Er zijn nog altijd twee kampen als het gaat over de opmerking: ‘Ben je ongesteld ofzo?’
- Artikel
- 21 jul 2021
- 3 minuten leestijd
Zo’n beetje elke jonge vrouw (85 procent) kreeg ‘m wel eens naar haar hoofd geslingerd: ‘ben je ongesteld ofzo?’ Het overgrote deel (74 procent) van hen vindt de opmerking bloedirritant. Ze noemen het niet alleen seksistisch en een zwaktebod, maar ook ongevoelig. De grootste groep jonge mannen (51 procent) vindt dat het wel gewoon moet kunnen.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar het NPO3 project Maandverbond.
“Ik vind het zo’n vrouwonvriendelijke k*topmerking, die in 99 procent van de gevallen van een man komt”, zegt een deelnemer: “Alles wat je op dat moment zegt en doet wordt daarmee weggezet als iets onredelijks, dat niet serieus genomen hoeft te worden.”
Veel jonge vrouwen zijn klaar met het stereotype van de chagrijnig ongestelde vrouw. Aan de ene kant vinden ze het te gemakkelijk dat het altijd maar op hormonen wordt gegooid zodra een vrouw emoties toont of voor zichzelf opkomt. Anderzijds zien ze geen ruimte voor mensen die serieus last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS) en die stemmingswisselingen of andere klachten ervaren.
Een deelnemer: “Mensen die zo’n opmerking maken, weten niet waar ze het over hebben. Als ik ongesteld ben voelt het of iemand continu in m’n buik schop en m’n hele lichaam is gespannen. Ik zit gewoon niet lekker in m’n vel en als iemand dan zo’n opmerking maakt word ik onzeker en verdrietig. Ik kies er niet zelf voor.”
4 op 10 te ziek voor school of werk
Hoeveel de menstruatie verloopt, is voor iedereen met een baarmoeder* weer anders. Het overgrote deel vertelt in het onderzoek last te hebben van klachten. Het vaakst gaat het om buikpijn (87 procent), vermoeidheid (63 procent), prikkelbaar (57 procent) en emotioneel zijn (54 procent).
Verder staan op het lijstje ongemakken bijvoorbeeld ook rugpijn, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Zes op de tien (62 procent) zeggen dat hun klachten ze echt in de weg zitten. Ook vertelt 42 procent naar de huisarts te zijn geweest vanwege hun ongesteldheid en meldt 37 procent zich wel eens ziek van school of werk.
Niet aardig bedoeld
Een groot deel van de mannen in het onderzoek staat niet stil bij hoe het is om te menstrueren. De helft (51 procent) vindt dat een opmerking als ‘je bent zeker ongesteld?’ moet kunnen. Zeker tegen iemand die je kent: “Het is gewoon een grapje. Mensen kunnen ook nergens meer tegen.”
Vier op de tien mannelijke deelnemers (41 procent) vinden niet dat je zoiets moet zeggen. “Let’s be honest, die opmerking heeft gewoon een enorme ondertoon en is niet aardig bedoeld. We kunnen ook gewoon vragen wat er in die andere persoon omgaat”, aldus een deelnemer.
*Dit zijn vooral vrouwen, maar ook jongeren die zich niet als vrouw identificeren.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 2 tot en met 7 juli, deden 2.275 deelnemers mee, waarvan 1.283 mensen die menstrueren. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.