Hoe blij zijn we met ons lichaam?: ‘onbewust vergelijk ik mezelf toch met anderen’
- Artikel
- 19 maa 2021
- 3 minuten leestijd
Driekwart van de jonge mensen (77 procent) is tevreden met hun lichaam. Maar dat betekent ook dat een kwart (23 procent) niet blij is als ze in de spiegel kijken. Jonge vrouwen (31 procent) zijn vaker ontevreden met hun lijf, dan jonge mannen (15 procent). Tevreden of niet, flink wat jongeren hebben regelmatig onzekere gedachten. 3Vraagt deed in samenwerking met Brandpunt+ onderzoek naar de struggles met ons lichaamsbeeld.
Dat gebeurde in aanloop naar de nieuwe webserie Het Goddelijke Lichaam. Aan het onderzoek deden ruim 2.200 jonge mensen van 16 tot en met 34 jaar mee.
Deelnemers vinden vaak hun ogen of gezicht het mooist aan zichzelf. Op de vraag over welk lichaamsdeel ze het minst tevreden zijn, wordt ‘de buik’ het meest genoemd.
Onzekere gedachtes
Veel jongeren vertellen eerlijk dat ze te maken hebben met onzekerheid. 60 procent van de jonge vrouwen en 37 procent van de jonge mannen heeft zeker wekelijks negatieve gedachten over hoe hun lichaam eruitziet. Vaak gaat het over hun gewicht, de vorm van hun lijf of een bepaald lichaamsdeel.
Een deelnemer geeft als voorbeeld: “Dan denk ik m’n haar ziet er niet uit, omg wat een acne, je kan m’n buikje zien en spieren heb ik al helemaal weinig.” Sommige jongeren schrijven zelfs dat ze soms het gevoel hebben niet goed genoeg zijn: “Dan denk ik deze kleding staat me niet. Ik ben te dik. Ik ben niets waard.”
Lak hebben, maar toch jezelf vergelijken
Onzekere gevoelens over hun lichaam worden bij de meeste jongeren (75 procent) veroorzaakt door hun eigen gedachten, maar die komen volgens jongeren voort uit het gevoel dat ze aan een bepaald schoonheidsideaal moeten voldoen en dat het ene lijf als mooier of beter wordt gezien dan het andere.
“Er is door de maatschappij een beeld opgelegd over hoe je eruit moet zien, wat op sociale media nog eens wordt versterkt. Daar word ik soms onzeker van”, schrijft iemand. En een ander: “Het liefst zou ik lak hebben aan hoe anderen vinden dat mijn lijf eruit zou moeten zien, maar toch ben ik er mee bezig. Op socials, tv en andere media worden er constant bepaalde ‘body types’ door je strot geduwd. Bewust of onbewust ga je jezelf daar toch mee vergelijken.”
Meer jongeren doen dat. Tweederde van de jonge vrouwen (64 procent) vergelijkt hun lichaam vaak met dat van anderen. Van de jonge mannen doet een veel kleinere groep dat: 38 procent.
Deelnemers die hier niet zo mee bezig zijn (mannen 59 procent, vrouwen 33 procent) vinden het vooral belangrijk dat ze zelf goed in hun vel zitten: “Ieder lijf is anders en mooi op een eigen manier, dus vergelijken heeft geen zin. Het gaat erom hoe ik mezelf voel in mijn lichaam en ik ben blij met mezelf.”
Wil je meer weten over de invloed van sociale media op ons zelfbeeld? Houd 3Vraagt de komende tijd in de gaten voor meer resultaten uit het onderzoek.
Onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan onderzoek, gehouden van 12 tot en met 27 februari 2021, deden 2.229 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.