‘Hoezo is de avondklok er nog?’: jongeren balen van steeds verlengde maatregelen
- Artikel
- 09 maa 2021
- 4 minuten leestijd
Een verlenging van de lockdown, met wat ‘correcties en aanpassingen’. Dat was de boodschap van demissionair Mark Rutte in de laatste coronapersconferentie voor de verkiezingen. Het frustreert veel jongeren dat het kabinet de strenge maatregelen wéér verlengd. Ook vinden ze het steeds moeilijker om er zich aan te houden. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
Volgens het kabinet zijn de besmettingscijfers en het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis nu nog te hoog om echt te kunnen versoepelen. Voor jongeren verandert er de komende tijd dan ook weinig.
De aanpassingen waar ze wat van kunnen merken, worden enthousiast ontvangen. Het overgrote deel steunt het besluit dat je buiten mag sporten met maximaal vier personen (81 procent), er meer mensen tegelijkertijd mogen winkelen op afspraak (89 procent) en verpleeghuizen waar iedereen is ingeënt meer bezoekers mogen ontvangen (81 procent).
Avondklok als wisselgeld
Anders denken ze over de verlengde maatregelen. Zo vindt tweederde (64 procent) het een slechte zaak dat de avondklok zeker nog tot 31 maar zal blijven gelden. Jongeren zijn gefrustreerd dat premier Rutte bij de invoering eind januari zei dat het de eerste maatregel was waar hij vanaf wilde. Toch wordt ie nu voor de tweede keer verlengd.
“Hoezo is de avondklok er nog steeds? Het zou twee weken duren en inmiddels zitten we op twee maanden”, aldus een deelnemer. Een ander: “Het kabinet verbreekt hun belofte, dit was niet de afspraak. De avondklok wordt gewoon gebruikt als wisselgeld voor andere versoepelingen.”
Wel met 4 hardlopen, maar niet wandelen
Ook het mogen ontvangen van maximaal één gast binnen roept steeds meer weerstand op. 66 procent is tegen de verlening van die maatregel. Voor jongeren heeft het een grote impact op hun sociale leven en daarmee op hoe ze in hun vel zitten. “Ik snap echt wel dat ze willen voorkomen dat je niet veel contacten hebt, maar ik vind heel zwaar dat ik zo weinig mensen mag zien”, schrijft een deelnemer.
Ook vinden sommigen de regel verwarrend: “Het is gewoon krom. Ik mag wel bij een bevriend stel op visite, maar zij niet bij mij. Terwijl de samenstelling hetzelfde is. Waarom maken we er niet één huishouden van?”
De regel dat je maar met één iemand buiten mag afspreken, kan rekenen op nog minder draagvlak: 75 procent is tegen. Een deelnemer: “Serieus? Ik mag dus wel met drie anderen buiten hardlopen, maar niet gewoon wandelen?”
‘Zonder vooruitzicht niet vol te houden’
Over het algemeen vindt driekwart van de jongeren (75 procent) het steeds lastiger om zich aan de coronamaatregelen te houden. Twee weken geleden was dat nog 65 procent.
De afgelopen tijd gaven veel jongeren aan dat ze snakken naar perspectief. Tijdens de persconferentie leek premier Rutte dat een beetje te geven, door aan te kondigen dat er rond Pasen misschien meer mogelijk is. Als de besmettingen afnemen, mogen bijvoorbeeld studenten in het hoger onderwijs een dag per week naar school en kunnen de terrassen mogelijk weer open.
De helft van de deelnemers (52 procent) vindt het goed dat dat het kabinet nu alvast een perspectief geeft voor versoepelingen: “Zonder vooruitzicht is het bijna niet meer vol te houden, maar dit geeft hoop.”
Om eventuele teleurstelling te voorkomen, had een kwart (26 procent) juist liever gehad dat er pas over werd gesproken als het echt mogelijk blijkt. “Het is een beetje schijnperspectief, want er is niks concreets belooft. En daarbij lijken beloftes van het kabinet in deze crisis toch niet zoveel waard”, aldus een deelnemer.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan onderzoek, gehouden op 8 en 9 maart 2021, deden 2.004 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.