‘Door vrouwenquota krijgen wij nauwelijks nog kansen’, bijna helft van de mannen vindt huidige tijd ongunstig om man te zijn
- Artikel
- 04 jul 2022
- 3 minuten leestijd
Wie heeft er meer voordeel van het eigen geslacht: mannen of vrouwen? Daar zijn de meningen over verdeeld. “Ehm… dit is een retorische vraag, toch? Er zijn meer CEO’s die Peter heten dan vrouwelijke CEO’s.”
Toch vindt bijna de helft (43 procent) van de jonge mannen dat het ongunstig is om man te zijn in de huidige tijd, blijkt uit onderzoek van 3Vraagt en HUMAN voor het dossier Man Up!. Veelgenoemde reden is het vrouwenquotum dat steeds vaker gesteld wordt in bedrijven. “Daardoor wordt bij gelijke geschiktheid automatisch een vrouw gekozen en maak ik veel minder kans”, zegt een man in het onderzoek. Slechts 10 procent van de vrouwen is het met de mannen eens.
‘We leven in een mannenmaatschappij’
Aan de andere kant vindt bijna de helft van de vrouwen (47 procent) en een kwart van de mannen (25 procent) dat het in de huidige tijd ongunstig is om vrouw te zijn. “We leven nog steeds een mannenmaatschappij. Als je zwanger wordt of voor de kinderen moet zorgen, sta je altijd 1-0 achter”, zegt een deelneemster. “Dat heeft trouwens niet echt iets met de ‘huidige tijd’ te maken, dat is altijd al zo en moet wat mij betreft gauw veranderen.”
Een man in het onderzoek vindt dat juist een voordeel voor vrouwen: “Vrouwen hebben veel meer recht op verlof als er kinderen komen en het is ook veel meer geaccepteerd om bijvoorbeeld minder te gaan werken.”
Arbeidsmarkt
De meeste ondervraagde vrouwen zijn het niet met hem eens: 80 procent vindt dat mannen meer voordeel hebben van hun geslacht op de arbeidsmarkt. 41 procent van de mannen vindt dat ook. “Ik weet zeker dat mannen meer voordeel hebben, door mijn financiële werk heb ik heel veel salarisstroken gezien”, vertelt een deelnemer. “Bijna 90% van de mannen verdient meer dan de vrouwen, zelfs als ze dezelfde functies hebben.”
Een op de drie ondervraagde mannen (34 procent) is van mening dat mannen en vrouwen gelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt, tegenover 11 procent van de vrouwen. “Het is 2022, dat hele man-vrouw verschil hebben we toch inmiddels wel een keer gehad lijkt me?!”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 7 tot en met 22 juni 2022, deden 2.549 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.