Door corona van vacay naar staycay: ‘hopelijk kunnen we de reis een jaar verzetten'
- Artikel
- 09 apr 2020
- 3 minuten leestijd
Met de vrije dagen voor Pasen en de meivakantie in het vooruitzicht ligt de verleiding op de loer om er even tussenuit te gaan. Toch roept premier Rutte op om thuis te blijven en de coronmaatregelen aan te houden. 3Vraagt vroeg jongeren wat zij doen met hun geplande vakanties.
Een op de tien (13 procent) had een tripje op de planning staan voor het paasweekend, bijna evenveel jongeren (16 procent) hadden een meivakantie geboekt.
Gezondheid voorop
Bij de meesten is de trip geannuleerd door henzelf of de aanbieder. Sommige jongeren balen flink dat hun vacay in een staycay verandert: “Ik zou naar mijn zus gaan die met Pasen jarig is en in Sevilla woont. Hun Semana Santa feest is geweldig om mee te maken, maar dat ga ik dus missen.”
Toch is er vooral begrip. “Dat onze trip niet door kan gaan, is gewoon overmacht. We hadden een lang weekend Barcelona gepland. Nu krijgen we een waardebon van de reisorganisatie, volledig begrijpelijk. Zo behouden zij hun omzet en wij zullen uiteindelijk bij hen wel weer een reis boeken”, schrijft een deelnemer.
Iemand anders: “We zouden met het hele gezin een reis door Canada gaan maken. Hopelijk kunnen we regelen dat we de reis een jaar verzetten. Dat iedereen gezond is en in welzijn verkeert, is voor ons het allerbelangrijkste, zelfs als we ons geld niet terugkrijgen.”
‘Dikke pech, geld weg’
Toch heeft niet iedereen goede ervaringen met het annuleren. Zo vertelt een student: “Ik zou op studiereis gaan naar Tallinn en Helsinki. De vluchten zijn geannuleerd, maar het is nog onduidelijk of ik iets terugkrijg. Als student is 700 euro veel geld. Ik hoop dat ze, een deel van, het bedrag terugbetalen.”
“Thailand laat momenteel geen toeristen binnen. Voor mijn reis had ik een aantal binnenlandse vluchten geboekt. Die zijn nog niet gecanceld. Annuleren is voor mij geen optie volgens de voorwaarden van mijn ticket en de verzekering dekt het niet. Dikke pech, geld weg”, zegt iemand anders.
De enkele jongeren die nog wel van plan zijn om er de komende tijd op uit te gaan, schrijven dat ze naar een eigen huisje of caravan gaan op een camping of vakantiepark dat nog open is.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 1 tot en met 6 april 2020, deden 1545 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.