Alles designer, maar niet je poeder: meeste jongeren zijn voor een verbod op alle designerdrugs
- Artikel
- 11 sep 2023
- 2 minuten leestijd
Designerdrugs zijn goedkoop, makkelijk beschikbaar en er wordt zelfs reclame voor gemaakt. Maar experts maken zich zorgen, want een derde van alle vergiftigingen door drugs komen door deze designervarianten. Verbieden dan maar? Ja, zeggen 2 op de 3 jongeren.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt onder 1800 mensen tussen de 16 en 34 jaar. Van hen heeft 1 op de 6 weleens één of meer soorten designerdrugs gebruikt, bijvoorbeeld 4-fmp, 3-mmc of 2-cb. Dat zijn varianten op de drugs die je kent, maar dan nét even anders - en bovendien vaak legaal.
Van 3-mmc naar 4-mmc
Dat zit zo: designerdrugs zijn een combinatie van chemische stoffen die bijna hetzelfde werken als bijvoorbeeld xtc (4-fmp), cocaïne (3-mmc) en lsd (2c-b). Verbieden ze bijvoorbeeld 3-mmc, dan veranderen ze één van de chemische stoffen en dan is het weer legaal: ze noemen het dan 4-mmc en zetten op de verpakking dat het ‘niet voor consumptie’ is. Dat middel moet dan weer de hele juridische molen in om het verboden te maken.
Daarom ligt er nu een wetsvoorstel om designerdrugs in één keer te kunnen verbieden. In de nieuwe wet worden niet alleen individuele drugs verboden, maar ook groepen van stoffen die daarvoor als grondstof worden gebruikt. Zo kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.
Proefkonijnen
De meeste jongeren (63 procent) zijn voor zo’n algeheel verbod. “Nu is het een kat-en-muisspel met nieuwe soorten die weer verboden moeten worden”, zegt iemand. Anderen vinden designerdrugs gewoon gevaarlijk en zeggen dat er te weinig bekend is over de werking ervan. “De gebruiker is nu een soort proefkonijn”, zegt een deelnemer.
Een kwart (26 procent) is tegen een verbod. Zij zeggen vooral dat een verbod geen zin heeft en omdat het toch niet te handhaven is: “XTC is al verboden en dat kan je ook op elke straathoek krijgen”. Anderen zijn sowieso tegen het verbieden van drugs en vinden dat alles gelegaliseerd moet worden, óók designerdrugs.
Over het onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Je kunt hier lid worden van 3Vraagt. Aan dit onderzoek, gehouden van 28 juni tot en met 15 juli 2023, deden 1789 jongeren mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.