Jongeren vertellen hoe zij denken over de dood
- Artikel
- 24 mei 2021
- 3 minuten leestijd
Het overgrote deel van jongeren (75 procent) vindt het niet moeilijk om over de dood te praten met anderen. Toch is het geen onderwerp waar ze zomaar over beginnen tijdens een borrel of een etentje. Bijna negen op de tien (87 procent) praten nauwelijks met hun vrienden over de dood.
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt onder jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. Vandaag is het Nationale Dag Aandacht voor Sterven en lanceert 3FM HUMAN Een Doodnormale Podcast.
“Het is nou niet echt een gezellig onderwerp om aan te snijden tijdens een verjaardagsfeestje ofzo”, schrijft een deelnemer.
Wanneer de dood wel ter sprake komt, gaat het vaak over een dierbare die is overleden en de - gezamenlijke - herinneringen aan die persoon. Of het zijn momenten waarop vrienden samen filosoferen: “Als we hebben gedronken en de gesprekken serieuzer worden, gaat het weleens over wat er is na de dood, hoe we willen gaan en welke muziek er gedraaid moet worden op onze uitvaart.”
Dood hoort bij het leven
Als je jong bent is de dood, hopelijk, nog een ver van je bed show. Toch zegt driekwart (75 procent) dat ze kunnen accepteren dat sterfelijkheid bij het leven hoort. Ook is een derde (66 procent) niet bang voor de dood.
“Doodgaan is de enige zekerheid die er is in het leven. Dat kun je maar beter accepteren”, schrijven veel deelnemers aan het onderzoek. Sommige jongeren denken dat er na je overlijden niks meer is, anderen geloven juist in een hiernamaals. Beide groepen berusten daarin.
Ook zijn veel deelnemers niet angstig voor de dood op zich, maar wel voor de vele manieren waarop je aan je einde kan komen. “Waar ik eerder bang voor ben is om heel ziek te worden, te lijden of dat ik er nog niet klaar voor ben”, schrijft iemand.
Een kwart (27 procent) is wel angstig voor de dood. Ze kunnen zich niet voorstellen hoe het is en zijn bang voor het onbekende: “Dat maakt het eng. Ik kan niet bij het idee dat er niks meer is en je geen gedachtes of gevoelens meer hebt.”
Over dit onderzoek
3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 14 tot en met 18 mei 2021, deden 2.006 deelnemers mee. Waaronder honderden jonge mensen die te maken kregen met het verlies van iemand die heel belangrijk voor ze was. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.