Jongeren maken zich grote zorgen over de situatie in Oekraïne, velen willen helpen door te doneren
- Artikel
- 07 maa 2022
- 3 minuten leestijd
Jongeren maken zich massaal zorgen over de oorlog in Oekraïne en vrezen dat het conflict steeds groter wordt. Veel van hen willen Oekraïners vanuit Nederland helpen door geld en spullen te geven. Tweederde van de jongeren (67 procent) zegt dat er in hun leven geen oorlog is geweest die ze zo bezighoudt als het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, in aanloop naar de landelijke actiedag van Giro555.
Een deelnemer schrijft: “Hoe hypocriet ook, bij deze oorlog voelt het gewoon heel dichtbij. Je bent eerder in Kiev dan in Lissabon. En door sociale media krijgen we nu meer mee dan vroeger.”
En iemand anders: “Ik merk dat de situatie me vaak emotioneert, terwijl ik dat niet verwacht had. Als 26-jarige heb ik nog niet eerder zo vlakbij een oorlog meegemaakt. Ik maak me zorgen omdat het onvoorspelbaar is hoe ver Rusland zal gaan.”
‘Rode knop onder de vingers’
Veel jongeren delen deze gevoelens en angsten. Het overgrote deel maakt zich zorgen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de wereld (73 procent), Europa (91 procent), Nederland (76 procent) en zichzelf (62 procent).
Jongeren schrijven dat ze bang zijn dat het conflict escaleert. “Er zijn al zoveel doden, gewonden en menselijk leed. Blijft het bij Oekraïne of gaat Rusland ook andere landen binnenvallen, zoals de Baltische staten? Dat zou betekenen dat de NAVO betrokken raakt en dus ook Nederland”, zegt iemand.
Een ander: “Poetin lijkt volledig doorgeslagen en nergens van af te schrikken. Hij heeft ook nog eens een rode knop voor kernbommen onder zijn vingers.” Tweederde van de jongeren (65 procent) maakt zich er zorgen dat Rusland daadwerkelijk nucleaire wapens zal inzetten.
Jongeren niet voor ingrijpen NAVO
Moet de NAVO* militair ingrijpen? Daar is onder jongeren weinig steun voor. Een kwart (25 procent) vindt dat de NAVO, waar Nederland deel van uitmaakt, de wapens moet oppakken. De grootste groep (67 procent) is daar tegen, uit angst voor een Derde Wereldoorlog: “Oekraïne is geen lid, dus als de NAVO ingrijpt, wordt de ellende eerder groter dan kleiner.”
Net als veel andere westerse landen, stuurt Nederland tot nu toe wapens naar Oekraïne, zoals geweren, munitie, luchtdoelraketten en antitankwapens. 45 procent van de jongeren vindt dat het kabinet hiermee genoeg doet om Oekraïne militair te ondersteunen in de oorlog tegen Rusland. Drie op de tien (29 procent) vinden dit te weinig.
Hulp aan Oekraïners
Door de oorlog vluchten veel Oekraïners het land uit. Er bestaat onder jongeren geen enkele twijfel of ze welkom zijn in Nederland: 91 procent vindt dat Nederland Oekraïense vluchtelingen moet opvangen.
Daarnaast is ook driekwart (75 procent) van de jongeren bereid zelf iets te doen om Oekraïners te helpen in oorlogstijd. Van geld of spullen doneren tot demonstreren tegen de Russische inval en vluchtelingen in Nederland helpen.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden op 6 en 7 maart 202, deden 1.784 deelnemers mee die ervaring hebben met seks. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.
*De NAVO is een samenwerking tussen een aantal westerse landen in Europa en Amerika, die elkaar militair ondersteunen als een lid wordt aangevallen.