En we gaan nog niet naar huis: helft jongeren niet blij met vroege sluiting kroegen
- Artikel
- 01 okt 2020
- 4 minuten leestijd
Bijna de helft van de jongeren (47 procent) vindt het geen goed idee dat horeca hun gasten voortaan al om 22.00 buiten moeten zetten. Daarmee werk je vooral huisfeestjes in de hand, denken ze. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
Veel jongeren vrezen dat kroegtijgers het niet bij vroeg pieken zullen laten. “Zelf ga ik denk ik ook gewoon bij vrienden thuis zitten als we na sluitingstijd nog door willen gaan. En daar is geen toezicht”, schrijft een deelnemer.
Een even grote groep (45 procent) vindt de vroege sluitingstijd wel een goede zet. Iemand zegt: “Aan het eind van de avond zie je mensen steeds losser worden. Van mij mag het zelfs nog wel strenger. Dat je alleen eten kan afhalen of buiten op het terras mag zitten.”
Positief over meeste maatregelen
Sinds dinsdagavond gelden er weer nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Nu het aantal besmettingen de laatste weken flink opliep, zijn de meeste jongeren blij met de verscherpingen.
Behalve het eerder sluiten van horeca, worden de nieuwe maatregelen door de grootste groep gesteund. Bijvoorbeeld dat je nog maar drie gasten thuis mag ontvangen (56 procent) of maximaal met z’n vieren buitenshuis mag afspreken (57 procent).
Ook vinden de meesten het prima dat er maximaal dertig mensen mogen samenkomen in publieke ruimtes (62 procent), thuiswerken weer de norm is (66 procent) en de tribunes bij professionele sportwedstrijden voorlopig leeg blijven (71 procent).
‘Ik kan me er niet meer toe zetten’
Driekwart van de jongeren (72 procent) zegt dat ze de nieuwe coronamaatregelen heel of redelijk streng gaan naleven. Sommigen vertellen dat ze de laatste tijd wat verslapten maar er nu weer beter op willen letten. Anderen vinden dat ze al goed bezig waren en gaan op dezelfde manier door.
Een kwart (26 procent) wil zich niet zo of helemaal niet strikt aan de regels houden. Ze hebben moeite om hun sociale leven weer op een laag pitje te zetten en het vele thuisblijven vol te houden: “Ik kan me er gewoon niet meer toe zetten. Ik word echt moedeloos van de situatie.” Ook zijn er jongeren die sceptisch tegenover de maatregelen staan en daarom weerstand voelen om ze op te volgen.
Meeste jongeren voor mondkapjesplicht
Naast de verscherpte maatregelen kwam het kabinet woensdag ook met het dringende advies dat iedereen voortaan mondkapjes moet dragen in publieke ruimtes. De grootste groep jongeren in het onderzoek (55 procent) zou zelfs graag zien dat dit verplicht werd.
Ze vinden het een goed idee om mondkapjes te dragen op plekken waar veel mensen komen en waar het lastig is om afstand te houden. Zoals in supermarkten, andere winkels en bij contactberoepen. Op straat, in restaurants en cafés heeft het volgens jongeren minder zin.
“Er zijn veel landen waar het allang verplicht is en het is toch maar een kleine moeite? Het zorgt voor awareness en daar kunnen we in Nederland wel meer van gebruiken!”, vindt iemand.
Bijna vier op de tien deelnemers (37 procent) zijn juist tegen een mondkapjesplicht. Ze vinden dat er te weinig bewijs is dat het echt helpt, zien dat mensen ze niet altijd op een goede manier dragen of vrezen dat anderen zich dan veilig wanen om minder afstand te houden.
Vrees voor tweede lockdown
Hoewel het virus zich weer aan het verspreiden is, vinden zes op de tien (62 procent) dat de huidige corona omstandigheden nog niet vragen om een lockdown zoals eerder dit jaar.
Wel denken de meeste jongeren dat de nieuwe maatregelen niet ingrijpend genoeg zijn om een tweede intelligente lockdown in Nederland te voorkomen. Tweederde (67 procent) verwacht dat die er alsnog komt.
“Ik zou het echt verschrikkelijk vinden, maar wij mensen zijn veel te eigenwijs om alle regels goed na te leven en de politiek grijpt te laat in met te lichte maatregelen. De controle over het virus is zo weer verloren", aldus een deelnemer
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden op 29 september 2020, deden 1569 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.