Jongeren vaker ontevreden over hun eigen lichaam: vooral jongens zijn minder blij met hun spiegelbeeld
- Artikel
- 26 mei 2023
- 2 minuten leestijd
Een op de drie jongeren tussen de 16 en 34 jaar is niet blij met het eigen lichaam en dat zijn er meer dan in 2021: toen ging het nog om een op de vier jongeren. Ze zijn het vaakst ontevreden over hun gewicht en deelnemers noemen ook vaak hun ‘te dikke’ buik, benen en billen.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt samen met KRO-NCRV’s Brandpunt+, in aanloop naar het tweede seizoen van de YouTube-serie Het Goddelijke Lichaam. Vooral de groep jonge mannen die niet blij is met hun lijf, is gegroeid. In 2021 zei nog 15 procent van die groep dat ze niet tevreden zijn, nu is dat bijna verdubbeld.
Bijna een derde van de jonge mensen is bereid om ongezonde keuzes te maken, bijvoorbeeld maaltijden overslaan, als ze er daardoor beter uitzien. Een even grote groep is al eens over mentale of fysieke grenzen gegaan om er beter uit te zien. “Ik ben ooit op dieet geweest, maar daar ging ik zo ver in dat mijn haar uitviel en mijn menstruatie stopte”, vertelt een deelnemer bijvoorbeeld.
Vanaf 26 mei start het tweede seizoen van de KRO-NCRV serie Het Goddelijke Lichaam op het YouTube-kanaal van NPO3 . Hierin worden verschillende jongeren gevolgd die elk op hun eigen manier streven naar lichamelijke perfectie of fitheid. Door intensief sporten of streng diëten proberen zij hun ‘perfecte plaatje’ te behalen. Maar wanneer slaat dit streven naar een goddelijk lichaam door in een ziekelijke obsessie? Wanneer wordt mooi willen zijn ongezond? En maakt dit droomlichaam je uiteindelijk écht gelukkig?
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Je kunt hier lid worden van 3Vraagt. Aan dit onderzoek, gehouden van 20 april tot en met 8 mei, deden 1.750 mensen tussen de 16 en 34 mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.