LogoInnovatie

Terugblik: Innovatie Estafette September 2024

Tijdens de Innovatie-estafette 12 september 2024 spraken verschillende omroepen over hun innovatieprojecten gericht op kinderen en jongeren.

Bij de projecten lag de focus op het bereiken en behouden van deze doelgroep door het gebruik van nieuwe technologieën, zoals AI en de metaverse. De innovatiecommunity werd hierover bijgepraat in de kapel van de EO. 

EO-Estafette september.png

De EO trapte af met de projecten "Based on a True Story" en de BEAM Metaverse Kerk. Bij het eerste project onderzochten ze de mogelijkheden om AI-gegenereerde video’s in te zetten ter versterking van een verhaal. Dit was een serie bestaande uit verschillende verhalen van jongeren die, na een ongeluk, ervaringen van vóór het ongeluk delen in een interview. De beelden werden gegenereerd met AI om het verhaal te ondersteunen. Hoewel de verhalen online goed werden ontvangen, bleek dat AI-gegenereerde beelden nog niet volledig aansloegen bij het publiek. Bij het tweede project, de BEAM Metaverse Kerk, werd een virtuele kerk(gemeenschap) opgebouwd. Uiteindelijk zijn er twee bijeenkomsten georganiseerd in de metaverse waar verschillende gebruikers op afkwamen.

NTR Estafette.png

Daarna kwam de NTR aan het woord over hun projecten waarin AI ook een rol speelde. Het eerste innovatieproject AI Studio bestond uit een chatbot waar kinderen chatten met presentatoren en spelletjes kunnen spelen. Hierdoor was het mogelijk om informatie te verzamelen over hoe kinderen met AI aan de slag kunnen. Daaropvolgend werd gesproken over het innovatieproject SoortSafari. Kinderen verzamelen verschillende planten en dieren door er foto’s van te maken met een app. Met AI worden deze foto's beoordeeld om welke soort plant of dier het gaat. 

KRO estafette.png

KRO-NCRV presenteerde vervolgens het project Vodcast 2.0, waarbij een podcast werd gevisualiseerd met AI-gegenereerde beelden. Het idee was om een podcast toegankelijk te maken voor kinderen met een auditieve beperking. Het script van de podcast werd gebruikt als prompt om beelden te genereren. Daarnaast werd een gebarentolk ingezet om het verhaal beter over te brengen.

NOS estafette.png

Tot slot werd de Sportzomer van de NOS besproken. Tijdens de Olympische Spelen werd een webapplicatie gelanceerd waarin kinderen nieuws in de vorm van een quiz kregen aangeboden. Met behulp van AI werden vragen gegenereerd, die na redactie in de app werden verwerkt. De quiz bevatte een wedstrijdelement doordat kinderen hoge scores konden behalen. Dit zorgde voor meer persoonlijke betrokkenheid en wekte grote interesse in zowel de Olympische Spelen als in minder bekende sporten.

Hiermee kwam de Innovatie-estafette tot zijn einde. De volgende LIVE-editie zal in november plaatsvinden, waarvan de details op onze website zullen verschijnen.

Prebunks (KRO-NCRV) is genomineerd voor Prix Europa
Innovatie Estafette September 2024
AI Club
EO gebruikt voor het eerst AI om non-fictie verhalen te verfilmen
Week van de Toekomst: Terugblik
Omroepbrede uitgangspunten voor werken met AI
NPO Logo
Snel naar
NPO.nl
Algemene inkoopvoorwaarden
Privacy en Security
Cookiebeleid
Adverteren (Ster)