LogoInnovatie

Talk Object Based Audio

Je kunt tegenwoordig meer met audio dan het passief beluisteren van begin tot eind. Met adaptive audio kun je als luisteraar bijvoorbeeld zelf kiezen welke onderdelen in het verhaal je wilt overslaan, of waar je juist dieper op in wilt gaan.
Je kunt tegenwoordig meer met audio dan het passief beluisteren van begin tot eind. Met adaptive audio kun je als luisteraar bijvoorbeeld zelf kiezen welke onderdelen in het verhaal je wilt overslaan, of waar je juist dieper op in wilt gaan. En omdat de sensoren in je smartphone weten waar je bent, hoe laat het nu is, in welke omgeving jij bent, kan de audio zich hier ook automatisch op aanpassen. Dit biedt niet alleen legio creatieve mogelijkheden (een podcast die je alleen s'nachts kunt beluisteren, een location based podwalk, achtergrondmuziek passend bij het moment van de dag), maar geeft ook meer opties om audio toegankelijk te maken voor verschillende doelgroepen. Zo kun je achtergrondgeluiden laten verdwijnen voor mensen die moeite hebben de sprekers goed te verstaan. In een kennissessie geïnitieerd door Stijn Roelofs (NPO Radio 2 en 5) en georganiseerd door NPO Innovatie zijn vier sprekers ingegaan op alle mogelijkheden en kansen die deze hypergepersonaliseerde podcasts bieden.

Ian Forrester, BBC
Vanuit BBC vertelde Ian Forrester over mogelijke toepassingen en de techniek die hij heeft ontwikkeld om dergelijke audioproducties te maken. De sheets die Ian deelde kun je hier bekijken. 

Wil je zelf beleven wat er mogelijk is met de adaptive audio die de BBC ontwikkelde? Download dan hier de Android player app. (voor Android 9 en hoger)

Ingrid Walschot, NTR
De NTR heeft in twee innovatieprojecten geëxperimenteerd met het koppelen van een specifieke locatie aan een podcast: Het Verhaal van Nederland en Het Water Komt (i.s.m. NOS). Beide projecten waren (en zijn!) een groot succes en hebben veel mensen aan het wandelen gekregen.

Hans Noortman, NTR
Met de Muziekverkenner heeft de NTR ook geëxperimenteerd met het geven van de controle aan de luisteraars. In een smartphone app konden luisteraars verschillende lagen in muziek apart regelen en voice-overs kiezen die hen door het muziekstuk gidsen. De app is nog niet openbaar beschikbaar.

Ann Charles
Ann Charles is een Britse radioproducent met veel ervaring in het produceren van object based audio. Ze ontwikkelt momenteel een training voor makers en heeft de aanwezigen laten zien hoe je eenvoudig aan de slag kunt met het produceren van adaptive audio.
Week van de Toekomst
Innovatie Estafette Mei 2024
Publieke Pioniers #4: ai for all
Innovatieagenda 2024-2025
Eventkalender 2024
Korter, maar ook beter?
Deel deze pagina
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)