Bijna 3 op de 10 jonge hetero’s hebben moeite met zoenende mannen
- Artikel
- 03 aug 2024
- 4 minuten leestijd
Twee mannen die elkaar een kus geven in het openbaar: bijna 3 op de 10 jongeren (28%) jonge cisgender* hetero’s hebben daar moeite mee. ‘Ongemakkelijk om naar te kijken’, ‘ik hoef dat niet te zien’ en ‘doe dat lekker thuis’, vinden deze deelnemers.
Ze zeggen dat in het jaarlijkse onderzoek dat 3Vraagt deed in aanloop naar de Pride Amsterdam. Jongeren in het onderzoek lichten toe dat ze kussen in het openbaar ‘in alle gevallen’, dus ook bij heterokoppels of bij twee vrouwen, ongepast vinden.
Maar dat blijkt niet uit de cijfers. Een man en een vrouw die elkaar zoenen, daar hebben veel minder jongeren moeite mee. 8 procent vindt dat aanstootgevend. En kussende vrouwen vinden deelnemers ook ‘normaler’: 21 procent vindt dat niet kunnen. Overigens vindt dus de grootste groep het wél prima als ze mensen zien kussen op straat, van welk geslacht dan ook. “Liefde is toch gewoon altijd leuk om te zien?”, zegt een deelnemer.
‘Who cares?’
Meer dan de helft van de jongeren die niet bij de lhbti+-gemeenschap horen (55%), vindt dat er te veel aandacht is voor de acceptatie van die gemeenschap. Veel van hen zijn van mening dat die acceptatie ‘er toch al is’ en daarom niet zo vaak besproken hoeft te worden. “Al die overdreven aandacht doet ze geen goed, ik word er moe van en ze plaatsen zichzelf allemaal in een hokje. Waarom moet iedereen je geaardheid weten? Who cares?”, vindt een deelnemer.
Ook een aantal mensen die zelf tot de gemeenschap behoren (10%), heeft er hun twijfels bij. “Acceptatie kost tijd en je wil niet dat aandacht averechts gaat werken. Idealen doordrukken heeft geen zin, laat mensen er wat langzamer aan wennen”, zegt een van hen.
Prima dat je het bent, maar ik hoef het niet te zien
Het grootste deel van de hetero-jongeren accepteert lhbti+’ers wel, en vindt het prima als zij in het openbaar kussen, knuffelen of hand in hand lopen. Maar andere vormen van zichtbaarheid, dat vindt de helft toch lastig. Mannen met make-up bijvoorbeeld: 49% zegt dat ze dat raar vinden, ‘dat is iets voor vrouwen’.
En meer dan de helft, 54%, is van mening dat lhbti+’ers zich te overdreven kleden. “Je moet het zelf weten, maar je kunt dan wel verwachten dat je een reactie krijgt”, vindt een van hen. Maar anderen vinden dat te generaliserend. “Alsof een hele groep zich hetzelfde kleedt”, zegt een deelnemer. Een ander: “Heb je gezien hoe de gemiddelde voetbalfan eruit zag bij het EK? Sommige mensen overdrijven gewoon graag.”
Zorgen bij lhbti+’ers
En terwijl de meeste hetero-jongeren vinden dat het prima gaat met de acceptatie (78%) en evenementen zoals de Pride niet zo nodig vinden (64%), zien jongeren uit die gemeenschap de acceptatie juist hard achteruit gaan. Vorig jaar zei nog 55% dat het goed ging met de acceptatie van lhbti+’ers, dit jaar is dat gedaald naar 44%.
Dat heeft dus te maken met dat ze niet zichzelf mogen zijn, zeggen deelnemers. “Ik denk dat mensen wel vinden dat je gay mag zijn, maar het moet vooral niet zichtbaar zijn”, schrijft iemand. “Wat is acceptatie dan eigenlijk waard?”
*Een cisgender is iemand van wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. Het is een tegenhanger van bijvoorbeeld transgender of non-binair. Het woord ‘hetero’s’ in dit artikel wordt gebruikt voor mensen die zowel heteroseksueel als cisgender zijn, voor de leesbaarheid gebruiken we daar 1 woord voor.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 17 tot en met 29 juli 2024, deden 554 jonge LHBTIQ+’ers mee en 969 niet-LHBTIQ+ jongeren.