1 op 3 jongeren ‘down’ door coronanieuws
- Artikel
- 21 apr 2020
- 4 minuten leestijd
Sombere gedachten, angstige gevoelens of slecht slapen door berichten over corona. Ruim een derde (37 procent) van de jongeren zegt dat het volgen van nieuws over het virus een negatieve invloed heeft op hun mentale gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
“Ik voel me onrustig en bang als ik lees over nieuws besmettingen en mensen die zijn overleden”, schrijft een deelnemer aan het onderzoek.
Een ander: “Je hoort weinig positiefs. Ik krijg door de media vooral het idee dat we nog een hele tijd problemen houden en er weinig is om naar uit te kijken. Dan ga ik doemdenken.”
Wennen aan het nieuws
Toch zegt de grootste groep (55 procent) dat het nieuws hen niet positief of negatief beïnvloedt: “In het begin werd ik er wel angstig door, toen heb ik ook wel nachten gehad dat ik onrustig sliep. Maar intussen is het ‘nieuwe’ er wel een beetje af en wen je aan de berichten.”
Anderen zorgen voor wat afleiding in hun mediagebruik: “Ik merk dat ik op de hoogte wil blijven, maar ter compensatie van het zware nieuws ga ik dan guilty pleasure tv kijken. Bijvoorbeeld op MTV of TLC.”
‘Soms zet ik expres de tv uit’
Bijna de helft (47 procent) van de jonge mensen consumeert sinds het begin van de coronacrisis meer nieuws dan voorheen. Ze willen de ontwikkelingen zo goed mogelijk volgen.
Een op de vijf (20 procent) doet het tegenovergestelde: zij kijken juist minder nieuws. Een even grote groep (19 procent) zegt zelfs dat ze proberen nieuws rondom corona zoveel mogelijk te ontwijken: “Soms zet ik expres de tv uit. Dan handle ik het gewoon niet meer. Het gaat over één ding en hetzelfde.”
Terug naar oude schermtijd
Een derde (33 procent) kijkt ongeveer evenveel nieuws als voorheen. Velen schrijven dat, waar ze aan het begin van de coronacrisis onafgebroken nieuwsupdates checkten, hun schermtijd inmiddels weer terug is naar het oude niveau.
“De eerste weken van de coronacrisis zat ik aan de buis gekluisterd om al het nieuws mee te krijgen. Toen ik merkte dat ik er stress van kreeg, besloot ik weer wat te minderen. Het journaal blijf ik kijken, maar de talkshows sla ik over. Het is een beetje een overdaad aan coronanieuws met vaak dezelfde experts aan tafel”, schrijft iemand.
Ook ander nieuws
Meer jongeren delen dat gevoel. Volgens zes op de tien (60 procent) mogen nieuwsmedia in verhouding meer verslag doen van andere onderwerpen, dan ze op dit moment doen.
“Corona is wel een leidend onderwerp, maar dat betekent niet dat er naast het virus geen ander nieuws meer is. Er gebeurt meer in de wereld en het is ook belangrijk dat dit besproken wordt. En het zorgt voor een beetje afleiding”, zegt een deelnemer.
Een ander: “Media herhalen aan de lopende band hetzelfde nieuws. En als je tijd hebt om verslag te doen van hoe BN’ers deze tijd doorkomen, dan kan je die tijd ook besteden aan het brengen van ander nieuws."
Een kwart (25 procent) vindt dat nieuwsmedia zich vooral moeten blijven focussen op coronagerelateerd nieuws, tot de crisis voorbij is.
Nepnieuws
Op internet circuleren allerlei verhalen over complottheorieën of onbewezen remedies tegen het virus. Zeven op de tien (70 procent) jongeren zeggen nepnieuws over corona tegen te zijn gekomen.
Zo vertelt een deelnemer: “Sociale media staat er vol mee. Onzin over 5G, foto’s van doodskisten die uit 2011 blijkt te komen, foute berichten over medicijnen en dat peper eten of wodka drinken helpt tegen besmetting. Bij clickbait achtige titles google ik toch altijd even of het wel klopt”.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 12 tot en met 16 april 2020, deden 2100 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.