Jongeren juichen versoepelingen toe, maar tweederde mist perspectief
- Artikel
- 24 feb 2021
- 3 minuten leestijd
Veel jongeren blijven na de persconferentie van het kabinet met gemengde gevoelens achter. Ze zijn blij met de versoepelingen, verdeeld over de verlenging van maatregelen, maar missen bovenal iets om naar uit te kijken. Zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
Dat het kabinet met de aangekondigde versoepelingen vooral jongeren meer ruimte wil geven, juichen veel deelnemers in het onderzoek toe. Een meerderheid vindt het goed dat middelbare scholen en mbo’s deels opengaan (81 procent) en dat iedereen tot 27 jaar weer bij zijn of haar eigen club buiten mag sporten (72 procent).
Ook het besluit dat contactberoepen zoals kappers en rijscholen hun deuren vanaf 3 maart weer mogen openen, vindt driekwart fijn (76 procent).
Liever meer vrienden zien
Over de versoepelingen zijn jongeren dus blij, maar de boodschap van premier Rutte dat deze enkel mogelijk zijn als andere coronamaatregelen langer blijven gelden, wordt wisselend ontvangen. Zo is bijna de helft (45 procent) voor de verlenging van de avondklok, maar een even grote groep (48 procent) juist tegen.
Het besluit dat je ook de komende weken maar met één gast binnen of buiten mag afspreken, krijgt nog minder steun: een minderheid van de jongeren vindt dit een goed plan (respectievelijk 41 en 30 procent). Het valt ze zwaar dat hun sociale leven al zo lang op een laag pitje staat.
Te weinig perspectief
Al met al zijn jongeren verdeeld over het totaalpakket aan besluiten van het kabinet. 47 procent is er positief over, tegenover 50 procent die negatief is. Tweederde van de deelnemers (67 procent) vindt dat de maatregelen en versoepelingen te weinig perspectief bieden.
Volgens veel jongeren sleept de coronacrisis maar door en geeft dat ze een uitzichtloos gevoel.“Je hoort steeds maar wat er voor een paar weken gaat gebeuren. En dan kan het zelfs zijn dat ze iets terugdraaien in plaats van versoepelen. Voor mij is het ook compleet vaag wat nou echt onze exitstrategie is”, schrijft iemand.
En een ander: “Voor mij verandert er nu eigenlijk maar weinig. Ik mag nog steeds niet gaan sporten en kan ook niet naar de uni. En dingen die me echt zouden helpen, zoals meer vrienden zien, kunnen ook nog steeds niet.”
Regels steeds lastiger volhouden
Tweederde (65 procent) vindt het steeds lastiger worden om zich aan de coronamaatregelen te houden. Een deelnemer schrijft: “Bij de eerste lockdown voelde het nog of we het allemaal samen deden, maar nu hoor ik vooral dat steeds meer mensen niet lekker in hun vel zitten, over problemen thuis, ondernemers die omvallen, etc.”
En iemand anders: “Handen wassen of afstand houden gaan me inmiddels echt wel makkelijk af, maar ik vind het lastig om zo weinig mensen te kunnen zien en word langzamerhand gek van al dat thuiszitten.”
Terrasje pikken
Daarnaast zorgt het mooie lenteweer ervoor dat jongeren weer meer en langer naar buiten willen. Het opheffen van de avondklok (53 procent) en het openen van terrassen (51 procent) staan dan ook bovenaan het lijstje van jongeren, als ze mogen kiezen welke maatregelen het kabinet moet versoepelen zodra het aantal besmettingen afneemt.
“Elkaar weer buiten meeten en een drankje doen op 1,5 meter afstand moet kunnen, toch? En het zou de horeca ook helpen”, aldus een deelnemer.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan onderzoek, gehouden op 23 en 24 februari 2021, deden 3.968 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.