Jonge LHBTI+ers: 'Homofiel' of 'lesbo' zeg je niet
- Artikel
- 24 jul 2019
- 3 minuten leestijd
De meeste jonge LHBTI+ers vinden de woorden ‘homofiel’ en ‘lesbo’ onacceptabel om iemand te omschrijven die op hetzelfde geslacht valt. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in aanloop naar Pride Amsterdam.
"Ik krijg echt de kriebels van het woord homofiel, het klinkt te negatief", schrijft iemand. Veel jonge LHBTI+ers zijn het daarmee eens: 59 procent vindt het niet ok als ‘homofiel’ wordt gebruikt. 55 procent vindt dat je ‘lesbo’ niet kunt gebruiken om een vrouw die op vrouwen valt te beschrijven.
Naast een lijst met termen die werd voorgelegd, konden jonge LHBTI+ deelnemers ook zelf woorden opgeven die ze niet vinden kunnen. Hierbij werden 'pot', 'flikker', 'nicht', 'poot', 'mietje' en 'faggot' het vaakst genoemd.
In de open antwoorden geven sommige LHBTI+ers aan dat ze het wel een verschil vinden of ze zelf het woord gebruiken of dat niet-LHBTI+ers het zeggen. Zo schrijft iemand: "Als je zelf gay bent, vind ik het wel oké om sommige van deze woorden te gebruiken. Ik kan mezelf namelijk wel lesbo noemen." Een ander: "Ik noem sommige vrienden die homo zijn wel eens flikker. Je moet wel zeker weten dat de andere persoon het niet kwaad opvat, anders houd ik m’n mond."
'Ik val op mannen'
Een ruime meerderheid van de jonge LHBTI+ers vindt de woorden 'homoseksueel' (94%), 'gay' (87%) en 'homo' (82%) wel acceptabel, net als lesbisch (94%) en lesbienne (91%). "Zelf zeg ik dat ik op mannen val of gay ben. Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit hoe mensen me noemen, maar als ze willen kunnen ze elk woord ook vervelend gebruiken", zegt een jonge LHBTI+er.
Hier zijn meer deelnemers het mee eens: "Het zijn niet de woorden maar de intenties van de spreker die het probleem zijn. Ook homo, gay en lesbienne kunnen op een negatieve manier gebruikt worden."
Homo als scheldwoord
Een kwart van de jonge LHBTI+ers geeft aan het woord 'homo' wel eens te gebruiken als scheldwoord. Onder niet LHBTI+ jongeren ligt dit percentage hoger, op 43 procent. Velen schrijven dat ze het vaak als grap bedoelen en niet om een ander te kwetsen: "Ik zeg het soms onbewust. Maar het woord is best inwisselbaar als ik wil schelden. De intentie is niet om iemands geaardheid te beledigen."
Desondanks zouden sommige jonge LHBTI+ers liever zien dat het woord homo niet op deze manier gebruikt wordt. Zo schrijft iemand: "Zolang het woord homo als scheldwoord gebruikt wordt, bestempel je deze groep als minderwaardig. Een grapje is hetzelfde verhaal, want als het woord niet zo beladen was dan zou het niet eens grappig zijn. Je houdt negativiteit in stand door het als scheldwoord te gebruiken."
Meer uitslagen lezen? Kijk vanaf 3 augustus op NPO3.nl/3Vraagt
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 3 tot en met 15 juli 2019, deden 732 LHBTI+ers mee en 1023 niet LHBTI+ jongeren. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.