Helft singles eenzaam in coronatijd: “het wordt nu nogal ingewreven als je geen verquaring hebt.”
- Artikel
- 17 apr 2020
- 5 minuten leestijd
Niet naar de kroeg, geen vrienden die komen eten, bij het koffiezetapparaat in de keuken ontbreken collega’s en tijdens het virtuele sportlesje zwoeg je solo. Voor veel jongeren een herkenbare realiteit en als vrijgezel komt daar ook nog eens bij dat je geen partner hebt om deze sores mee te delen. Bijna de helft van de jonge singles (47 procent) voelt zich sinds de coronacrisis redelijk tot erg eenzaam, zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
Dat komt vooral door het wegvallen van hun actieve sociale leven. Ook al kunnen ze vrienden en familie nog zo vaak bellen of oneindig veel knuffel gifjes sturen, het geeft niet zo’n voldaan gevoel als samen wat ondernemen of elkaar even goed vastpakken.
Daarnaast is de huidige situatie iets wat ze niet eerder in hun vrijgezellenbestaan hebben meegemaakt: “Hiervoor vond ik het niet erg om single te zijn. Ik zag m’n vrienden en ging erop uit. Maar nu komt je leven plotseling tot stilstand. En dan is alleen zijn in de coronacrisis soms wel heel erg alleen.”
Huidhonger
Het verlangen om mensen te zien en aan te raken is groot. Zeven op de tien (71 procent) jonge singles missen sinds de coronamaatregelen ‘nabijheidscontact’. Simpelweg in het echt bij iemand zijn en niet alleen in gedachte.
Een even grote groep (69 procent) mist fysiek contact. Dat gaat zeker niet direct over seks, maar gewoon even aangeraakt worden. Iemand die op je schouder slaat bij een goeie grap of je een stevige knuffel geeft: “Daar is geen alternatief voor. Maar ja, het is even niet anders.”
Een kwart mist deze soorten contact niet. Ze hebben voor nu genoeg aan de mensen met wie ze wonen, kunnen wel een tijdje zonder of hebben daar over het algemeen al niet zo’n behoefte aan: “Voor mij is er niet zoveel veranderd. Ik sta erom bekend dat ik niet zo knuffelig en aanrakerig ben”, schrijft een deelnemer.
‘Nu daten vind ik asociaal’
Een derde (32 procent) is sinds de coronamaatregelen somberder over het single zijn. Ze missen iemand om deze tijd mee te delen en tegenaan te kruipen. Ook zijn ze bang dat het nog een lange tijd heel lastig zal worden om een nieuwe liefde te vinden.
Hoewel niet elke jonge single voor de coronacrisis een actief datinglife had, stonden zes op de tien (59 procent) welwillend tegenover afspraakjes. Sinds de maatregelen is dat percentage gedaald. Nu zijn vier op de tien (41 procent) in meer of mindere mate bezig met daten.
De jongeren die zijn gestopt worstelden vooral met het probleem hoe ze nieuwe mensen kunnen leren kennen in een tijd van social distancing. Niet iedereen is fan van websites of apps. Voor hun eigen veiligheid en die van anderen zetten ze daarom hun missie voorlopig maar helemaal stop: “Ik ga echt niet in real life daten nu, dat vind ik asociaal.”
You can’t spell virus without U and I
Van de groep die de liefde momenteel nog wel een kans wil geven, heeft de helft (48 procent) een profiel op een datingsite of -app. De een moest het account nog even afstoffen en updaten, de ander swipet fanatieker dan ooit.
Sommige online daters schrijven enthousiast dat het lijkt of meer mensen een profiel hebben en openstaan voor een praatje. Anderen balen ervan hoe corona ook al de openingszinnen en chats domineert of hebben het gevoel dat al die nieuwe matches en lange gesprekken nergens toe leiden nu ze toch niet in het echt mogen afspreken.
Zonder crisis geen online date
Hoewel datingapps zelf benadrukken dat dit niet de tijd is om fysiek te flirten, heeft een enkeling recentelijk wel een echt afspraakje gehad: “Ik ben nog nog één keer op date geweest. Het was in het park en we zaten op 1,5 meter afstand met een fles wijn en wat zoutjes. Het had ook wel wat, maar het is toch anders. Maar nu mijn moeder al vijf dagen koorts heeft, blijf ik uit voorzorg toch maar weer een tijdje thuis.”
Anderen bedenken liever iets dat coronaproof is. Van samen digitaal koken en eten tot films streamen en nabespreken. Een single vertelt: “Het feit dat ik überhaupt een online date heb gehad, was niet gebeurd zonder deze crisis. Wat dat betreft heeft het me wel een nieuwe ervaring gebracht.”
Quarantaine cirkel
Sommige jonge singles balen ervan dat, waar stelletjes elkaar hebben, zij geen buddy hebben om deze crisis mee door te komen: “Deze situatie wrijft het er nogal in als je geen verquaring hebt. Als je een relatie hebt vinden m’n huisgenootjes het prima als je die persoon ziet, maar als single mag ik geen anderen ontmoeten of meenemen.”
Toch is niet iedereen even streng. Hoewel een derde (34 procent) van de jonge singles de afgelopen week geen fysiek contact had met personen buiten hun huishouden, zag een even grote groep (36 procent) maximaal drie mensen. Nog eens 19 procent ontmoette er maximaal vijf: “Ik werd 18. Toen zijn er vier vriendinnen op veilige afstand op bezoek geweest”, aldus een jarige Job. Iemand anders: “Ik loop wel eens hard met een vriend en ga soms bij mijn ouders in de tuin zitten. ”
De grootste groep (53 procent) zegt dat ze goed letten op het afstand houden. 31 procent lukt het meestal en 15 procent vaker niet. Zoals deze deelneemster met haar uitgekozen quarantaine buddy: “Ik heb één vriendin die ik sinds de uitbraak veel zie. Omdat we elkaar zo veel zien, houden we geen afstand. Verder zie ik eigenlijk niemand.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 12 tot en met 16 april 2020, deden 901 jonge mensen singles mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.