Wildkamperen: de belangrijkste tips voor je bivakkeertrips
- Artikel
- 12 jun 2022
- 5 minuten leestijd
Diep in de natuur. Niemand tot last zijn, niemand die jou tot last is. Indutten met het vallen van de avond en 's morgens in een weiland, bos of aan een meer uit je tent rollen voor de zonsopgang. Kortom: wildkamperen. Zie hier de belangrijkste tips voor een geslaagd avontuur.
Heb realistische verwachtingen
Het hele idee van wildkamperen is natuurlijk dat je even weg bent van alle luxe en écht de natuur in duikt. Toch is niet iedereen daar altijd op voorbereid. Vraag jezelf van tevoren hoe belangrijk een opgeladen telefoon voor je is en hoezeer je wel echt comfortabel bent met een ecotoilet of bush poop. Dat scheelt jou (en je wildkampeerpartner) waarschijnlijk een hoop onnodige zorgen als het eenmaal zo ver is.
Wees voorbereid
Doorgewinterde wildkampeerders zijn op alles voorbereid, zelfs op verrassingen. Als het tegen alle weerberichten in toch regent, sneeuwt of vriest, wil je wel comfortabel zijn. Dus: veelzijdige kleding, de juiste schoenen, een extra paar sokken. Ook een drinkfles met filtersysteem is absoluut geen luxe als je de onbewoonde, waterleidingloze wildernis intrekt.
Licht en minimalistisch
Clichés zijn niet voor niets clichés: met wildkamperen is less écht more. De beste wildkampeerplekken zijn namelijk niet bereikbaar met de auto. De kans is dus groot dat je nog een stuk door het bos banjert voor je je bestemming bereikt. Wees daarom extra kritisch op wat je meeneemt en kies waar mogelijk opvouwbare of lichtgewicht versies van dingen die je écht nodig hebt.
Instant havermout is bijvoorbeeld een snel, simpel en compact ontbijt. Ook reishanddoeken zijn klein, super licht en drogen snel. En iets als een elektrische tandenborstel kan je misschien beter thuislaten. Deze neemt onnodig ruimte in beslag, is zwaarder en kan het elk moment begeven. Dan sta je toch liever handmatig te poetsen.
Laat zeep of afwasmiddel thuis
Was je lichaam of je vaat in ieder geval niet in een natuurlijke bron als je zeep gebruikt. Ook niet als die zeep ecologisch afbreekbaar is. Hoewel het misschien lijkt alsof er niets aan de hand is, verspreidt de zeep zich razendsnel over een heel groot gebied en tast dan honderden of duizenden meters verderop pas het ecosysteem aan. Toch jezelf of je vaat wassen met (ecologisch afbreekbare!) zeep? Zorg ervoor dat je een opvouwbare emmer bij je hebt en stort het vuile water op minimaal 60 meter van je waterbron.
Kies je staplaats zorgvuldig
Ook in het uitzoeken van je staplaats wil je de natuur zo min mogelijk belasten. Zet je tent dus niet middenin unieke flora. Maak geen langdurig gebruik van je kampeerplek, maar gooi je tent ’s avonds pas op en haal ‘m de volgende ochtend weer weg. Voor je eigen gezondheid is het al even belangrijk dat je aandacht besteedt aan je staplaats. Een vlakke ondergrond voorkomt dat je in je slaap wegrolt of wakker wordt met al het bloed naar je hoofd gestegen. Controleer of je niet per ongeluk in een geul bent gaan staan die volloopt na een middag regen én wees altijd extra alert of er bijvoorbeeld geen dode bomen — widowmakers — in je buurt staan.
Ken de regels (en houd je eraan)
Het zijn er nogal wat binnen de wildkampeercultuur. Belangrijk is dan ook dat je ze kent. Vaak staan ze op borden bij de kampeerplek, maar dat is niet altijd zo en het is altijd beter om online al op te zoeken wat je kan verwachten.
Wildkampeerregels verschillen gigantisch per land. Nederland bood vroeger bijvoorbeeld beperkte mogelijkheid tot paalkamperen. Sinds juni 2020 zijn de paalkampeerplekken van Staatsbosbeheer in Nederland opgeheven, maar er zijn ook vanuit andere initiatieven een aantal paalkamperplekken ontstaan die nog wel open zijn. Zoek dus van te voren goed uit waar je heen kunt. Bivakzones in België zien er weer volledig anders uit: vuur mag hier vaak wel op de aangewezen plek en veel van deze terreinen zijn zelfs uitgerust met een eco-toilet en een waterpomp. In andere landen, bijvoorbeeld in Scandinavië, geldt het allemansrecht met geen voorzieningen maar meer vrijheid. Van tevoren weten wat wel en niet mag maakt de voorbereiding een stuk makkelijker en de reis een veel prettiger.
Ook de ongeschreven regels
De belangrijkste: ruim altijd al je troep op. En dan bedoelen we niet alleen plastic tasjes, verdwaalde haringen of bestek maar ook zaken die in principe in de natuur vergaan zoals etensresten en zelfs je eigen uitwerpselen. Het idee is namelijk dat jouw bezoek in de natuur het ecosysteem niet beïnvloedt. Poepen doe je daarom in een cathole (een gat van vijftien centimeter diep en breed) en plassen doe je minstens 60 meter van een waterbron af om het water niet te vervuilen.
Dat respect reikt verder dan alleen voor de natuur. Ook je medekampeerders behandel je vriendelijk. Ben je niet alleen op je kampeerplek, zorg dan niet voor overlast. Vaak mogen er maar drie tenten op een paalkampeer- of bivakzone staan. Wees sociaal en bezet niet al die plekken met een grote groep vrienden. Zet ook geen boxjes op vol volume. Je bent immers op een van die zeldzame plekken waar je het geluid van stilte nog kan ontdekken. Laat op zijn minst je medekampeerders hiertoe de mogelijkheid.
Enthousiast gemaakt voor een overnachting ver weg van de bewoonde wereld? Doe dat bijvoorbeeld in het Zweedse Fulufjället National Park!