Jongeren over wapenbezit: alleen het bij je dragen maakt je al crimineel
- Artikel
- 28 okt 2021
- 3 minuten leestijd
Met een mes op zak naar school of uitgaan, is alles behalve onschuldig volgens de meeste jongeren. Tweederde (65 procent) vindt dat als je een wapen bij je draagt, je eigenlijk al crimineel bezig bent. Zo blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.
“Naar mijn idee draagt niemand een wapen bij zich zonder reden. Dus op het moment dat je zoiets in je tas of zak doet heb je al bepaalde gedachten”, schrijft een deelnemer.
Vandaag begint op NPO3 de webserie Drop It, waarin aandacht wordt besteed aan het probleem van wapenbezit en -gebruik onder jongeren.
We zijn Amerika niet
Een wapen op zak hebben, daar is niks stoers aan zeggen jongeren massaal (99 procent). En uit een gevoel van onveiligheid op straat een vlindermes of pistool in je tas stoppen, vinden de meesten (71 procent) geen legit reden.
Iemand zegt daarover: “Als je zo denkt, dan moet iedereen op een gegeven moment een wapen bij zich dragen, omdat het dan helemaal niet meer veilig is. Dan worden we Amerika.”
#Dropjeknife
Eerder deze maand was er onder de slogan ‘Drop je knife, doe iets met je life’ een grote inleveractie op politiebureaus. Mensen konden anoniem en zonder straf hun hun steek-, slag- en stootwapens afgeven. Volgens de overheid zijn er zo’n 3300 wapens ingeleverd.
Het overgrote deel van de jongeren (91 procent) is enthousiast over de inleveractie. “Hoe meer wapens je van de straat haalt, hoe kleiner de kans op slachtoffers”, zeggen meerdere deelnemers in het onderzoek.
Ook denken ze dat het helpt dat je na het afdroppen ongestraft het politiebureau weer uit kan lopen. Al zijn sommigen ook sceptisch: “Ik denk niet dat de mensen die het grootste gevaar opleveren echt hun spullen zullen inleveren.”
Goede voorlichting en hardere straffen
Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd wat volgens hen het beste werkt om wapenbezit onder jongeren terug te dringen. Als ze moeten kiezen zegt de grootste groep (40 procent): voorlichting geven. Ze denken dat het helpt om met jonge mensen te praten over wat er kan gebeuren als je met een wapen rondloopt, omdat ze lang niet altijd de gevolgen kunnen overzien.
Een derde (35 procent) ziet meer in harder straffen, vanwege de afschrikkende werking. 18 procent vindt dat ouders meer verantwoordelijk moeten worden gehouden voor wat hun kind doet. "Maar misschien werkt een combinatie van alledrie nog wel het beste", aldus een deelnemer.
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden op 29 en 30 september 2021, deden 1705 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.