Meeste jongeren bewaren gecanceld festivalkaartje in hoop volgend jaar weer te kunnen gaan: ‘Lowlands 2021 heb ik mooi in de pocket’
- Artikel
- 28 mei 2020
- 3 minuten leestijd
Acht op de tien jonge mensen met een ticket voor een afgelast festival (83 procent) of optreden (82 procent) vinden dat je het beste je kaartje kan bewaren als er een alternatieve datum is voor hetzelfde evenement.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, samen met 3FM en CJP.
Eerder vroeg de culturele sector hun publiek om steun door al gekochte tickets voor afgelaste evenementen te bewaren als voucher voor het volgende of een ander evenement. Vanwege de coronamaatregelen zijn concerten, optredens en festivals tot 1 september gecanceld.
Streep door festivalzomer
“Organisatoren hebben vast al veel kosten gemaakt. Als we nu allemaal ons geld terug gaan vragen, kan er ook volgend jaar een dikke streep door de festivalzomer”, schrijft een teleurgestelde deelnemer.
Voor meer jongeren klinkt dit als een doemscenario. Liever verheugen ze zich weer op het zien van hun favoriete artiesten, dansen in een menigte en rijen voor de bar. Ze hopen dan ook dat organisatoren met de al verkochte tickets een buffer kunnen opbouwen om op een later moment weer shows neer te kunnen zetten.
‘110 euro best veel geld’
Van de deelnemers met een of meer festivaltickets, zegt 14 procent het geld van ten minste één kaartje terug te vragen. Bij kaarthouders voor een concert of optreden is dat 9 procent. Iemand legt uit: “Ik weet niet of ik volgend jaar kan en ik kan het geld nu op zich wel goed gebruiken. Voor mij is 110 euro gewoon best veel geld.”
De rest doet dat niet (86 procent bij festivals en 81 procent bij voorstellingen). Zij kiezen vooral voor de ‘bewaar je ticket, geniet later’-optie (92 procent bij festivals en 70 procent bij voorstellingen). Ze hebben het geld immers al uitgegeven: “Ik ben van plan om volgend jaar weer naar de Zwarte Cross te gaan, dus dan kan ik net zo goed dit kaartje houden.”
Anderen zien ook het voordeel: “Het scheelt weer stress voor volgend jaar, want de kaartjes voor Lowlands zijn nu al in de pocket.”
Sommige jongeren weten nog niet of het festival, podium of theater met een alternatieve datum komt en wachten dus nog even voor ze een besluit nemen.
Alles missen, behalve Dixi-wc’s
Op de vraag wat deelnemers het meest gaan missen aan de afgelaste evenementen, volgden er vele odes aan de voorpret, het ontsnappen aan het dagelijks leven, kippenvel door live acts en de onvergetelijke tijd met vrienden en vreemden.
Zo schrijft een fervent festivalbezoeker: “Alles!! De muziek, de gezelligheid, de vrijheid, de goede gesprekken, de uitbundige dansjes. Het is een mini-vakantie waar ik het hele jaar naar uitkijk. Oké, behalve de Dixi-wc’s misschien.”
En een concertganger: “Het is heerlijk om uit je dak te gaan bij livemuziek. De sfeer in het publiek is ook altijd goed. Iedereen komt voor dezelfde artiest en daarom ben je even allemaal vrienden met elkaar. Ik zou het nu best kunnen gebruiken om in een grote groep weer even samen blij te zijn.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 18 tot en met 24 mei 2020, deden 1694 deelnemers met een kaartje voor een festival en / of voorstelling mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.