We moeten het over je wachtwoorden hebben
- Artikel
- 15 okt 2018
- 3 minuten leestijd
Een Instagram-account aanmaken met het wachtwoord ‘Qwerty123' of bij alle webshops het wachtwoord ‘firstdateskijker’ gebruiken. Dat is vragen om problemen. Toch geeft een op de vijf (20 procent) jonge mensen aan dat ze wachtwoorden hebben die makkelijk te kraken zijn.
Ook zegt de helft (53 procent) behoorlijk vaak hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder ruim duizend jongeren tussen de 16 en 34 jaar. Het onderzoek vond plaats in aanloop naar De Privacytest die vanavond op NPO3 te zien is.
"Het verbaast me dat mensen nog steeds wachtwoorden als ‘Geheim1’ gebruiken"
Tweederde (66 procent) van de deelnemers aan het onderzoek maakt zicht zorgen over hun online privacy. Daarnaast vreest de helft (55 procent) dat hun smartphone, tablet of laptop gehackt kan worden. Volgens ethisch hacker Sanne Maasakkers (26 jaar) is het verbeteren van je wachtwoordgebruik al een goede eerste stap om hacks te voorkomen. Ze heeft een aantal tips.
Size matters
"Het verbaast me dat mensen nog steeds wachtwoorden als ‘Geheim1’ gebruiken. Die wordt zo vaak gekozen, dat ie makkelijk te kraken is”, vertelt Sanne. "Een sterk wachtwoord is lang, uniek en bevat geen woorden die aan jou te linken zijn. De lengte van een wachtwoord is erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voordat het wachtwoord te kraken is. Ook zegt ze dat een zin als wachtwoord kan helpen in het onthouden “maar zorg ervoor dat die niet makkelijk te raden is door anderen.”(Dus niet ‘iloveronnieflex', als jij z’n grootste fan bent)
Wanneer je unieke wachtwoorden gebruikt kunnen mensen met je gelekte wachtwoord niet inloggen op andere websites
Een keer, niet meer
Als je wachtwoord is uitgelekt bij een grote hack (check hier of dat zo is) en je gebruikt hetzelfde wachtwoord op meerdere plekken, dan kunnen mensen met slechte bedoelingen je accounts hacken. Sanne: "Wanneer je unieke wachtwoorden gebruikt kunnen mensen met je gelekte wachtwoord niet inloggen op andere websites".
Neem een hulp
Als je het moeilijk vindt om het wachtwoord van je bank, e-mail, favo webshops, datingapp, NPO start, OV Chipkaart, het theater om de hoek, en ga zo maar door, te onthouden, kies dan voor een wachtwoordmanager. Hierin kun je online al je wachtwoorden op één plek opslaan. Sanne: "Dan kun je ervoor zorgen dat al je wachtwoorden uniek, lang en random zijn en hoef je maar één heel goed wachtwoord te onthouden om tot de rest van je accounts te komen".
Een kwart (25 procent) van de jonge mensen in het onderzoek geeft
aan al een wachtwoordmanager te gebruiken. Bijna de helft (45 procent) denkt
echter dat het gebruik van een wachtwoordmanager onveilig is. Vooral omdat ze
bang zijn dat het wachtwoord van de manager kan worden gekraakt, waardoor
iemand toegang kan krijgen tot al hun andere wachtwoorden. "Kiest daarom bij de wachtwoordmanager voor een
tweestapsverificatie: én een sterk wachtwoord én als extra beschermingslaag een
code via je telefoon ontvangen om in te loggen", aldus Sanne. Meer uitslagen van dit 3Vraagt
onderzoek lezen? Klik dan hier.
Kijk vanavond De Privacytest om 20.25 op NPO3
3Vraagt sprak met: Sanne Maasakkers, 26 jaar, ethisch hacker. Dat betekent dat ze voor bedrijven ontdekt waar de kwetsbaarheden zitten in hun computersysteem om zo kwaadwillende hackers voor te zijn.