Van Argentinië tot Rwanda: Deze vijf wereldreizigers delen hun ervaringen
- Artikel
- 03 jul 2024
- 8 minuten leestijd
We hebben een prachtige wereld met uiteenlopende bestemmingen, landschappen, culturen, tradities en zo kan je even doorgaan. Maar waar moet je als reiziger beginnen? Welke bestemming moet je zien en welke kan je beter overslaan? Wij hebben het vijf ervaren reizigers gevraagd.
Pauline, Karlijn, Anne, Sigrid en Lisette; vijf dames die op één vlak hoe dan ook op elkaar lijken: hun voorliefde voor reizen. Dit doen ze dan ook allemaal. Zo heeft Lisette 52 landen bezocht, Sigrid rond de 50, Anne 34, Pauline 29 en Karlijn wel 78.
Je kan je voorstellen dat deze dames oneindig veel mensen hebben ontmoet, mooie bestemmingen hebben gezien en bijzondere verhalen hebben meegemaakt. Dit delen ze dan ook graag met de wereld; hun social mediakanalen en reisblogs staan gevuld met de mooiste foto’s en verhalen. En ook wij mogen een paar van hun ervaringen delen.
Wat is jouw favoriete bestemming en waarom?
“Eén bestemming vind ik wel heel moeilijk, maar als het een top drie mag zijn, dan zeg ik Australië, Japan en Indonesië. Australië vanwege de relaxte sfeer en omdat je er fantastisch kan road-trippen, Japan vanwege de unieke cultuur en Indonesië omdat elk eiland een wereld op zich is.”
“Als ik moet kiezen dan is Spitsbergen tot nu toe mijn favoriete bestemming vanwege de onvoorspelbaarheid op het eiland. De weersverwachtingen kunnen altijd omslaan en zo kwam ik een keer met een sneeuwscooter in een sneeuwstorm terecht, maar zag ik ook opeens het noorderlicht tijdens een huskytocht.”
“Vorig jaar ben ik verliefd geworden op Argentinië, voornamelijk op Patagonië. Een groot wandelparadijs met enorme gletsjers en ruige bergen! Zelf ben ik een enorme fan van wandelen, vooral in de bergen. Mount Fitz Roy, Laguna Torre en Refugio Frey vallen dan ook onder de favorieten! Voor een parel van een gletsjer moet je de Perito Moreno gezien hebben.”
“Nepal staat bij mij op één. Veel mensen denken bij Nepal aan hiken, maar Nepal heeft veel meer te bieden. Het landschap, de mensen en de cultuur. Daarnaast is Nepal een van de beste bestemmingen in Azië om wilde dieren, zoals tijgers, neushoorns en luipaarden, te spotten.”
“Eén bestemming kiezen vind ik heel lastig, maar Laos en Myanmar hebben mijn hart gestolen. Deze twee buurlanden zijn echt fantastisch voor een authentieke rondreis. Thailand is ook een favoriet, omdat dit land zo ontzettend divers is qua mogelijkheden en daarnaast gemakkelijk te bereizen is. Hier blijf ik het liefst maanden hangen.”
Wat is jouw minst favoriete bestemming en waarom?
“Turkmenistan was één van mijn minst favoriete reiservaringen. Turkmenistan is heel gesloten en bezoekers worden streng in de gaten gehouden. Toen we op een markt met een verkoper praatten, werd dat gesprek snel afgekapt omdat er geheime politie in de buurt bleek te zijn. Ook mochten we niet in de schaduw langs de paleismuren lopen.”
Anne:
“Mijn minst favoriete bestemming is Aruba. Het is zeker een mooi eiland en de onderwaterwereld is prachtig. Maar dit is toch mijn minst favoriete bestemming omdat er te weinig afwisseling is; heel de dag aan het strand liggen is niet voor mij.”
Pauline:
“Dat is een moeilijke vraag zeg! Voor mijn toerisme/recreatie-opleiding ben ik naar Thailand geweest. Ik weet niet precies hoe het komt, maar ik ben niet heel erg fan van het land. Misschien moet ik het een nieuwe kans geven.”
Sigrid:
“Marokko en dan met name de stad Marrakesh. Binnen de medina was het veel te chaotisch voor mij en ik vond de mensen erg opdringerig en niet oprecht. Voelde me er allesbehalve prettig.”
Lisette:
“Tot nu toe ben ik nooit enorm teleurgesteld op reis, maar een bestemming die mij een beetje tegenviel was Malta. Ik heb er veel moois gezien, maar ik vond het er ontzettend druk (met name het chaotische verkeer) en de sfeer was off.”
Wat is jouw eerste grote reis geweest en hoe was dit?
Karlijn
“In 2002 ging ik vier maanden backpacken in Australië en Nieuw-Zeeland en daar is mijn reisverslaving officieel geboren.”
Pauline:
“Toen ik 21 was vertrok ik samen met een vriendin voor 3 maanden naar Australië, niet werken, alleen maar reizen. In een woord was dat FAN-TAS-TISCH.”
Anne:
“Mijn eerste grote reis was meteen een soloreis. Hiervoor ben ik naar Moskou gevlogen, waar het begin van Transmongolië Express was. Ik reisde met de trein door Rusland, naar Mongolië en China. Ik ging in de winter dus er waren weinig andere toeristen. Dit maakte de reis soms eenzaam, maar door alle avonturen is dit alsnog een onvergetelijke reis geweest.”
Sigrid:
“In 2010 gingen ik voor het eerst 3 maanden backpacken door Zuidoost-Azië. Een fantastische reis met als hoogtepunt de Gibbon Experience in Laos en orang-oetans spotten op Sumatra. Sindsdien ben ik verslaafd aan reizen.”
Lisette:
“In 2010 ging ik voor het eerst met een backpack op mijn rug zes maanden reizen met mijn toenmalige vriend door Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Maleisië en Singapore. Dit was nog zonder smartphones, WhatsApp en wifi. Echt fantastisch, want reizen ging toen nog zó anders dan nu. Daar heb ik dan ook het reisvirus opgelopen: eenmaal thuis startte ik mijn blog.”
Waar hebben ze volgens jou de meest vriendelijke inwoners?
Karlijn
“Iran! De mensen daar zijn ongelofelijk vriendelijk, hartelijk en gastvrij. Als je even op de kaart staat te kijken komen er mensen vragen of ze je kunnen helpen. Je wordt een paar keer per dag uitgenodigd voor theeen ik kreeg zelfs spontaan cadeautjes van mensen. Niemand heeft bijbedoelingen: Iraniërs willen oprecht dat je van hun land gaat houden en met een positieve indruk weer naar huis gaat.”
Pauline:
“Ik twijfel of ik Griekenland of Argentinië moet zeggen. Oktober 2023 was ik op het Griekse eiland Naxos waar de mensen enorm vriendelijk en gastvrij waren. Argentinië heeft me, voornamelijk in de kleinere steden, ook een heel erg prettig gevoel gegeven.”
Sigrid:
“Ik ga dan toch voor de Nepalezen. Die zijn zo ontzettend gastvrij. Nepal is niet voor niets mijn favoriete bestemming.”
Anne:
“In Azië vind ik de inwoners altijd ontzettend vriendelijk en in Laos hebben ze naar mijn mening de meest vriendelijke inwoners.”
Lisette:
“Dan neig ik toch weer naar Zuidoost-Azië en dan met name Thailand, Laos en Myanmar. De mensen daar zijn enorm vriendelijk en niet geheel onbelangrijk: als vrouw alleen voel je je hier ontzettend veilig.”
Welk land heeft jou het meest verrast en was anders dan van tevoren gedacht?
Karlijn:
“Dit jaar was ik in Colombia en natuurlijk had ik wel verwacht dat het een mooi land zou zijn. Maar dat het zo afwisselend zou zijn, was een verrassing. Woestijn, bergen, stranden, kleurrijke dorpjes, grote bruisende steden. En dan is het ook nog eens een makkelijk te bereizen land met hele vriendelijke, open mensen. Echt een topbestemming.”
Anne:
“Polen heeft mij het meest verrast. Ik dacht van tevoren dat Polen grijs en grauw was, maar het land heeft niet alleen prachtige steden, een rijke geschiedenis en mooie natuur. Het is ook nog eens heel goedkoop en met het openbaar vervoer kan je het land makkelijk verkennen.”
Pauline:
“Wederom Argentinië, en dan eigenlijk heel specifiek het plaatsje Bariloche. In de zomer kan je hier werkelijke alle zomerse activiteiten doen, in de winter kan er ook ‘gewoon’ geskied worden. Dat is toch waanzinnig?!”
Sigrid:
“Ik vond Brazilië verrassend leuk. Het land stond nooit zo hoog op mijn bucketlist, maar het is zo ontzettend veelzijdig, met een fantastische natuur, toffe steden en een geweldige kustlijn. Ik was een beetje bang voor de criminaliteit, maar heb me er geen seconde onveilig gevoeld.”
Lisette:
“Rwanda is een favoriet. Ik wist niet dat een Afrikaans land zó groen kon zijn. Dampende jungle, oneindige theeplantages, rijstvelden, vulkanen, gorilla’s en natuurlijk de big five: het land is piepklein maar ontzettend divers.”
Budgetreizen
Dat deze dames veel over de wereld weten te vertellen; dat is duidelijk. Gezien hun ruime ervaring hebben we ze gevraagd naar hun tips betreft budgetreizen.
Een antwoord dat veel naar voren kwam was het slapen in hostels; misschien voor de hand liggend, maar zeker een aanrader. Niet alleen is het goedkoop, het kan ook voor leuke spontane momenten zorgen. Ook opties zoals liften en couch- surfen worden genoemd: beide helemaal gratis en zo kan je wederom nieuwe mensen leren kennen.
Een tip die misschien minder snel in je opkomt is ‘slow-travel’, zowel Sigrid en Lisette geven aan dat dit hun voorkeur heeft.
Lisette: “Mijn ultieme tip is slow-travel. Hoe kleiner het gebied is dat je wilt zien en hoe langzamer je reist, hoe lager jouw kosten zijn. Je maakt minder verplaatsingen (zoals dure binnenlandse vluchten) en doet minder activiteiten op een dag, waardoor je per dag minder uitgeeft. Fantastische bijkomstigheid: reis je in een rustig tempo, dan ervaar je een land écht op een andere manier. “
Benieuwd naar de meest bijzondere verhalen over het slapen in hostels? Lees het hier.