Jonge stellen hebben minder moeite met thuisblijven dan jonge singles
- Artikel
- 01 apr 2020
- 3 minuten leestijd
We beginnen aan week drie van het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven. De meeste jongeren (16-35 jaar) vervelen zich nog niet: 85 procent heeft genoeg te doen. Ze zijn thuis vooral bezig met werken of studeren. Maar wat ze van het vele thuisblijven vinden, dat verschilt per woonsituatie, zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
Van de jonge stellen die, met of zonder kinderen, samenwonen vindt 56 procent het prettig om vooral thuis te zijn. Ze vinden het gezellig om meer tijd samen door te brengen en kunnen hun rustigere agenda’s, nu nog, waarderen. Iemand zegt: “Ineens is er minder gehaast en meer quality time samen. We hebben wel maar in één ruimte wifi verbinding, dus daar moeten we nog wat op gaan verzinnen voor de thuiswerk sfeer omslaat.”
Videobellen is niet hetzelfde
Alleenwonende singles zijn minder blij met de situatie. Van hen vindt 45 procent het vele thuisblijven fijn, 54 procent denkt daar anders over. Ze begrijpen dat de maatregelen nodig zijn, maar ze missen de vrijmibo's, etentjes met vrienden en het in het echt kunnen ontmoeten van je Tindermatch.
“Je gaat van 40 uur per week collega’s zien en in je vrije tijd met vrienden afspreken, naar helemaal alleen thuiszitten. Dat zorgt toch voor afkickverschijnselen”, beschrijft een deelnemer.
Vier op de tien (43 procent) verwachten zelfs dat ze zich de komende weken eenzamer gaan voelen: “Omdat ik mijn vrienden en familie wel spreek via de telefoon of op sociale media, voel ik me nu nog niet echt alleen. Maar ik ben een ontzettende knuffelaar en als ik dat lang niet meer kan, ga ik me over een tijdje misschien wel lonely voelen.”
Drukte en verveling onder één dak
Jongeren die met huisgenoten of in een studentenhuis wonen vertellen in het onderzoek dat ze de situatie lastig vinden. Niet alleen ontstaan er files in de keuken rond etenstijd, huisgenoten merken ook dat ze hun dag verschillend invullen. Zo schrijft iemand: “Het is echt wennen om van het ene op het andere moment 24/7 met elkaar in huis te zitten. Ook heeft de één soms helemaal niets te doen terwijl bij de ander, zoals bij mij, de lessen en deadlines allemaal digitaal doorgaan. Dat zorgt voor spanningen.”
Bij sommigen komen de muren van hun eigen kamertje steeds meer op ze af: “Ik heb maar een kleine studentenkamer. De hele dag thuis zijn werkt niet motiverend. Het is lastig om productief te zijn.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden op 25 en 26 maart 2020, deden 1971 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, NPO 3FM en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.