Hoe denken jullie over de gedeeltelijke lockdown?
- Artikel
- 14 okt 2020
- 4 minuten leestijd
Nadat het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd flink steeg, kondigde premier Mark Rutte deze week een ‘gedeeltelijke lockdown’ aan. Hoewel de nieuwe of strengere maatregelen vooral op steun kunnen rekenen, komen ze veel te laat volgens de meeste jongeren (70 procent). Ook is er nog altijd een groep die zich niet aan de regels wil houden. Zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
“De maatregelen die de overheid nu neemt zijn niet verkeerd, maar ze hadden veel eerder moeten komen”, schrijft een deelnemer. En een ander: “De besmettingscijfers gaan door het dak en er werd niets gedaan. Als er eerder was ingegrepen, hadden deze maatregelen volgens mij voorkomen kunnen worden.”
Kroeg veiliger dan huisfeestje
Veel jongeren steunen de aangekondigde regels, op het sluiten van restaurants, cafés en terrassen na. De grootste groep (50 procent) is hier niet blij mee. Ze schrijven dat maar een klein deel van de coronabesmettingen plaatsvindt in de horeca, zien dat de regels op veel plekken worden nageleefd of denken dat mensen nu juist meer thuis gaan afspreken, waar geen toezicht is.
“Ik vind dat restaurants en cafés waar genoeg ruimte tussen de tafels is gewoon open kunnen blijven. Dat is een stuk veiliger dan alle huisfeestjes die je nu gaat krijgen”, zegt iemand. Twee weken geleden kon het besluit om kroegen eerder dicht te gooien ook al op weinig support rekenen.
Toch zijn vier op de tien (40 procent) wel positief over de sluiting van de horeca. Ze vinden dat de strenge maatregel laat zien dat het menens is en hopen dat mensen hun sociale leven weer op een lager pitje gaan zetten.
Wennen aan maximaal 3 gasten
Andere maatregelen kunnen rekenen op de steun van een meerderheid van de jongeren. Bijvoorbeeld het verbieden van evenementen (69 procent), het afschaffen van de koopavond (58 procent), een stop op de verkoop van alcohol na 20:00 uur (58 procent) en geen teamsport meer vanaf 18 jaar (57 procent).
Het verlengen van de regel om maximaal drie gasten thuis te ontvangen of met vier mensen buitenshuis te mogen afspreken, wordt door tweederde gesteund (65 en 67 procent). Dit percentage ligt hoger dan toen de maatregelen kort geleden werden ingevoerd.
Beter verplicht dan dringend geadviseerd
De meeste jongeren (65 procent) steunen ook de aangekondigde mondkapjesplicht voor alle openbare binnenruimtes: “Nu is er eindelijk duidelijkheid. Iets dringend adviseren werkt gewoon niet in Nederland.”
De helft van de jongeren droeg de afgelopen weken meestal al een mondkapjes in de supermarkt (56 procent) of ander winkel (48 procent). Andere deelnemers zullen er de komende tijd ook aan moeten geloven.
Kwart doet niet mee
Ondanks de stijging in het aantal coronabesmettingen en de nieuwe maatregelen, is het aantal jongeren dat zich niet zo streng of helemaal niet aan de coronaregels wil houden ongeveer gelijk gebleven: 23 procent. Jongeren vertellen dat ze het niet meer volhouden of zijn sceptisch over het beleid.
Driekwart (75 procent) is wel van plan om zich redelijk tot streng aan de regels te gaan houden.
Hoe lang het nog gaat duren?
Veel jongeren maken zich op dit moment zorgen. Vooral over hoe lang de coronacrisis nog gaat duren (64 procent) en de gevolgen voor de Nederlandse economie (52 procent). Maar ook dat iemand in hun familie ziek wordt of doodgaat (46 en 37 procent) of dat er minder ruimte in de zorg is voor niet-coronabehandelingen (41 procent).
Het merendeel van de jongeren is niet zo bang om zelf ziek te worden van het coronavirus (56 procent). Iemand schrijft: “Ik maak me meer zorgen over de impact van de maatregelen op de wereld en hoe sommige mensen erop reageren, dan het virus zelf.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden op 13 en 14 oktober 2020, deden 1637 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.