Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen
- Artikel
- 24 aug 2020
- 30 minuten leestijd
Een doorgewinterde avonturier? En reiziger in hart en nieren? Dan verken je de wereld natuurlijk het liefst op een duurzame manier. En dat begint met kleine stappen. Zo maak je duurzame en bewuste keuzes op reis.
Wij geloven dat reizen je horizon verbreedt en mensen bij elkaar brengt. Door de aarde te verkennen ga je niet alleen de rest van de wereld, maar ook je eigen vertrouwde omgeving met andere ogen bekijken. Maar reizen kan ook inbreuk maken op onze planeet. Als reisprogramma voeren we daarom een groene koers. Wat dit precies inhoudt? Hier leggen we het uit. We proberen binnen de gekte van de reissector dan ook zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken. En deze duurzame reistips delen we natuurlijk maar al te graag met jullie.
1. Neem zoveel mogelijk zwerfafval mee
Een groene tip die je overal kan toepassen. Of je nu op de heide om de hoek wandelt, snorkelt voor de kust van een Caribisch eiland of ploetert door het regenwoud in Azië: neem zwerfafval mee. Alle kleine beetjes helpen.
2. Eet vaker vegetarisch en/of veganistisch
Probeer op reis wat vaker vegetarisch te eten. De vleesindustrie is namelijk de meest milieuvervuilende industrie ter wereld. Misschien wil je dit niet je hele leven, maar om bijvoorbeeld de vlieguitstoot van jouw reis iets te compenseren kan je dit wel een aantal weken proberen. Nieuwe gewoontes zijn makkelijker vol te houden in een nieuwe omgeving. En zeg nou zelf, het is leuker om te kiezen van een menu vol onbekende gerechten uit een nieuwe cuisine. Misschien zit je nieuwe favoriete vega-gerecht er wel tussen. En om je nog verder op weg te helpen: dit zijn de beste vega(n) landen en veganist Thera ging op wereldreis en deelt haar tips.
3. Overnacht zo kleinschalig mogelijk
Elke dag schone handdoeken, overdadige buffetten, airco's: grote hotels zijn schadelijker voor het milieu dan je denkt. Vaak geldt hoe luxer, hoe slechter. Onze tip: overnacht zo kleinschalig mogelijk. Kies bijvoorbeeld vaker voor een homestay, vakantiehuisje of camping.
4. Gebruik een herbruikbare drinkfles
Neem op reis altijd je eigen herbruikbare drinkfles mee. We kopen met z’n allen duizenden plastic waterflesjes. Alleen al in Nederland levert dat jaarlijks bijna 21 miljoen kilo aan plastic afval op. Voorkom dat 't in de natuur terechtkomt en neem dus lekker je eigen fles mee. Kan 't niet anders? Gooi je gekochte flesje dan gescheiden weg zodat het gerecycled kan worden.
5. Vermijd een vlucht met een overstap
Vliegen is milieuvervuilend, dat weten we allemaal. Daarom kan je het beste zo min mogelijk het vliegtuig pakken. Maar wij snappen als geen ander dat, als je veel van de wereld wilt zien, vliegen soms onvermijdelijk is. Ons advies: als je écht die ene vlucht wilt boeken, zorg dan altijd dat dit een rechtstreekse vlucht is en geen overstap. Bij het opstijgen en landen verbrandt het toestel namelijk de meeste brandstof.
6. Gebruik geen zonnebrand met oxybenzone
Check jij voor je op reis gaat altijd welke zonnebrand je inpakt? Het is veel reizigers niet bekend, maar zonnebrand kan schadelijk zijn voor het zeeklimaat. Zonnebrand bevat vaak de stof oxybenzone. Eén druppel van deze stof in 16 miljoen liter water is al genoeg om koraal te beschadigen. Daar denken we vaak niet aan als we met onze ingesmeerde lichamen de zee in springen. Kijk voordat je op reis gaat dus altijd of er oxybenzone in je zonnebrand zit. Je kan namelijk ook ecologische zonnebrand zonder deze schadelijke stof kopen.
7. Trek thuis zoveel mogelijk stekkers uit stopcontacten
Vaak vergeet je bij vertrek van huis namelijk alle stroom uit te schakelen. Voornamelijk apparaten met een lampje of digitale tijd verbruiken veel energie als je van huis bent. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Controleer vóór vertrek dus altijd je stekkers.
8. Gebruik je handdoek meerdere keren
Droog je op reis meerdere keren af met dezelfde handdoek. In veel hotels worden de handdoeken dagelijks gewassen en dat kost zowel energie als liters water. Onnodig. Gelukkig letten steeds meer accommodaties hierop, dus check van tevoren sowieso of jouw slaapplek duurzaam opereert. Bij duurzame accommodaties worden handdoeken namelijk alleen opgehaald als ze op de grond liggen. Dus laat 'm op vakantie gewoon een paar dagen langer aan het drooghek hangen en de planeet is je dankbaar.
9. Gebruik zo min mogelijk plastic tijdens een vlucht
Veel vliegmaatschappijen - en wijzelf natuurlijk ook - verbruiken bergen plastic tijdens vluchten. Probeer dit tijdens het vliegen te verminderen. Vraag bijvoorbeeld niet telkens een nieuwe fles aan de crew, maar laat je eigen herbruikbare fles vullen. En neem op lange vluchten een eigen deken mee. De dekens die je in het vliegtuig krijgt, zijn vaak verpakt in plastic. Door deze te weigeren, kunnen we het plasticverbruik een beetje tegengaan. Vliegen is al schadelijk genoeg.
10. Gebruik digitale reisgidsen en plattegronden
Download plattegronden en folders op je telefoon. We zijn tegenwoordig bijna overal online, dus download alle informatie van tevoren en bekijk je kaarten digitaal. Op reis krijg je overal plattegronden en folders in je handen gedrukt. Dus probeer hier zoveel mogelijk nee tegen te zeggen en zelf zoveel mogelijk papier te besparen.
11. Gebruik geen plastic flacons van het hotel
Neem je eigen (biologisch afbreekbare) shampoo, conditioner en lotion mee. De kleine flesjes in hotels lijken misschien handig, maar zijn eigenlijk nieuwe aanwinsten in de plastic soep. Vaak is de verpakking na één wasbeurt al leeg. Allemaal verspilling van verpakkingsmateriaal dus. Een nog duurzamer alternatief is een shampoo bar.
12. Kies vaker voor een prijsvechter/chartervlucht
Deze tip klinkt misschien gek, maar neem vaker een prijsvechter of een chartervlucht. Dit soort vluchten zijn vaak veel vriendelijker voor het milieu dan reguliere lijnvluchten, omdat ze minder vaak heen en weer vliegen. Bovendien zit je met z'n allen flink op elkaar gepropt, waardoor de CO2-uitstoot per passagier behoorlijk wordt ontzien.
13. Koop lokaal gemaakte souvenirs
Steun op reis de lokale economie en koop lokaal gemaakte souvenirs. Op reis kent iedereen de eindeloze rijen souvenirwinkels, die vaak allemaal dezelfde prullen verkopen. Meestal vind je al snel de tekst ‘made in China’ ergens onderop je souvenir. Deze producten moeten geïmporteerd worden en dat is heel belastend voor het milieu. Door lokale producten te kopen help je dus niet alleen de lokale economie, maar ook het milieu. Bovendien is het veel leuker om met iets origineels thuis te komen, toch?
14. Ga langer op reis
Geniet van een langere reis. Ja je leest het goed, langer op reis gaan kan het milieu een handje helpen. Een enkele vliegreis is namelijk een stuk zuiniger dan meerdere korte. Eén vliegreis naar Australië is bijvoorbeeld minder vervuilend dan drie korte binnen Europa. Tijdens het opstijgen en landen wordt namelijk het meeste CO2 uitgestoten.
15. Verkies openbaar vervoer boven huurvoertuigen
Denk op reis goed na over je vervoer. Natuurlijk, een auto huren is makkelijk, het maakt je flexibel en je kan snel van plek naar plek reizen. Maar een motorvoertuig stoot ook veel schadelijke stoffen uit. Hoe leuk is het om in sommige landen de strijd aan te gaan met lokaal openbaar vervoer. Het kan soms moeilijk zijn, maar avontuur is gegarandeerd. Bovendien help je het milieu ook nog een handje.
16. Kies voor excursies/tours met een Fair Trade-keurmerk
Wist je dat excursies of tours ook een duurzaam keurmerk kunnen hebben? Zo’n keurmerk krijgt een organisatie niet zomaar. Met het Fair Trade-keurmerk weet je bijvoorbeeld zeker dat er tijdens de tour rekening wordt gehouden met de cultuur en natuur van een land. Er wordt ook in de gaten gehouden of de werknemers goede arbeidsomstandigheden hebben en eerlijke lonen krijgen. Andere betrouwbare keurmerken zijn Travellife en EU Ecolabel. Check voor je iets boekt dus altijd even of je met een duurzame organisatie in zee stapt. Zo kan het land profiteren van toerisme, in plaats van dat dit enkel schade oplevert.
17. Neem herbruikbare tassen mee op reis
Neem wanneer je op reis gaat altijd een alternatief op milieuvervuilende plastic tasjes mee. In Nederland zijn de plastic tasjes natuurlijk al een tijdje afgezworen, maar in het merendeel van de landen krijg je ze nog gewoon mee. Door je eigen herbruikbare tas mee te nemen kan je het plasticverbruik een beetje tegengaan en de aarde een stuk schoner maken.
18. Stap op de elektrische step
Citytrippen? Scheur door de stad op de elektrische step. Op reis kan je tegenwoordig steeds vaker steden verkennen op elektrische steps. In Brussel, Praag, Stockholm, München en tientallen andere steden zijn de steps verspreid door de stad te vinden. Zelf steppen hoeft niet, want ze rijden op elektrische motors. Even een app downloaden, de step scannen en je cruiset voor een paar euro duurzaam de stad door. Dat is nog eens een originele (en groene) manier om de stad te ontdekken.
19. Breng je telefoongebruik omlaag
Wist je dat je telefoon erg schadelijk is voor het milieu? Alle data die we opslaan gaan naar verschillende datacentra en die zijn enorm vervuilend. Op reis is ons dataverbruik extra hoog. Dit komt omdat we graag overal foto’s van maken om vrienden en familie op de hoogte te houden van de reis. Probeer dit te verminderen en laat je telefoon eens thuis. Mocht dit niet kunnen, schakel dan apps die downloads toestaan uit. Dan hoeven de datacentra iets minder hard te werken en word je tegelijkertijd minder afgeleid door je telefoon. Dat is een win-winsituatie, toch?
20. Gebruik milieuvriendelijk wasmiddel
Wat doe jij op reis met je vieze kleding? Grote kans dat er in de buurt van je accommodatie een wasserette te vinden is waar je zo even een was kan draaien. Maar wist je dat wasserettes enorm schadelijk zijn voor het milieu? Ze verbruiken namelijk tonnen aan water en wasmiddel. Geen zorgen, je hoeft niet je hele reis in vieze kleding rond te lopen. Koop bijvoorbeeld milieuvriendelijk wasmiddel of was je kleding in de wasbak van je hotel.
21. Pas op met off-piste skiën
Ga je op wintersport? Pas dan op met off-piste skiën. Door de dikke laag sneeuw hebben wintersporters vaak niet door dat er buiten de piste van alles leeft. Het skiën of snowboarden verstoort dit leven flink en levert de dieren veel stress op. Probeer dus zoveel mogelijk op de piste te blijven. Kan je het toch echt niet laten? Ga dan alleen van de piste af op plekken die hiervoor bedoeld zijn.
22. Laat je rondleiden door lokale gidsen
Of je nou gaat citytrippen in Istanbul of hiken door de jungle van Vietnam. Wie kent de omgeving nou beter dan een lokale inwoner? Als je met een lokaal iemand op verkenningstocht gaat, betaal je niet alleen een eerlijkere prijs, ook leer je een bestemming vanuit een verrassend perspectief kennen. En misschien wel het belangrijkste: je geeft iets terug aan de lokale economie.
23. Vervang tandpastatubes door -tabletten
Jawel, net als shampoo bestaat tandpasta ook in tabletvorm. Tandpastatabletten bestaan in verschillende smaken en zijn vaak verpakt in karton of recyclebaar plastic. Dat is misschien even wennen, maar een stuk duurzamer dan moeilijk recyclebare tubes. Even kauwen, een natte tandenborstel in de mond en poetsen maar.
24. Help als vrijwilliger mee bij initiatieven
Help natuurreservaten of ecotoerisme-bedrijven als vrijwilliger. Denk aan zwerfafval opruimen of assisteren bij onderzoek, zoals een jaarlijkse dierentelling. Zo maak je achter de schermen kennis met de natuur en de mensen die zich inzetten voor het behoud daarvan. En als dat niet reden genoeg is: het staat ook nog eens prachtig op je cv.
25. Raak geen koraal aan
...hoe ongelooflijk mooi het er ook uit kan zien. Een rif is namelijk behoorlijk kwetsbaar. Wanneer je koraal aanraakt, beschadig je de slijmlaag waardoor het sneller afsterft. Niet alleen is dat funest voor dat specifieke stuk koraal, maar ook voor het gehele ecosysteem waar het onderdeel van is. Houd tijdens je onderwateravontuur daarom genoeg afstand en aanschouw alleen met je ogen.
26. Gebruik herbruikbare wattenstaafjes en -schijfjes
Tegenwoordig zijn deze op veel plaatsen te krijgen. Ze zijn iets prijziger dan de normale versies, maar in tegenstelling tot multi-pack wattenstaafjes en -schijfjes hoef je deze niet om de zoveel tjijd opnieuw aan te schaffen. Zo koop je op reis nooit meer een nieuwe verpakking terwijl er thuis al een op je wacht. Dat scheelt een hoop onnodige verspilling en geld.
27. Vervang je heen- of terugvlucht met een treinreis
Wil je groener reizen maar toch ook die verre bestemmingen bereiken? Via deze middenweg bespaar je zowel op tijd als vervuiling. Ook word je bewuster van de daadwerkelijke afstand die je aflegt naar je bestemming. Zo wordt niet alleen je tocht in een land maar ook naar een land deel van je reis.\
28. Koop niet alles nieuw
Het is heel aantrekkelijk om groot in te slaan voor je nieuwe identiteit als groene reiziger. Herbruikbare flessen, watjes, tassen. Toch is deze koopwoede niet altijd even duurzaam. Vaak betekent dit namelijk dat er niets meer gebeurt met de minder duurzame producten die je al in huis hebt. Die eindigen dan bij het vuilnis, zonder dat ze überhaupt zijn gebruikt. Vuistregel is dus altijd: eerst opgebruiken, daarna pas kopen.
29. Bereken je CO2-voetafdruk
Tegenwoordig zijn er verschillende websites waar je die heel gemakkelijk kan berekenen. Het is vooral belangrijk deze te verkleinen, maar zoals met alles is bewustwording de eerste stap. Pas als je weet hoe vervuilend je reist, weet je ook op welk gebied je kan besparen.
30. Val niet voor die spannende helikoptervluchten
Dergelijke vluchten worden vaak aangeboden op populaire reisbestemmingen. Natuurlijk is het gaaf om die veel te drukke, Instagram-waardige plekken van boven te bekijken. Maar vanuit duurzaam perspectief weegt dit niet op tegen de impact die zo'n rondvlucht heeft op het milieu. Helikopteremissies zijn namelijk hoger dan alle andere vervoersmiddelen — zelfs vliegtuigen.
31. Onderzoek welke vormen van duurzaamheid haalbaar zijn
Natuurlijk draag je vol goede moed hervulbare literflessen bij je. Maar als het kraanwater in het land van bestemming niet drinkbaar is, zijn plastic flessen lastig te vermijden. Compenseer dan op een ander gebied. Eet bijvoorbeeld vegetarisch of weiger plastic tassen. De mogelijkheden verschillen per land, dus zoek vooraf je opties uit.
32. Schaf een filterfles aan
Tegenwoordig zijn er filters die elke waterbron veilig drinkbaar zouden maken, waardoor het mogelijk wordt om uit elke kraan te drinken. Op lange hikes scheelt het een hoop bepakking wanneer je je fles gewoon kan vullen bij dat kabbelende stroompje. Zo zijn plastic flessen voorgoed verleden tijd.
33. Huur een elektrische scooter of motor
Tegenwoordig zijn deze vaak even praktisch als hun gemotoriseerde tegenhangers. Daarnaast is het heel bijzonder om geruisloos door prachtige landschappen te karren. Het kan zo zijn dat je enkel een stekker in een normaal stopcontact hoeft te steken om ze op te laden. Dit verschilt per land. Op deze manier ben je niet alleen duurzaam bezig, maar bespaar je ook op benzinekosten.
34. Kies voor een shampoo bar of zeepblok
Deze nemen niet alleen minder ruimte in, maar in tegenstelling tot de vloeibare varianten worden vaste reinigingsproducten niet in hard plastic verpakt. Daarnaast bestaan shampoo bars of zeepblokken vaak uit natuurvriendelijkere ingrediënten.
35. Geef feedback
Met het geven van positieve of negatieve feedback op reisplatforms, kan jij andere milieubewuste reizigers helpen de juiste keuze te maken. Is een hotel, homestay of eettent écht groen bezig of doen ze alsof en zijn ze aan het groenwassen? Deel je ervaringen, dan kunnen anderen dit meenemen in hun overwegingen. Zo helpen we elkaar allemaal in het maken van groenere keuzes.
36. Blijf op het wandelpad
Er gaat weinig boven écht verdwalen in de natuur. En dat gaat het makkelijkst wanneer je afwijkt van de gebaande paden. Maar wandelpaden zijn er voor een reden: zodat jij kan genieten van de prachtige natuur zonder haar te schenden. Jouw ontdekkingstocht buiten dat bospad kan gevolgen hebben voor het ecosysteem.
37. Gebruik het niet-storen-bordje wanneer je in een hotel verblijft
Hang 'm aan je deur zodra je aankomt en haal 'm er pas af wanneer je uitcheckt. Op deze manier voorkom je het dagelijks opmaken van je bed, stofzuigen van je vloer en wassen van je handdoeken. Dat scheelt een hoop elektriciteit, water en tijd.
38. Neem een koude douche
Deze simpele daad bespaart flink wat energie die normaliter voor het verwarmen van het water wordt gebruikt. Bovendien is het uitdraaien van de warme kraan niet zo onzelfzuchtig als het lijkt. Een koude douche telt immers flink wat voordelen voor de gezondheid. Maar is ook een welkome verkoeling na een avontuurlijke dag in de warmere bestemmingen.
39. Wees ook thuis milieubewust
Een groene reiziger ben je niet alleen op reis, maar ook in huis. Als je alleen uit een hervulbare drinkfles drinkt aan de andere kant van de wereld, of alleen korter doucht in een hotel, maakt die duurzame insteek weinig uit. Pas groene reistips daarom ook toe wanneer je thuis op de bank zit.
40. Pak zo licht mogelijk in
Niet alleen vermindert dit de stress tijdens het inpakken, maar door weinig mee te slepen, kan je jezelf veel groener verplaatsen. Reis je met een grote koffer, dan kies je waarschijnlijk sneller voor zo'n vervuilende taxirit. Met een kleine tas stap je vermoedelijk vaker op 't openbaar vervoer. En hoe lichter je bagage, hoe minder kerosine of bezine er nodig is om deze te vervoeren.
41. Investeer in een powerbank op zonne-energie
Powerbanks zijn al jaren de redding van reizigers. Maar als je van stopcontact tot stopcontact reist, beperk je je soms meer in je route dan wenselijk. Door je trouwe vriend op kracht van de zon op te laden ben je niet alleen duurzaam bezig, maar gaat er ook een wereld van avontuur voor je open. Laat maar komen, die meerdaagse trektochten.
42. Koop geen souvenirs gemaakt van dierlijke producten
Je weet immers nooit waar dat sieraad, dat tasje of die muts vandaan komen. Als duurzame reiziger steun je liever niet onbewust illegale dierenhandel. Dus ongeacht hoe mooi of bijzonder deze aandenkens eruitzien, is het beter om ze te laten liggen.
43. Kampeer op zonne-energie
Ga je eropuit met een camper of caravan? Monteer dan een zonnepaneel op je dak. Met een camper reis je namelijk vaak en makkelijk de zon achterna. En wanneer je je kamp opzet, is dit meestal op een open plek. Op deze manier zet je die felle lichtstralen om in duurzame energie, terwijl jij zelf lekker ligt te zonnen.
44. Investeer in duurzame zwemkleding
Goedkope bikini's of zwembroeken gaan over het algemeen niet lang mee. Tevens zijn ze vaak geproduceerd in slechte arbeidsomstandigheden en gemaakt van milieuonvriendelijk materiaal. Leg iets meer neer en trakteer jezelf op een zwemset van gerecyclede visnetten of oude plastic flessen. Deze zwemkleding is vrij van kinder- en dwangarbeid geproduceerd en gaat vele zomers langer mee dan de gemiddelde koopjeshoek-bikini of -zwembroek.
45. Kies voor slow travel
Niet meer door een land razen om te poseren bij alle fotowaardige plekken, bucketlist-punten afstrepen zodat je kan zeggen dat je het héle land hebt gezien en zo snel mogelijk (lees: met het vliegtuig) van de ene plek naar de andere komen. Slow travel gaat terug naar de essentie van reizen: duiken in een voor jou onbekende cultuur, leven in het moment en één worden met een bestemming.
46. Neem afscheid van de koffie-to-go
Ben je niets waard zonder je kop koffie in de ochtend? Drink deze dan rustig zittend bij het café waar je 'm aanschaft. Je bent immers op vakantie, dus de tijd om echt te genieten mag je jezelf best gunnen. Zo voorkom je dat je telkens opnieuw wegwerpbekers aanschaft. En kan je echt niet zonder je koffie-to-go? Neem dan een herbruikbare koffiebeker mee op reis.
47. Houd vaker een thuisvakantie
Je hoeft niet altijd het huis te verlaten om geprikkeld te worden. Met een beetje creativiteit kan je thuis opontdekkingstocht. Luister bijvoorbeeld naar internationale radiozenders, zet wereldse gerechten op tafel, steek wierook aan, organiseer een Aziatische bierproeverij, maak zomerse cocktails of stippel alvast je volgende grote reis uit. De mogelijkheden zijn eindeloos.
48. Investeer in duurzame reiskleding
Verschillende outdoor-merken gebruiken tegenwoordig speciale technologieën die maken dat kleding een antibacteriële werking krijgt en niet gaat stinken. Van natuurlijke bamboevezels tot piepkleine zilverdeeltjes die met de stof worden verweven: er is flink wat aanbod. En een gebrek aan nare geuren betekent niet alleen minder wassen, maar ook nog eens minder inpakken.
49. Neem een reis-bestekset mee
Hoe vaak overkomt het je wel niet? Je bent net geïnstalleerd in het park of op het strand met een picknick, maar dan kom je erachter dat je geen vork hebt voor de salade en geen mes voor de watermeloen. Om nog maar te zwijgen van de flesopener of kurkentrekker. Zorg er daarom voor dat je standaard één van elk in je tas hebt zitten. Zo hoef je die teleurstelling nooit meer te ervaren en kan je de vervuilende plastic wegwerpvarianten mooi laten liggen.
50. Neem afval mee het vliegtuig uit
De berg plastic die tijdens het vliegen ontstaat, wordt namelijk niet altijd netjes gerecycled. Het komt vaak voor dat het cabinepersoneel het afval na de vlucht in één grote vuilniszak stopt. Erg zonde. Laat troep dus niet achter voor je eigen gemak, maar neem het mee en gooi 't op het vliegveld op een geschiktere plek weg.
51. Kies voor een bamboe tandenborstel
De plastic flessen, tassen en rietjes zijn tijdens een wandeling op het strand niet te vermijden. Ook onze tandenborstels verdwijnen vaak in zee. Een milieuvriendelijk alternatief hiervoor zijn tandenborstels gemaakt van bamboe. In tegenstelling tot de plastic varianten breekt bamboe zichzelf af. Door over te stappen op deze tandenborstel, voorkom je dus dat er extra onnodig plastic blijft ronddrijven in de oceaan.
52. Investeer in een duurzame zonnebril
Van oude lp’s tot gerecyclede koelkasten. Zelfs voor zonnebrillen bestaan tegenwoordig duurzame alternatieven die uit allerlei hergebruikte materialen bestaan. En dat is maar goed ook, want het is belangrijk om je ogen goed tegen UV-straling te beschermen. Wist je dat er zelfs organisaties bestaan waar je je oude zonnebril kan doneren aan een goed doel? Dubbel zo duurzaam.
53. Zoek naar internationale voedselkeurmerken
Een avond zelf kokkerellen in je vakantiehuis of op de camping? Koop dan biologische producten in de supermarkt. In Europese landen herken je deze aan het Europees biologisch keurmerk. Dit zijn groene zegels die op alle biologische producten staan die in de Europese Unie zijn gemaakt. Houd wanneer je toch al bezig bent met het vertalen van buitenlandse etiketten dus ook gelijk je ogen open voor die groene keurstickers.
54. Neem een compacte roller deodorant mee
Aluminium spuitbussen bevatten drijfgassen die schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien bestaan er voor de plastic verpakking van roller deodoranten tegenwoordig allerlei duurzame alternatieven, zoals kurk of suikerriet, in compact formaat. Ideaal om mee te nemen op reis, want een gemiddelde toilettas heeft vaak maar beperkte ruimte.
55. Geef spullen weg die je niet kan meenemen of niet meer nodig hebt
Van een reisgids tot een parkeerkaart en van een gasfles tot een pak melk. Dingen die je ter voorbereiding op of tijdens je reis koopt komen anderen misschien nog van pas. Gooi het daarom bij vertrek niet weg, maar geef het aan de buren op de camping of van je vakantiehuis. Zo maak je anderen blij, heb je minder afval en verspil je minder.
56. Download een kampeer-app
Kijk je alweer vol verlangen uit naar je volgende (winter)kampeertrip? Duik dan eens in de wereld van de kampeer-apps. Hierop vind je allerlei tips die je goed kan gebruiken wanneer je je in de wildernis bevindt. Zoals een digitaal kompas, kooktips en een EHBO-handleiding. Zo bespaar je papier én de ruimte die een gemiddelde kampeergids in je backpack inneemt.
57. Investeer in een duurzame pocketdeken
Deze zijn zo compact dat ze zelfs in je broekzak passen. De dekens worden gemaakt van gerecycled nylon en zijn waterafstotend. Ideaal voor een winterpicknick, voor wanneer alleen een jas te koud is bij het kampvuur of om op te zitten als je net je witte lievelingsbroek aanhebt.
58. Download een microplastic-app
Met een dergelijke app scan je cosmetische producten zoals shampoo of handzeep om te kijken of ze microplastic bevatten. Zo ja, dan geeft de app dat direct aan en kan je deze producten ontwijken. Op deze manier maak je een milieubewuste keuze. Microplastic bestaat namelijk uit haast onzichtbare deeltjes die de planeet vervuilen en gezondheidsrisico's kunnen opleveren omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Extra handig: door producten te scannen kom je er dus ook achter welke merken wél gecertificeerde microplastic-vrije producten maken.
59. Raap zwerfafval op op Nederlandse stranden
Neem tijdens je volgende uitwaaisessie op de Nederlandse stranden een vuilniszakmee en ruim zwerfafval op. Van plastic flesjes tot wergwerpmondkapjes: ook het strand is ermee bezaaid. Houd als je er toch bent je ogen open en raap het op. Zo houden we samen de natuur schoon en beschermen we het zeeleven.
60. Trek er vaker op uit met de fiets in Nederland
Al maak je slechts een omweg naar de supermarkt. Door jezelf te dwingen langer onderweg te zijn krijg je het gevoel er echt even tussenuit te zijn geweest. Plus: de frisse lucht is een gezondheidsboost tijdens een gemiddelde thuiswerkdag. Dus pak wat vaker de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer en verken al fietsend de mooie natuur die Nederland te bieden heeft. Beter voor het milieu, aangenaam voor je zintuigen.
61. Bestel bij kleine webwinkels in plaats van bij grote giganten
Op reis proberen we lokale ondernemingen zoveel mogelijk te steunen. Nu zit reizen er misschien even niet in en een winkelbezoek ook niet, maar online kunnen we eveneens bewuste keuzes maken. Koop je reiskleding, -gidsen en andere benodigdheden dus bij kleine bedrijven.
62. Reis zoveel mogelijk in het laagseizoen.
Een goede manier om duurzaam op reis te gaan is om niet tegelijk met duizenden anderen naar dezelfde bestemming te reizen. Om overtoerisme te voorkomen kun je het best buiten het seizoen ergens heen gaan zodat er minder druk op de plaatselijke infrastructuur komt te liggen. Bovendien is het ook nog eens goed voor je portemonnee!
63. Zet je papieren kranten of magazine abonnementen tijdelijk stil.
Als je drie weken weg bent en er wordt nog dagelijks een krant bezorgd terwijl jij niet thuis bent, is dat natuurlijk hartstikke zonde. Nog beter zou natuurlijk zijn om je abonnement helemaal op digitaal te zetten!
64. Geef je geld uit aan verschillende ondernemingen.
We wachten allemaal met smart tot de horeca weer open gaat. Cafés en restaurants hebben het overal ter wereld zwaar te verduren. Ga, zodra dit op een verantwoorde manier kan, dus op eigen initiatief op kroegentocht en verdeel je kapitaal. Zo ondersteun je de economie in het land van je bestemming.
65. Gebruik de gratis zeepjes, shampoos en tandpasta in hotelkamers niet. Maar als je het toch niet kan laten, zorg dan dat je de restanten meeneemt bij vertrek.
Het zal je niet verbazen, maar het hotel laat deze niet liggen voor de volgende gast. Door ze zelf mee te nemen, voorkom je dat ze in de prullenbak belanden.
66. Schaf een opvouwbare lunchbox aan.
Neem je op reis graag je eigen eten mee? Laat boterhamzakjes en aluminiumfolie dan achterwege en rust je tas uit met een opvouwbare lunchbox. Zo creëer je minder afval, maar hoef je ook geen kostbare ruimte in je koffer op te geven. Ze zijn online verkrijgbaar en kosten vaak maar een tientje.
67. Neem geen zand, schelpen of stenen van je bestemming mee naar huis.
Laat alles liggen waar het hoort, zo verstoor je het ecosysteem zo min mogelijk. Want als elke reiziger een stukje natuurgebied mee naar huis neemt, blijft daar uiteindelijk weinig van over.
68. Voer geen wilde dieren als je op reis bent.
Het is zo verleidelijk om aapjes, zwerfhonden en andere dieren iets te snacken te geven. Maar hierdoor worden ze afhankelijk van het voedsel dat ze van toeristen krijgen en tegelijkertijd minder mensenschuw, wat op den duur weer tot overlast en conflict kan leiden. Het is voor dier en mens dus beter om elkaar met rust te laten.
69. Gebruik een batterijloze zaklamp.
Een knijpkat werkt bijvoorbeeld met een dynamo die je handmatig aandrijft. Zo bespaar je een hoop batterijen en zit je nooit zonder licht. En heb je geen zin in fysieke inspanning? Kies dan voor een lamp op zonne-energie. Maar vergeet niet om hem overdag op te laden.
70. Eet ijs uit een hoortje.
We maken het je makkelijk. Of je nou op reis bent of thuis nog iets langer nageniet van het vakantiegevoel: trakteer jezelf op ijs. In een hoorntje, dat wel. Lekkerder én beter voor het milieu, want elke traktatie uit een eetbare verpakking scheelt weer afval.
71. Koop je reisuitrusting tweedehands.
Zijn je koffer, backpack of andere benodigdheden toe aan vervanging? Koop ze niet nieuw, maar struin kringlopen, rommelmarkten of online marktplaatsen af naar kersverse reisgenoten. Met een beetje geluk is je nieuwe tas zo uniek, dat je 'm nooit meer kwijtraakt op de bagageband.
72. Schaf USB-oplaadbare batterijen aan.
Je hebt ze al voor ongeveer een tientje en ze gaan bijna even lang mee als normale batterijen. Bovendien hoef je er minder mee te nemen op reis en kan je ze overal ter wereld opladen. Scheelt dus niet alleen in gewicht maar uiteindelijk ook in prijs.
73. Maak zoveel mogelijk gebruik van herbruikbare mondmaskers.
Reizen gaat vaak gepaard met vluchten, openbaar vervoer en potentieel drukke plekken. Nu betekent dat nog het dragen van mondmaskers. Probeer het gebruik van de wegwerpversie zo veel mogelijk te vermijden. Zijn deze toch niet te vermijden? Gooi ze dan na gebruik altijd netjes weg in de prullenbak.
74. Dolfijnen of walvissen spotten? Doe dit bij een Whale Heritage Site.
Sinds kort telt onze aarde vijf van deze plekken, die officieel erkend zijn als duurzaam alternatief om deze indrukwekkende dieren te bewonderen. Zo ben je ervan verzekerd dat het welzijn van de dieren en hun habitat voorop staat.
75. Koop geen nieuwe reisgidsen.
Toegegeven: het wereldwijde web is tegenwoordig onze grootste hulp onderweg. Maar voor dat originele reisgevoel wil je graag een goede gids. Ook Sinterklaas weet brave reislustige (jong)volwassenen hier van mee te verrassen. Kijk voordat je een boekenwinkel induikt eerst eens op een online marktplaats, want deze overstromen van de tweedehands exemplaren.
76: Neem een douche in plaats van een bad.
Hoe verleidelijk een (bubbel)bad in je hotelkamer ook klinkt, je kan beter een accomodatie met douche boeken. Een gemiddelde douche kost namelijk zo'n 65 liter aan warm water, terwijl een bad gemiddeld 120 liter warm water vereist. Douchen dus voor het milieu, maar niet te lang natuurlijk.
77: Check je bandenspanning.
Tijd voor een roadtrip? Zorg ervoor dat je banden zijn opgepompt. Met de juiste bandenspanning bespaar je namelijk flink wat uitstoot. Sterker nog: door altijd met een goede bandenspanning te rijden, stoot je gemiddeld zo'n 75 kilo minder CO2 uit per jaar. Waar dit mee te vergelijken is? Zo'n honderd keer warm douchen. Zeker moeite waard dus, voor zowel de natuur als je portomonee.
78: Koop een afwasteil en duurzaam afwasmiddel
Lekker zelf gekookt op de camping? Schaf een afwasteil aan. Hierdoor hoeft de kraan minder lang te lopen en verbruik je dus minder water om je vaat weer helemaal schoon te krijgen. En nu je toch goed bezig bent: koop meteen milieuvriendelijk afwasmiddel. Veel duurzamer krijg je je borden niet blinkend.
79: Neem een opvouwbare koffiebeker mee
Een stad bewonderen doe je natuurlijk het beste onder het genot van een heerlijke kop koffie. Maar elke keer een nieuwe plastic beker gebruiken is niet erg duurzaam. Wil je geen hele thermoskan meeslepen? Overweeg dan om een opvouwbare koffiebeker aan te schaffen. Even uitklappen en laten vullen bij een van de koffietentjes en je kan weer vooruit.
80: Tweedehands reisspullen
Nieuwe reiskoffer nodig? Of wil je je bagage goed ordenen met packing cubes? Sla de kampeerwinkel over en plan een bezoekje aan de kringloopwinkel. Steeds vaker vind je hier tweedehands reisspullen. Dubbel zo voordelig én duurzaam.
81: Kies voor een duurzaam reisbureau
Lekker op vakantie zonder al te veel gedoe? Dan kom je al snel bij een reisbureau uit. Maar hoe minder je hoeft te regelen, hoe minder invloed je hebt op hoe duurzaam je reist. Daarom zijn er verschillende websites, zoals deze, die reisbureaus vergelijken op duurzaamheid. Zo kan je zorgeloos, maar ook milieuvriendelijk op reis.
Bewust en avontuurlijk: lees hier al onze artikelen over reizen met de trein.