Geen coronaprik geen date, zeggen 4 op de 10 jonge singles
- Artikel
- 12 jul 2021
- 3 minuten leestijd
Is een coronaprik een must bij een potentiële lover of scharrel? Jonge singles zijn verdeeld. 43 procent zou niet daten met iemand die niet gevaccineerd is en dat ook niet wil worden. Zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
Deelnemers zijn niet zozeer bang om corona te krijgen van iemand die niet gevaccineerd is, volgens hen zegt het vooral dat de kans groot is dat ze verschillende overtuigingen hebben en daarom niet zullen klikken.
Iemand schrijft: “Als het om een medische reden is, logisch. Maar anti-vaxxers zijn geen match voor mij. Dan staan we anders in het leven.”
Een iets kleinere groep (37 procent) zou wel daten met iemand die het vaccin niet wil. 20 procent weet het niet. Veel van deze singles vinden vooral dat het ieders eigen keuze moet zijn of ze zich wel of niet laten prikken. Ook wil een enkeling juist niet daten met iemand die wél gevaccineerd is.
Laat je prik zien
In Amerika en Engeland kunnen gebruikers van datingapps als Tinder en Hinge via een sticker op hun profiel aangeven dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Deelnemers aan het onderzoek zijn weinig enthousiast over deze functie.
Vier op de tien (44 procent) vinden niet dat datingapps een zogenoemde ‘vaccin badge’ in Nederland moeten introduceren. Ze vinden die informatie privé, zowel voor bedrijven achter de apps als voor mensen die swipen.
“Dadelijk moeten we nog meer medische info gaan delen. Als je het zelf belangrijk vindt, kan je jouw vaccinatiestatus in de bio zetten en anders is het een leuk onderwerp voor de eerste date”, oppert iemand.
Een derde (32 procent) vindt wel dat zo’n functie naar Nederland moet komen. “Dan weet je in elk geval dat je redelijk veilig bent als je afspreekt. Qua virus dan”, aldus een deelnemer.
Corona tussen de lakens
Bang om corona op te lopen tijdens het zoenen of seks met hun date zijn de meeste jonge singles in het onderzoek niet (67 en 63 procent). Ze vertellen dat ze de ander vaak al wat beter kennen en dus vertrouwen, voor ze speeksel uitwisselen of het bed in duiken.
Daarnaast maken ze zich minder zorgen, omdat het aantal besmettingen op dit moment niet zo hoog ligt en steeds meer mensen een vaccinatie hebben gehad. “Ik ben eerlijk gezegd banger om een soa op te lopen”, schrijft iemand.
Seks inhalen
Na maanden van pandapunten sparen zijn veel jonge singles ready for some action. Vier op de tien (43 procent) willen deze zomer meer seks dan ze in coronatijd hebben gehad.
Een derde van de deelnemers (31 procent) was niet tevreden met hun seksleven tijdens de pandemie. “Ik sta al maanden droog. Waar moest ik mensen ontmoeten? En datingapps zijn niet mijn ding”, schrijft iemand. Het is vooral deze groep singles die uitkijkt naar hetere tijden.
Een kwart (23 procent) zegt niets te klagen te hebben over de hoeveelheid actie die ze kregen: “Ik heb gewoon dates en seks gehad. Dikke lul dat het niet mocht!”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 25 juni tot en met 4 juli, deden 717 single deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.