6 op 10 vinden zichzelf waardeloze flirters
- Artikel
- 17 dec 2021
- 3 minuten leestijd
Slechte openingszinnen, zenuwachtige trekjes of überhaupt niet op iemand af durven stappen. Zes op de tien (59 procent) jongeren zeggen dat ze slecht zijn in flirten. Dat komt vooral door onzekerheid. Opvallend is dat een grotere groep jonge mannen (59 procent) dan jonge vrouwen (53 procent) vindt dat ze suckers in versieren zijn.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar de serie Jong geleerd, nooit gedaan.
“Ik heb echt nul flirt skills. Geen idee hoe je dat aanpakt”, zegt iemand. Een ander schrijft dat er alcohol voor nodig is: “Als ik gedronken heb, durf ik wel te flirten. Dan kom ik beter uit m’n woorden en ben ik een grappigere versie van mezelf.”
Een derde (33 procent) vindt wel dat ze master flirters zijn. Meer vrouwelijke (38 procent) dan mannelijke (28 procent) deelnemers zeggen dat ze goed zijn in versieren.
Lichaamstaal en intonatie
Maakt het nog uit of jongeren iemand online of offline het hof proberen te maken? Vier op de tien (39 procent) zeggen dat ze beter zijn in versieren in real life. Voor hen is non-verbale communicatie heel belangrijk. “Je lichaamstaal, hoe je kijkt, je intonatie en manier van lachen zijn allemaal onderdeel van het spel”, schrijft een deelnemer.
Ook hebben sommigen het gevoel dat ze online niet helemaal lekker uit de verf komen. “Ik heb het idee dat elke komma, punt en letter in je bericht geanalyseerd wordt. Terwijl je in een gesprek gewoon lekker doorbabbelt. Ik ben een betere spreker dan een schrijver”, zegt iemand.
Online blauwtje minder pijnlijk
Een kwart (24 procent) waant zich juist een digitale casanova. Online voelen ze zich minder onzeker en kwetsbaar, omdat ze veilig achter een schermpje zitten en langer na kunnen denken over wat ze sturen. Ook vinden ze een digitaal blauwtje lopen minder pijnlijk, aangezien je niet recht in je gezicht wordt afgewezen.
Een deelnemer: “Online iemand aanspreken gaat makkelijker. In het echt ben ik verlegen, word ik snel rood en ga ik stotteren.” En ander: “Dan kan ik niks doms zeggen, omdat ik m’n berichten check en het pas verstuur als ik het goed vind.”
Voor een even grote groep (25 procent) maakt online of offline versieren geen verschil. Ze zijn in allebei de situaties even goed of juist slecht.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 17 tot en met 24 november, deden 1.677 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.