Grootste groep vindt het vroege uitgaan juist chill: 'vroeg pieken, vroeg slapen. Heerlijk!'
- Artikel
- 21 okt 2021
- 2 minuten leestijd
Om middernacht uit de club en in je bed rollen. De helft van de jongeren (51 procent) die sinds de coronaversoepelingen zijn gaan stappen, is positief over het uitgaan tot 00:00. Ze vinden het eigenlijk wel lekker om eerder te beginnen en op tijd in bed te liggen. Zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
“Nu kan je meteen na het avondeten gaan stappen en hoef je niet meer tot laat te wachten tot het feestje begint”, schrijft een deelnemer enthousiast. En een ander: “Vroeg pieken, vroeg slapen. Heerlijk! Dan heb ik ook nog wat aan de volgende dag.”
Sommigen hebben het gevoel dat het ook goed werkt tegen de kater: “Ik vind het fijn dat ik nu niet kapot moe ben. M’n brakke kop ‘s ochtends komt vaker door de korte nacht dan door de alcohol.”
Ode aan de nacht
Vier op de tien (38 procent) vinden het jammer dat de kroegen en clubs om twaalf uur dicht moeten. Voor hun hebben de late, of vroege, uurtjes iets speciaals. “De nacht heeft toch een bepaalde charme die we al heel lang moeten missen”, zegt iemand.
Anderen hebben het gevoel dat ze er rond middernacht pas net lekker in komen: “Het is dan altijd te gezellig en ik wil dan eigenlijk niet stoppen.”
Ongecontroleerde huisfeestjes
Los van of ze het nieuwe uitgaan wel of niet chill vinden, schrijven veel jongeren in het onderzoek dat ze het een gekke regel vinden. “Ik snap het niet. Wat maakt het uit of een discotheek om 00:00 of om 04:00 sluit? Alle bezoekers moeten toch gevaccineerd of negatief getest zijn”, schrijft een deelnemer.
Ook denken sommigen dat het ongecontroleerde feestjes in de hand werkt: “Nu gaan mensen na twaalf uur naar anderen huis, waar niemand je om een QR code vraagt. Als je alle horeca tot laat open houdt, kan je het tenminste reguleren.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 18 tot en met 20 oktober 2021, deden 1722 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.