'Body shaming: daar bereik je niks mee'
- Artikel
- 30 okt 2018
- 5 minuten leestijd
"Magere graat", "anabolengebruiker" of "je moet meer afvallen voor je op een foto zwemkleding draagt". Het is een handjevol reacties die jongeren op sociale media op hun foto's kregen.
"Ik kreeg als reactie op een foto 'zo jij bent dik'."
Uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, blijkt dat één op de tien jonge mensen wel eens een negatieve opmerking heeft kregen op sociale media over zijn of haar lichaam. Het bekritiseren van een het uiterlijk van een ander wordt ook wel body shaming genoemd. Aan het onderzoek, dat werd gehouden in aanloop naar de NPO 3-eetprobleemweken, deden 2.212 jongeren mee tussen de 16 en 34 jaar oud.
"Eén op de tien is best veel, maar ik had het eigenlijk ook wel verwacht", zegt Sabrina van 26 jaar uit Zeeland. Ook zij heeft te maken gehad met negatieve reacties bij haar foto's "bijvoorbeeld dat ik meer moest gaan sporten of minder moest eten". Recentelijk kwam daar voor haar nog eens een vervelende ervaring bij op een sociale media dating-app. Iemand deed een tijd of ie me leuk vond, maar ineens kreeg ik als reactie op een foto 'zo jij bent dik'.". Ik weet niet wat zijn bedoeling was. Met body shaming bereik je niks. Het kwetst alleen maar.
Influencers ideale plaatje
Jonge mensen doen slanke influencers na door net zo te eten en sporten
Sabrina is terughoudender geworden in het delen van foto's waar zij zelf opstaat. Om haar heen ziet ze dat leeftijdsgenoten afbeeldingen en video’s plaatsen waar ze graag positieve reacties op willen. "Online zie je veel mooie en slanke influencers, die door veel mensen leuk worden gevonden. Je ziet dat jonge mensen die lichamen ook nastreven, door net zo te eten en sporten", zegt Sabrina.
Ze gaat verder: "Je krijgt een bepaald beeld van hoe je er aantrekkelijk uitziet, wat de standaard is. Ik heb het idee dat mensen die er anders uitzien door bepaalde opmerkingen worden verteld dat ze niet goed genoeg zijn."
Lichaam vergelijken
In het onderzoek van 3Vraagt komt naar voren dat vier op de tien jonge mensen (41 procent) het belangrijk vindt wat anderen van hun lichaam vinden. Daarnaast vergelijkt de helft (48 procent) hun lichaam vaak met dat van anderen.
Sabrina probeert vooral bij zichzelf te blijven, maar volgt wel een aantal bekende Instagrammers op wie ze volgens haarzelf qua lichaamsbouw lijkt: "Het is fijn om te weten dat er ook anderen zijn met eenzelfde lijf." "Maar als ik dan reacties lees van mensen onder foto’s van die Instagrammers met negatieve woorden als 'ga eens afvallen', dan trek ik me dat toch persoonlijk aan", voegt ze eraan toe.
'Lekkerding'
Om 'lekkerding' moet ik best lachen
Toch is er online ook een ander geluid te horen. Eén op de vijf (20 procent) deelnemers aan het onderzoek geeft aan wel eens een positieve opmerking op sociale media te hebben gekregen over hun uiterlijk. Sabrina ook: "Een vriend schreef onder mijn foto 'lekkerding'. Daar moest ik dan toch even om lachen. Zelfs als je weet van wie het komt, is het altijd leuk als iemand iets positiefs schrijft."
Complimenteren kun je leren
Zelf geeft ze ook complimenten aan vrienden op sociale media. Daarmee behoort ze tot de 30 procent van de jonge mensen die wel eens een positieve reactie op sociale media heeft geplaatst over iemands lichaam. Twee derde (65 procent) van de jonge mensen doet dit nooit. Jonge vrouwen blijken complimenteuzer te zijn richting anderen dan jonge mannen: 35 procent van de vrouwen heeft wel eens een positieve opmerking geplaatst. Bij mannelijke deelnemers is dit 24 procent.
Wat Sabrina betreft kan dat cijfer wel omhoog: "Ik heb zoiets van: als je niets positiefs te zeggen hebt, zeg dan niks. Spreek complimenten vooral wél uit. Je zult merken dat niet alleen de ander maar ook jijzelf er een goed gevoel aan overhoudt." Lees hier alle uitslagen van het onderzoek.
Over dit onderzoek
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 18 tot en met 25 oktober 2018, deden 2212 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen. Namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag , de jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.
Lees hier alle uitslagen van het onderzoek.
Vet Gelukkig?!
In het programma Vet Gelukkig?! onderzoeken Patty Brard en Diederik Jekel de culturele en wetenschappelijke kanten van overwicht. In iedere aflevering komt een ander aspect van overgewicht aan de orde en praten Brard en Jekel met verschillende mensen met ervaringen op het gebied van fatshaming, daten, overgewicht en dieet.
Kijk hieronder de aflevering over fatshaming.
Benieuwd naar de rest van de serie? Check hier de andere afleveringen!
https://www.npo3.nl/brard-jekel-vetgelukkig/VPWON_1292251?source=suggestion&q=vet%20gelukkig