Festivalmuntjes worden te duur: 1 op de 5 festivalgangers wil (meer) drugs gaan gebruiken door gestegen prijzen drankjes
- Artikel
- 10 apr 2023
- 4 minuten leestijd
Als je nog niet failliet was gegaan aan de kosten van festivalkaarten, dan ben je dat wel als je een dag of weekend op dat festival moet overleven. Vorig jaar betaalde je gemiddeld 3,33 euro voor één muntje, de verwachting is dat dat dit jaar nog duurder wordt. Jullie oplossing? Minder drankjes, minder eten, meer drugs.
Uit onderzoek van 3Vraagt en NPO 3FM blijkt dat meer dan een derde van de jongeren die wel eens een festival bezoeken (37 procent), dit jaar één of meerdere festivals moet laten schieten omdat de kaarten te duur zijn.
Het festival dat door hen het vaakst genoemd wordt, is Lowlands: zij verhoogden dit jaar de prijs voor een ticket van 255 naar 300 euro. Ook Pinkpop, Defqon, Awakenings en Down The Rabbit Hole zijn volgens veel mensen te duur geworden om nog naartoe te willen of kunnen.
Een hele dag bier drinken is drie of vier keer duurder dan xtc gebruiken
Geen cocktails of mixjes
Maar goed, als je al een nier hebt moeten afstaan voor je ticket, hoe zorg je dan dat je je uitgaven op het terrein een beetje binnen de perken houdt? 43 procent zegt dat ze van plan zijn minder te drinken of goedkopere drankjes te kopen. Een kwart gaat minder of goedkoper eten.
Een op de vijf is van plan om meer drugs te gaan gebruiken dan ze normaal doen. “Voor 20 euro heb je een xtc-pil én een hele dag water op een festival. Met bier en eten ben je drie of vier keer zo veel kwijt”, zegt een deelnemer. Dat zijn vooral jongeren die vaker drugs gebruiken als ze naar een festival gaan: van hen zegt 51 procent dat ze dit jaar (meer) gaan gebruiken.
‘Alleen nog yuppen en boomers’
Tweederde van de festivalgangers is bang dat festivals minder leuk worden om te bezoeken door de gestegen prijzen. “Hoe duurder het wordt, hoe minder divers”, vindt iemand. “Er komen straks alleen nog maar mensen met geld: yuppen, boomers, daar wordt een festival niet leuker van.”
Een ander is ook bang dat het festival zelf verandert. “Bijvoorbeeld omdat de aankleding of het randprogramma te duur wordt. Als festivals dat schrappen zodat kaarten niet schreeuwend duur worden, wordt het festival toch minder leuk.”
Begrip voor de organisatie
Toch hebben de meeste jongeren (62 procent) er wel begrip voor dat festivalorganisatoren de prijzen moeten verhogen. “Niemand ontkomt aan de inflatie, festivals moeten hun kosten ook gewoon doorberekenen”, vindt een deelnemer. “Liever een duur festival dan géén festival.”
Een ander: “Ik begrijp de stijgende kosten, maar ik denk ook dat organisatoren te makkelijk de ticketprijzen verhogen. Ga kleinschaliger, met minder bekende artiesten, wees creatiever met de aankleding.”
Het bezoeken van festivals is geen grondrecht.
Festivalsubsidie
En andere oplossingen, zoals subsidie van de overheid? Daar staan weinig mensen achter: 24 procent vindt dat een goed idee, 63 procent niet.
“Het bezoeken van festivals is geen grondrecht. Laten we gemeenschapsgeld besteden aan het bestrijden van armoede in het alledaagse leven in plaats van aan het toegankelijk maken van dit soort luxe”, zegt iemand. Wel voegt ‘ie toe: “Het enige festival dat van gemeenschapsgeld mag worden betaald is het Bevrijdingsfestival.”
Inkomensafhankelijk
Een ander idee dan: korting op tickets voor mensen met een laag inkomen. Ook dat kan niet op massale steun rekenen. Een derde (33 procent) zou het een goed idee vinden, 54 procent vindt van niet.
“Vakanties zijn toch ook niet goedkoper als je minder verdient? Bovendien: er zijn genoeg leuke, gratis festivals in Nederland. Het is niet alsof je helemaal nergens meer heen kunt.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Dit onderzoek is gehouden samen met NPO 3FM. Aan het onderzoek, gehouden van 22 maart tot en met 5 april 2023, deden 1.758 mensen tussen de 16 en 34 mee. Van hen bezoeken 1.254 deelnemers wel eens een festival. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.