LogoInnovatie

Publieke Pioniers #4: ai for all

Met Publieke Pioniers trekt de VPRO het land in en gaat in wisselende partnerships samenwerking aan met lokale experts en mediamakers van de toekomst. Publieke Pioniers is een initiatief van VPRO Medialab en NPO Innovatie.
Met Publieke Pioniers trekt de VPRO het land in en gaat in wisselende partnerships samenwerking aan met lokale experts en mediamakers van de toekomst. Publieke Pioniers is een initiatief van VPRO Medialab en NPO Innovatie. In 2024 gaat de VPRO vol enthousiasme aan de slag met drie sterke edities op de agenda. De thema’s van dit jaar zijn toegankelijkheid, vertrouwen en duurzaamheid.

Publieke avond
VPRO trapt elke editie af met een publieke inspiratieavond: een avond vol prikkelende sprekers en ruimte voor dialoog. Ze nemen de omroepen mee het land in om te laten zien wat daar op het gebied van innovatie al wordt ontwikkeld en maken kennis met knappe koppen uit de regio, wetenschappers, journalisten en innovators. De publieke avond sluit de VPRO af met een borrel. Daar is alle tijd om kennis uit te wisselen en netwerken te versterken.

Hackathon
De week na een publieke avond organiseert VPRO een hackathon. Twee dagen lang gaat de VPRO samen met studenten, experts en omroepcollega’s op zoek naar antwoorden op urgente innovatievragen. De uitkomst kan een format, een nieuwe techniek, een prototype of een geweldig idee zijn. 2023 was een succesvol jaar voor ons en de deelnemers aan de hackathons. Van de ideeën die VPRO met z’n allen heeft bedacht, wordt ruim 65 procent doorontwikkeld.

Publieke Pioniers #4: ai for all
De volgende editie staat in het teken van toegankelijkheid. In Arnhem werkt de VPRO samen met de HAN, Artez, bibliotheek Rozet en verschillende omroepen. VPRO onderzoekt hoe ai nieuwe mogelijkheden biedt om verhalen en mediaproducties breder, laagdrempeliger of juist voor specifieke doelgroepen toegankelijk te maken.

Voorgaande edities
In PP#1 ging de VPRO in Tilburg op zoek naar echte sociale netwerken. Waar je niet verslaafd raakt aan dopaminehits, waar het datakapitalisme geen voet aan de aarde krijgt en waar publieke waarden nog hoogtij vieren. Dat er plek is voor publieke instellingen om online gemeenschappen op te bouwen. https://www.vpro.nl/medialab/projecten/overzicht/hackathon/verslag-publiekepioniers1.html

PP#2 vond plaats in Enschede. De VPRO dook in de wereld van Virtual Production, Meta-Humans en Game-Engines en onderzochten hoe ze gametechnologie kunnen gebruiken bij producties. https://www.vpro.nl/medialab/projecten/overzicht/hackathon/verslag-publiekepioniers2.html

Tijdens PP#3 stelde VPRO de vraag wat er gebeurt nu media niet alleen maar verslag doet van de werkelijkheid, maar die met ai ook zelf kan genereren. Bekijk de video hier. https://www.vpro.nl/medialab/projecten/overzicht/hackathon/verslag-publiekepioniers3.0.html
Week van de Toekomst
Innovatie Estafette Mei 2024
Innovatieagenda 2024-2025
Eventkalender 2024
Korter, maar ook beter?
De laatste NPO Innovatie Estafette van 2023
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)