Meeste jongeren blij met #bodypositivity, 'maar het vieren van onze lijven moet inclusiever'
- Artikel
- 26 maa 2021
- 3 minuten leestijd
Vieren dat iedereen er anders uitziet en elk lichaam er mag zijn: de meeste jongeren (66 procent) juichen het bestaan van de body positivity-beweging toe. Wel zijn meer jonge vrouwen (85 procent) dan jonge mannen (48 procent) er enthousiast over. En al is er vooral support, toch zijn jongeren ook kritisch.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in samenwerking met Brandpunt+, in aanloop naar de NPO3-serie Het Goddelijke Lichaam.
De body positivity-beweging bestaat al langer, maar de laatste jaren kreeg die vooral via sociale media veel bekendheid. Met hashtags als #bodypositivity en #bopo proberen mensen met de traditionele schoonheidsidealen te breken. Veel jongeren steunen dat: “Het is goed om op socials die diversiteit aan lijven te zien. Een afspiegeling van de werkelijkheid, in plaats van de fantasie dat iedereen maatje 0 heeft met grote borsten en ronde billen.”
Bevestiging van anders zijn
Toch weet 17 procent van de jongeren niet zo goed wat ze van de body positivity-beweging vinden en is een even grote groep (17 procent) er zelfs geen fan van. Volgens sommigen benadrukt het maar weer eens hoe belangrijk we uiterlijk vinden in onze maatschappij en bevestigt het dat bepaalde lichamen niet aan ‘de norm’ voldoen door er extra aandacht op te vestigen.
“Door te benadrukken dat iedere kleur en vorm mooi is, bevestig je eigenlijk dat iets ‘anders’ is. Het ligt er te dik bovenop”, schrijft iemand.
Gezondheid ziet er bij iedereen anders uit
Ook zijn er deelnemers die vinden dat de body positivity-beweging niet kritisch is over hoe mensen met hun lichaam omgaan of zelfs ongezonde leefstijlen promoot: “Want als iemand echt overgewicht heeft, dan is dat gewoon een gezondheidsrisico.”
Volgens voorstanders van de movement is dat helemaal niet zo en laat dit vooral zien dat er nog altijd vooroordelen zijn over het gewicht. Bijvoorbeeld dat je er altijd controle over hebt: “Je kunt ook gezond eten en bewegen, maar toch zwaarder zijn. So be it!”
Het moet inclusiever
In het onderzoek valt op dat jongeren vooral denken aan gewicht en curvy vormen zodra het om body positivity gaat. Een deelnemer: “Voor mijn gevoel gaat het vooral over vrouwen met een maatje meer. Niet over dunne mensen of over mannen. Terwijl het over iedereen zou moeten gaan.”
De helft van de jongeren (52 procent) is van mening dat body positivity vooral een vrouwending is. Jonge mannen zeggen dat vaker (60 procent) dan jonge vrouwen (44 procent).
Heel wat deelnemers vinden dan ook dat het inclusiever moet, omdat lang niet iedereen zich vertegenwoordigd voelt. En daarbij gaat het niet alleen om je maat of gender, maar ook om huidskleur, leeftijd en mensen met of zonder beperking. Gewoon hoe de wereld eruit ziet, zeggen ze.
1 op 3 vrouwen voelt zich zekerder
Bij body positivity gaat het niet alleen over de bewustwording van hoe je denkt en oordeelt over andermans lichaam, maar ook over je goed voelen met hoe je er zelf uitziet. Een derde van de jonge vrouwen (31 procent) zegt dat ze er meer zelfvertrouwen door hebben gekregen. Bij jonge mannen zegt slechts 8 procent dat het een positieve invloed op ze heeft.
Onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan onderzoek, gehouden van 12 tot en met 27 februari 2021, deden 2.229 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.