De Pride is belangrijk, maar de Canal Parade moet écht anders, vinden jonge LHBTIQ+’ers
- Artikel
- 06 aug 2022
- 1 minuut leestijd
‘Pride is een protest, geen carnaval in het roze’ en ‘er komen teveel mensen aapjes kijken en bier zuipen’: jonge mensen uit de LHBTIQ+-community hebben veel kritiek op hoe de jaarlijkse Canal Parade, onderdeel van Amsterdam Pride, eruitziet.
Ze vertellen dat in het onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar de Amsterdam Pride. Na twee jaar corona kan de Pride weer in full glory doorgaan en dat is maar goed ook, zeggen jongeren uit de community: 79 procent vindt het belangrijk dat er Pride-evenementen gehouden worden in Nederland. Bovendien vinden veel mensen dat de aandacht voor de acceptatie van LHBTIQ+’ers in Nederland is verslapt tijdens de coronacrisis.
Pinkwashing
Toch is de Canal Parade niet de manier om die aandacht te vragen, zeggen ze. 59 procent zou graag zien dat de jaarlijkse botenparade wordt aangepast, 6 procent vindt zelfs dat ‘ie helemaal geschrapt mag worden.
“Er doen te veel commerciële bedrijven aan mee, die zich schuldig maken aan pinkwashing. Er zouden uitsluitend organisaties mee moeten doen die zich daadwerkelijk inzetten voor de LHBTIQ+-gemeenschap”, zegt een deelnemer. Pinkwashing is het gebruiken van bijvoorbeeld de regenboogvlag voor marketingdoeleinden, terwijl het bedrijf in de praktijk niets doet om de LHBTIQ+-gemeenschap te ondersteunen.
Acceptatie LHBTIQ+’ers
Sowieso is er nog veel werk aan de winkel als het gaat om de acceptatie van LHBTIQ+’ers, blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van de jongeren uit die community (55 procent) heeft in het afgelopen jaar situaties meegemaakt waarin ze hun gedrag moesten aanpassen om negatieve reacties over hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken te voorkomen.
Van die groep moest 41 procent ook echt met negatief gedrag dealen. “Uitgescholden, nageroepen, Pride-vlag gestolen, huis beklad… Het houdt niet op”, schrijft iemand. Bovendien zegt een derde (33 procent) dat ze het gevoel hebben dat negatief gedrag tegen de LHBTIQ+-gemeenschap het afgelopen jaar is toegenomen. Nog eens een derde (33 procent) zegt dat het gelijk is gebleven, slechts 6 procent heeft het gevoel dat het afneemt.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 22 juli tot en met 2 augustus 2022, deden 671 jonge LHBTIQ+’ers mee en 1829 niet-LHBTIQ+ jongeren. Een deel van de ondervraagden uit de LHBTIQ+-gemeenschap is geworven via AVROTROS en COC. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.