Het spiraaltje betalen van de gezamenlijke rekening of een tikkie sturen voor de pil. De meeste jonge mensen vinden dat idee zo slecht nog niet. Zes op de tien (62 procent) vinden het een goede zaak als mannen zouden meebetalen aan het anticonceptiemiddel van hun vrouwelijke sekspartner.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2178 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar oud.
Seks heb je samen
Of je nu een vaste relatie hebt of scharrelt, wanneer jij en je sekspartner (nog) geen kinderen willen biedt anticonceptie een oplossing. De meeste middelen zijn gericht op het gebruik door vrouwen. Velen van hen schrijven daarom het gevoel te hebben dat er makkelijk vanuit wordt gegaan dat zij maatregelen nemen.
"Je wilt allebei seks en allebei een zwangerschap voorkomen, waarom zou er dan maar één persoon voor moeten betalen?", vraag een deelneemster zich af.
Meer jonge vrouwen hebben het idee dat mannen vooral van de lusten genieten, terwijl het voorkomen van onbedoeld zwanger worden net zo goed hun verantwoordelijkheid is. Zo zegt iemand: "Mijn vriend betaalt bewust mee. Het is ook zijn seks en niet alleen mijn probleem."
Een op de tien (12 procent) deelnemers zien het niet zitten dat mannen zouden meebetalen aan de anticonceptie van hun vrouwelijke sekspartner. Jonge vrouwen schrijven vooral dat ze zelf willen bepalen wat er met hun lichaam gebeurt: "Als de man meebetaalt, geeft hem dat inspraak in de keuze voor de anticonceptie en het recht hebben op seks? Het is mijn lijf en daarmee mijn keuze. Hij hoeft tenslotte niet de hormonen en bijbehorende consequenties te dragen."
Vrouwen willen dat mannen aan de pil gaan
"Ik vind eigenlijk dat die mannenpil maar eens moet komen", verzucht een deelneemster zich. Al decennia lang wordt er onderzoek gedaan naar deze vorm van anticonceptie. Hoewel het wondermiddel nog niet is gevonden, zouden de meeste jonge vrouwen het wel weten: 49 procent zou willen dat hun sekspartner de mannenpil zou slikken als er een goedwerkende middel op de markt komt. Ze denken vooral dat de verantwoordelijkheid van anticonceptie zo eerlijker verdeeld wordt.
"Dubbele bescherming is altijd beter. En ik vind dat mannen wel een beetje de vrouwen tegemoet mogen komen", zegt iemand.
Een op de vijf (22 procent) zou niet willen dat hun sekspartner de mannenpil zou slikken. Deze groep jonge vrouwen wil niet het risico lopen dat de man de pil vergeet en zij daarna zwanger achterblijven. Een deelneemster: "Ik vind het geen geruststellend idee als niet degene die de gevolgen draagt, maar de man verantwoordelijk is voor anticonceptie. Ik zou dat als vrouw toch het liefst in eigen handen houden."
Jonge mannen reageren gemengd op het idee van een mannenpil. 37 procent zou dit anticonceptiemiddel best gebruiken als deze op de markt komt. Een even grote groep (36 procent) juist niet. "Het lijkt me prettig om te weten dat ik geen zwangerschap kan veroorzaken, zonder dat ik daarvoor een condoom nodig heb. Maar het ligt er wel aan wat de bijwerkingen zijn en hoeveel het kost", zegt iemand twijfelend.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 24 april tot en met 2 mei, deden 2178 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.