Hormonale anticonceptie steeds minder sexy, maar de alternatieven zijn ook niet ideaal: “Alles heeft nadelen of bijwerkingen”
- Artikel
- 25 jul 2023
- 4 minuten leestijd
‘Misdadig hormonaal experiment’ en ‘puur vergif’: op TikTok duiken de meest bizarre claims op over hormonale anticonceptie. En hoewel die claims vaak niet waar zijn, is wel duidelijk dat een deel van de jonge vrouwen hun vraagtekens zetten bij al die hormonen in je lichaam, blijkt ook uit onderzoek van 3Vraagt.
Het meestgebruikte anticonceptiemiddel bij de deelnemers is de pil. Een kwart van de jonge vrouwen die dat gebruiken, is daar niet tevreden over, vooral door de bijwerkingen ervan. “Het werkt en is betrouwbaar, maar ik merk dat mijn emoties vlakker zijn en ik heb minder energie”, zegt iemand. Ook zeggen vrouwen dat ze het irritant vinden dat je de pil kunt vergeten: “Een spiraal hoef je bijvoorbeeld nooit aan te denken.”
De overgrote meerderheid van de gebruikers is wel (redelijk) positief over de pil. “Het werkt en het is weinig gedoe”, zegt iemand. Maar ook in die groep hebben gebruikers vragen. “Ik kan me niet voorstellen dat het goed voor je is om 30 jaar lang hormonen te slikken”, zegt iemand bijvoorbeeld. “Het werkt prima allemaal, maar ik heb wel echt last van moodswings door de hormonen”, vertelt een ander.
Vragen bij hormonen
Ook in ons onderzoek komen opmerkingen binnen over het ‘gevaar’ van hormonen. “Ik ben al jaren gestopt met hormonale anticonceptie. Ik snap niet dat die troep nog steeds zo makkelijk wordt voorgeschreven aan (jonge!) vrouwen”, zegt iemand.
Maar als de pil ‘gevaarlijk’ of ‘troep’ zou zijn, zou het nooit op de markt zijn gekomen, zegt Ineke van der Vlugt van expertisecentrum seksualiteit Rutgers tegen EenVandaag. "Hormonen hebben positieve effecten, maar ook negatieve. Je kan er inderdaad wat dikker van worden, dat klopt. Maar het verband tussen stemmingswisselingen en het gebruik van de pil is tot nu toe niet aangetoond.”
Lees ook
In je bikini op het Binnenhof
Hormoon- en koperspiraal
Een alternatief voor de pil is de spiraal: een hormoonspiraal bevat veel minder hormonen dan de pil en een koperspiraal bevat zelfs helemaal geen hormonen. Maar ook van de vrouwen die dat gebruiken, is een kwart niet tevreden. Zij zeggen bijvoorbeeld dat het plaatsen en verwijderen pijnlijk is en noemen hun menstruatie als nadeel: “Ik ben soms ineens wekenlang ongesteld, en dan maanden niet. Heel irritant”, zegt iemand.
Vooral gebruikers van de koperspiraal zeggen dat hun menstruatie veel heftiger is dan voorheen. “Ik heb maandelijks echt hele erge pijn. De gynaecoloog en huisarts zeggen dat ik er maar pijnstillers tegen moet slikken”, legt een deelnemer uit. “Ik ben blij dat ik geen hormonen hoef te slikken, maar die krampen zijn wel erg heftig.”
Condooms
De mensen die (vooral) condooms gebruiken als anticonceptie zijn positiever over hun methode: slechts een op de tien zegt dat ze daar niet blij mee zijn. Zij vinden het vooral gedoe om ‘m om te toen, noemen het een ‘moodkiller’ en zeggen dat je minder voelt door condooms. Maar iedereen is het er wel over eens dat het chill is dat ze overal verkrijgbaar zijn en dat het -in tegenstelling tot de andere methodes- ook beschermt tegen soa’s.
Waar vrouwelijke deelnemers het ook over eens zijn: anticonceptie blijft vrij k*t. “Alle methoden hebben voordelen, nadelen en bijwerkingen, en daar kun je last van hebben. Maar helaas zijn er vaak geen goede alternatieven, het is eigenlijk altijd een compromis.”
Dat iets voor een ander wel of niet werkt, wil niet meteen zeggen dat het voor jou ook zo is. Elk lichaam is anders en reageert dus anders op anticonceptie. Kies vooral iets waar jij je goed bij voelt, en laat je goed informeren door mensen die er verstand van hebben, zoals je huisarts of gyneacoloog. Kenniscentrum seksualiteit Rutgers heeft ook een keuzehulp anticonceptie.