, en op het gebied van de bescherming van onze privacy en data. Publieke toegang tot informatie en publieke regie op digitalisering moeten daarom hoog op de agenda van de overheid staan.” 

Aandacht voor randvoorwaarden 

De schrijvers van de brief worden gedreven door gezamenlijke publieke waarden zoals betrouwbaarheid en authenticiteit van informatie, gelijke behandeling en bescherming van burgerrechten en pluriformiteit. In onze brief vragen we daarom de politiek om het borgen van randvoorwaarden waarbinnen deze publieke waarden beschermd kunnen worden. In het bijzonder vragen we de commissie om aandacht te hebben voor:  

  • Het stimuleren van digitale geletterdheid en mediawijsheid van alle Nederlanders 
  • Regelgeving zodat je kunt zien en verifiëren waar informatie en media-aanbod vandaan komt  
  • Het ondersteunen van de ontwikkeling van algoritmes die gebaseerd zijn op publieke waarden 
  • Regelgeving over de zichtbaarheid (prominentie) en herkenbaarheid van publieke en betrouwbare content voor alle Nederlanders 
  • De verkenning van alternatieven voor de dominante commerciële platforms in het digitale domein
  • De verkenning van publieke alternatieven voor zendtechnieken en hardware die relevant zijn voor de digitale ruimte 

Lees hier de volledige brief die is verstuurd naar de Kamerleden.  

Week van de Toekomst
Innovatie Estafette Mei 2024
Publieke Pioniers #4: ai for all
Innovatieagenda 2024-2025
Eventkalender 2024
Korter, maar ook beter?
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)