3-MMC, weg ermee: de meesten van jullie vinden het goed dat de designerdrug verboden wordt
- Artikel
- 06 okt 2021
- 4 minuten leestijd
De designerdrug 3-MMC, ook wel bekend als ‘Poes’, was het afgelopen jaar vaak in het nieuws. Het is nu nog legaal te krijgen in Nederland, maar eind deze maand komt het op de lijst van verboden middelen te staan. Goed dat dit gebeurt, vindt tweederde van de jongeren (68 procent).
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar de webserie Dealen met Designerdrugs van Spuiten en Slikken.
Internet makkelijker dan dealer
Veel jongeren schrijven dat er nog weinig bekend is over 3-MMC, maar dat ze wel gehoord of gelezen hebben dat het gebruik verslavend en gevaarlijk kan zijn. Sommigen denken dat de legale status die de drug nu nog heeft, ervoor zorgt dat jongeren de risico’s onderschatten en de drempel om het te gebruiken laag ligt.
“Met een verbod wordt het in ieder geval lastiger verkrijgbaar, want ik heb er dramatische verhalen over gehoord. Nu bestel je het makkelijk op internet. Contact opnemen met een dealer zal voor velen net een stap te ver zijn”, schrijft iemand.
Mix van MDMA en coke
Omdat 3-MMC nog niet op de opiumlijst staat, is het nu nog legaal en vrij makkelijk te verkrijgen. Volgens het Trimbos-Instituut is de drug de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder jongeren. Meestal wordt het verkocht als kristalachtig wit poeder. Het effect ervan wordt ook wel beschreven als een combinatie van MDMA en cocaïne. Gebruikers voelen zich alert, euforisch en energiek.
1 op 10 tegen verbod
Een kwart van de jongeren (23 procent) weet niet zo goed wat ze van het aangekondigde 3-MMC verbod vinden. Sommigen zeggen dat ze er te weinig over weten, om echt te kunnen oordelen. Anderen twijfelen, omdat ze zowel voor- als nadelen zien.
Een op de tien (9 procent) is tegen het illegaal maken van de designerdrug. Ze denken dat jongeren die 3-MMC willen gebruiken, het toch wel kunnen krijgen. Ook verwacht een aantal dat er wel weer een nieuwe ‘legale’ drug voor in de plaats zal komen. Een totaalverbod op alle designerdrugs lijkt ze daarom beter.
Alle designerdrugs illegaal maken
Designerdrugs zijn chemische stoffen die meestal nog niet op de lijst van verboden middelen staan. Ze hebben vaak een vergelijkbaar effect als bestaande ‘klassieke’ drugs, zoals xtc of coke, maar ze zijn legaal te verkrijgen omdat de samenstelling anders is. Er is vrij weinig bekend over de effecten van designerdrugs op zowel de korte als lange termijn.
Demissionair minister Grapperhaus kwam vorig jaar met een wetsvoorstel om alle designerdrugs illegaal te maken. Door niet alleen individuele drugs te verbieden, maar ook groepen van stoffen die als ingrediënt worden gebruikt, kan er in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden. Nu is het nog zo dat een bestaande illegale drug met een kleine aanpassing toch weer legaal kan worden.
Sneller nieuwe drugs dan aangepaste opiumlijst
Ruim de helft (54 procent) van de jongeren vindt dat er een wet moet komen om alle designerdrugs te verbieden. “Nu moet de opiumlijst steeds worden aangepast als er een nieuwe soort is. Zo loop je altijd achter de feiten aan”, zegt een deelnemer. Ook vinden jongeren het gevaarlijk dat er zoveel onbekend is over de risico’s van de nieuw gebrouwen middelen.
Een vijfde (22 procent) ziet niets in zo’n verbod. Ze voorspellen dat het juist illegaal gebruik en drugscriminaliteit in de hand zal werken. Voorlichting en het reguleren van andere drugs werken dan beter, denken ze.
Experimenteren met vrienden
De grootste groep deelnemers (49 procent) zegt dat het gebruik van designerdrugs nauwelijks of helemaal niet geaccepteerd is in hun vriendenkring. Vaak zijn ze zelf ook anti-drugs.
Bij een op de vijf (21 procent) is het gebruik best wel geaccepteerd. “We zijn geen veelgebruikers, maar we proberen af en toe iets”, aldus een deelnemer.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 31 mei tot en met 2 juni 2021, deden 1.742 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.